trouwen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 mei 2015 door Naomi Rustenberg

Tien tips om zo goedkoop mogelijk te trouwen

Trouwen én besparen, kan dat samen? Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze uit financiële overwegingen het ‘ja-woord’ niet durven te geven. De angst om bankroet het huwelijk te beginnen is alom aanwezig. Tussen de 10.000 en 15.000 euro is volgens mij gebruikelijk. Maar wat doe je als je het met minder moet doen? Hier tien tips om dichter bij het oorspronkelijke budget te blijven.

1. Postzegels
Ontwerp een niet al te grote kaart en één postzegel volstaat. Tot en met 20 gram is het tarief 0,69 euro (per brief). Bespaar ook door de kaart zelf te ontwerpen en af te laten drukken. Mooie enveloppen zijn overigens bij winkels zoals Action, Big Bazaar en Xenos te vinden. Mijn kaart was mooi, maar wel groot en zwaar. Tja.

2. Kleine taart
Laat een mooie bruidstaart maken voor ongeveer 25 personen. De overige gasten krijgen een stuk van gewone taarten (wel dezelfde smaak, maar niet zo mooi opgetuigd). Een bruidstaart is een mooie ‘eyecatcher’. Een taart is geen super luxe, je mag jezelf en je gasten ook wel verwennen!

De angst om bankroet het huwelijk te beginnen is alom aanwezig. Tussen de 10.000 en 15.000 euro is volgens mij gebruikelijk.

3. Kijk en vergelijk
Neem de tijd om verschillende offertes op te vragen, verschillende locaties te bezoeken en de prijzen (prijs/kwaliteit verhouding) te vergelijken. Uit ervaringen kan ik zeggen dat dit vermoeiend is, maar het loont wel. Geef niet op. Schroom niet om mensen die eerder in het huwelijksbootje zijn gestapt (en die jullie ook kennen) te vragen naar hun ervaringen.

4. Bedankjes
Bedankjes, ruim op tijd genoeg inkopen of anders zelf maken (het laatste kost veel tijd als je veel gasten hebt). Achteraf gezien had ik liever andere of helemaal geen bedankjes gehad (wat was het namelijk echt een werk om ze te maken).

5. Geen receptieboek of…
Onwijs leuk en creatief om de gasten hun wensen aan het bruidspaar op een leuke manier kenbaar te maken: onlangs heb ik een enorme vaas met ‘little notes’ gezien als receptieboek, echt heel ‘nice’…

6. Schoenen
Alles waar bruids- voor staat is per direct een stuk duurder. Hetzelfde geldt voor bruidsschoenen. En zeg nou eerlijk, bruidsschoenen van satijn kun je daarna nooit meer aan. Ik ben nog steeds te spreken over mijn witte leren halve maat schoenen die ik online heb aangeschaft voor een redelijke prijs (via www.sarenza.nl).

Je hoeft niet alles te kopen, wist je dat? Ik heb mijn extravagante witte jasje een keer uitgeleend aan een hele mooie bruid.

7. Consumptie
Het hangt natuurlijk van de locatie af of je je eigen cateraar en bartender mag meenemen. Sowieso wel doen. Het is een namelijk echt een ‘no no’ als de gasten niets te drinken krijgen of niets te snacken (wat borrelnootjes kosten geen miljoenen). Koop via de groothandelaar in of goedkoop in (Aldi of Lidl).

8. Leen
Je hoeft niet alles te kopen, wist je dat? Ik heb mijn extravagante witte jasje een keer uitgeleend aan een hele mooie bruid. En, als jij mijn jurk past, mag je het ook lenen.

9. Familie, vrienden én kennissen
Hoeft het niet helemaal super professioneel? Hebben jouw familieleden en vrienden interessante hobby’s? Zijn ze creatief? Vraag of ze kunnen helpen! Heb wel een standaard, bijvoorbeeld ‘goed’ maar niet per se ‘perfect’. Bruidsboeket, corsages, decoratie van locaties etc. Bespreek van te voren wat het budget is. Een bedankje is ook niet mis. NB Wij zijn zo goed geholpen door familie, vrienden en kennissen.

10. Afzien
Budgetteren is afzien. Als het niet belangrijk genoeg is en het past niet binnen de begroting dan moet het worden geschrapt. Simpel.

Dit zijn slechts tien tips, maar waarschijnlijk zijn er nog 1001 goede ideeën. Heb je die? Deel die door een reactie achter te laten. Dank je. 

Bezoek hier de weblog van Naomi Rustenberg.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen