Dagelijks leven

23 april 2015 door Jeffrey Schipper

"We zijn geschapen om in de natuur te zijn"

"We zitten teveel binnen. We zijn geschapen om in de natuur te zijn, stress kwijt te raken en rust te vinden." Karolien van der Woude werkte jarenlang binnen. Dat is verleden tijd. "Ik doe mijn werk als psycholoog nu wandelend in de natuur." Deze keuze heeft het leven van de wandelcoach enorm verrijkt.

"De één wandelt met mij het liefst altijd op dezelfde plek. Een ander houdt van afwisseling en spreekt met mij geregeld op een andere plek af. Ik herinner mij een wandeling met iemand die aan het begin van het gesprek zei: ‘Mijn hoofd zit zo vol, ik moet echt mijn verhaal kwijt’. Het opvallende was dat mijn gesprekspartner in het begin in een hoog tempo liep en tegelijkertijd heel vlug haar verhaal vertelde. In de loop van het gesprek werd het spreektempo rustiger en liepen we in een langzamer tempo door het bos. Ja, sinds ik deze manier van werken heb omarmd, ontstaan allerlei bijzondere en nieuwe inzichten."

Welk nieuwe inzichten heb je opgedaan?
"Allereerst is er geen oordeel in de natuur. Ieder seizoen heeft zijn eigen stijl. Daar kan ik heel erg van genieten. Daarnaast merk ik dat de natuur en de Bijbel elkaar versterken in het leren van kennen van God. Bijvoorbeeld door de liefelijke elementen in het lenteseizoen, zoals nu het geval is. Dan zie je hoe kleurrijk, veelzijdig en zacht de natuur is. Dat zegt heel veel over de Maker. Het is niet zo dat ik God altijd even sterk ervaar. Maar Hij is zeker aanwezig. Dat besef is door mijn werk in de natuur toegenomen."
"We zitten teveel binnen. We zijn geschapen om in de natuur te zijn, stress kwijt te raken en rust te vinden"

"Bovendien krijgen je hersenen een positieve boost. Er komt ruimte voor nieuwe gedachten en creatieve oplossingen. Simpelweg omdat je buiten bent. En ook omdat je wandelt."

Mensen kunnen bij jou voor verschillende themawandelingen terecht? Kun je er één themawandeling uitlichten?
"De wandeling ‘Leven of geleefd worden’ is heel geschikt om meer bewust te leven en daarvan te genieten. Om niet langer opgejaagd te worden en weer grip op je leven te krijgen. Met mijn gesprekspartner kies ik bij deze wandeling voor een gebied waar niet te veel stad is, waardoor de persoon in kwestie écht tot rust kan komen. Vervolgens praten we over zaken die een relaxed leven in de weg staan en hoe die levensstijl zou kunnen veranderen."


In hoeverre merk je dat mensen zichzelf te weinig rust gunnen?
"Als ik iets vertel over mijn wandelervaringen, hoor ik vaak de opmerking: ‘ik wandel te weinig’ of ‘ik zou het ook willen, maar kom er niet aan toe’. We leven teveel binnen. Ook zijn we in de afgelopen decennia meer gaan zitten. Begrijp me niet verkeerd, ik houd ook van zitten. Heerlijk in de tuin, op een bankje. Mijn advies is: ga naar bed als je heel moe bent. Ben je een beetje moe? Maak een wandelingetje, ga een stukje fietsen of in de tuin zitten."
"Er komen op een dagzoveel prikkels op ons af. Daarom is het heel goed om te onthaasten"

"Er komen op een dag zoveel prikkels op ons af. Daarom is het heel goed om te onthaasten. Wanneer ik het gevoel heb dat mijn agenda (te) vol zit, zet ik even een stapje achteruit door naar buiten te gaan en stil te zijn. Het hoeft niet lang te zijn. Soms zijn het maar 10 minuten, maar dan ben ik er toch even uit geweest. Het helpt bovendien om Gods stem beter te verstaan. Wanneer je andere zenders negeert, komt er ruimte voor de grote Zender."

Karolien heeft gemerkt dat wandelen een positieve invloed heeft op mensen. "Wandelen is ontspannend en goed voor onze fysieke en mentale gezondheid. In een wandeltraject gaan allerlei persoonlijke processen beduidend sneller, dan binnen op een stoel, en dat zonder enige haast! De ideale combinatie van rust en beweging. Men noemt wandelen wel eens één van de lichtste sporten. Dat is ook zo. Daar voeg ik graag aan toe dat het een geweldige impact heeft op je dagritme en leven met zich meebrengt zonder kans op blessures. Ga vooral naar buiten. En kom gerust naar de Veluwe om je stress kwijt te raken."

Bij Karolien is het ook mogelijk om individuele wandelingen te boeken. Lees hier meer over wandelcoaching op de website van Karolien van der Woude.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify