God

29 april 2015 door Dick van den Bos

"Ondernemers zijn net zo belangrijk als dominees"

“Sommige christenen maken van ondernemerschap en Gods koninkrijk een tegenstelling. Ze denken dat Gods koninkrijk alleen de zending of de kerk is. Dat is niet waar. Zowel bankmensen als dominees werken in Gods koninkrijk, ze hebben alleen een verschillende rol”, zegt drs. Ruilof van Putten, die dominee is én bankier. Hij vertelt dat ondernemers, bankiers of accountants heel belangrijk kunnen zijn in Gods koninkrijk. Over dit thema geeft hij dinsdag 12 mei een lezing bij stichting Compassion.

Alledaagse leven
Ruilof begon zijn leven als bankier. Dat ging voortvarend, maar hij twijfelde of hij het werk wel tot zijn pensioen wilde doen. “Ik dacht steeds meer aan theologie. Enerzijds omdat ik geloofde dat ik in de kerk iets wezenlijks toe te voegen had. Ik hoorde namelijk wel goede preken, maar ze stonden ver af van het alledaagse leven. Wat kan de bankier met de preek als hij maandagochtend aan zijn bureau aanschuift? Dat was niet altijd duidelijk. Tegelijkertijd zag ik ook leegloop in de kerk en dat ging me erg aan het hart. Het geloof betekent veel voor me! Vandaar dat ik in 2012 dominee werd en tot vandaag altijd nog bankier ben.”
 Wat kan de bankier met de preek als hij maandagochtend aan zijn bureau aanschuift? Dat was niet altijd duidelijk.

Als predikant heeft Ruilof nu de ruimte om het alledaagse leven in zijn preek te verwerken. Hij geeft een voorbeeld. “Ik had bij de bank een gesprek met mijn CEO over grote vragen binnen het bedrijf. Hij zei: ‘Twijfel is het begin van de bezinning.’ Dit verwerk ik dan in de preek van aanstaande zondag over Thomas. Twijfel is een heel actueel thema, het komt veel op de werkvloer en in de media voorbij. Ik wil hier aan de hand van Thomas op in gaan.”

Dubbelfunctie
Van Putten denkt niet aan stoppen als bankier. “Ik geloof dat het heel Bijbels is om naast predikant ook een gewone baan te hebben. Paulus had ook een ‘dubbelfunctie’ en staat echt met beide benen in de maatschappij. Dat zie je aan de wijze waarop hij schrijft. Hij haalt er beelden uit de sport bij, voorbeelden uit de bouw. Hij wist goed wat er speelde onder de mensen.”

Volgens Van Putten was Paulus zowel in z’n ‘wereldse’ baan als in z’n functie als apostel bezig in Gods Koninkrijk. Hij benadrukt dat er vaak onterecht een tegenstelling wordt gecreëerd. “Ik geloof niet dat het erg is om een goede boterham te verdienen als ondernemer. De succesvolste ondernemer in de Bijbel was Abraham, kijk hoe belangrijk hij was voor God. Een invloedrijke politicus was Daniël. Wat ze beiden wel hadden was een besef dat ze zich geroepen wisten. Daniël bijvoorbeeld bleef trouw aan de Torah en God zegende hem op bijzondere wijze! Dat kan nu nog steeds, we moeten ons als ondernemers wel geroepen weten. Maar als alle christenen social workers worden, wie geeft het Koninkrijk dan gestalte in de financiële sector? Het is heel belangrijk dat we overal vertegenwoordigd zijn!”

Gods principes toepassen
Ruilof vertelt hoe je Gods koninkrijk gestalte kan geven in een omgeving die niet christelijk is. “Een heel belangrijk begin is om te werken ter ere van God. Bijvoorbeeld door jezelf dienend op te stellen en je werk goed te doen. Managementgoeroes doen net alsof ze dienend leiderschap hebben uitgevonden, maar het komt natuurlijk bij Jezus vandaan. Ga uit van de regel dat je de ander uitnemender acht dan jezelf. Deze principes zijn op het werk goed toe te passen.”

“Ook is het goed om in je werk betrouwbaar te zijn. Dat mensen weten dat een afspraak bij jou ook echt een afspraak is. Dat levert geweldige voordelen op. Mensen willen graag met je zaken doen. Het leuke is dat mensen met wie ik goed samenwerk, graag ook eens bij mij in de kerk willen komen om naar mijn preek te luisteren. Ik geloof dat Gods principes heel werkzaam zijn in een zakelijke omgeving. Dat onderstreept de relevantie van de Bijbel!”
Ik geloof dat Gods principes heel werkzaam zijn in een zakelijke omgeving. Dat onderstreept de relevantie van de Bijbel!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher