Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

21 april 2015 door Jeffrey Schipper

"Ik was eigenlijk een duikbootchristen"

"Eigenlijk was ik niet meer dan een kerkganger, maar een ‘duikbootchristen’. Iemand die je de hele week niet zag, maar die alleen op zondag boven water kwam." Ben Busser heeft naar eigen zeggen jarenlang in de kerk gezeten zonder een relatie met God te hebben. "Ik heb jaren gedacht dat ik christen was. Maar ik was niet meer dan een kerkganger." Met CIP.nl deelt hij zijn verhaal.

"Van buiten zag het er mooi uit, maar van binnen was het een ander verhaal," zegt Ben over de 30 jaar die hij naar de kerk ging zonder veel waarde aan het geloof te hechten. "Nee, ik leefde Gods Woord niet écht na. Wel deed ik een christelijk sausje over mijn levensstijl. ‘'s Zondags vroom en doordeweeks dreesman’, zeggen ze wel eens, hè. Met deze uitdrukking zou ik mijn vroegere geloofsleven willen omschrijven. Jarenlang heb ik gedacht dat ik christen was, maar het was gewoon niet zo. Dat ontdekte ik toen ik Hem leerde kennen. Het is God die op de deur van ons hart klopt, maar je moet wel zelf de deur open doen. Dit is mij nooit uitgelegd, maar het is wel zo."
"Nee, ik leefde Gods Woord niet écht na. Wel deed ik een christelijk sausje over mijn levensstijl. ‘'s Zondags vroom en doordeweeks dreesman’, zeggen ze wel eens, hè"

Broer verongelukt
Voordat die ommekeer plaatsvond, had Ben een aantal diepe dalen doorstaan. "Mijn broer verongelukte in Juli 1986. Ik kreeg van mijn werkgever de mogelijkheid om de hele vakantie door te werken en dat leek mij wel wat. Gewoon lekker hard werken, zonder na te denken over alle narigheid waarvan ik dacht dat die achter me lag. Jarenlang noemde ik het werken, maar in werkelijkheid deed ik het alleen maar voor de afleiding. Jaren later ben ik mij ervan bewust geworden dat het niets anders was dan vluchtgedrag. Als je zoals ik al je energie in je werk stopt, schuif je gemakkelijk al je pijn en verdriet aan de kant en ga je de werkelijkheid uit de weg."

Op een gegeven moment werkte Ben 70 uur per week. "Mijn werk was jarenlang het allerbelangrijkste in mijn leven geweest. Het werk stond boven alles. Boven God, maar ook boven mijn gezin. Werken is voor mij echt een verslaving geweest." Persoonlijk leed in zijn gezin kwam daar later bovenop. "In de jaren die volgden, kreeg ik in mijn gezin met meerdere ziektes te maken. Mijn vrouw had meerdere aandoeningen, waaronder een nierziekte, terwijl mijn zoon allerlei allergieën had en behoorlijk last van astma had. De toekomst voor beiden zag er volgens artsen niet echt rooskleurig uit."

Bidden voor genezing
"In 2007 ging het alsmaar bergafwaarts met mijn vrouw. Rondom Kerst lag ze dagenlang op bed. Mijn zoon, toen tien jaar oud, kocht voor haar ter bemoediging een magazine. Zonder dat hij het wist stond er een verhaal in van een vrouw die door gebed was genezen van een ziekte. ‘Hebben wij soms wat gemist?’, dacht ik bij mezelf. Ik had ondanks mijn kerkelijk leven, in onze kerk, nog nooit over gebed voor genezing gehoord." Ben ging via een evangelische gemeente op onderzoek uit. In deze gemeente werd regelmatig voor zieken gebeden. "In die periode nam ik de vrijmoedigheid door Jezus te accepteren als Verlosser. Eindelijk zette ik de deur van mijn hart voor Hem open."
"Als je zoals ik al je energie in je werk stopt, schuif je gemakkelijk al je pijn en verdriet aan de kant en ga je de werkelijkheid uit de weg"

Daardoor stelde Ben zich anders op in zijn thuissituatie. "Ook voor hun problemen vluchtte ik jarenlang weg. Zijn vrouw én zoon werden genezen. Op de momenten wanneer ze mij het hardst nodig hadden, als ze verlangden naar een arm om zich heen, ging ik aan het werk. Ik gooide het roer om en vroeg God samen met hen specifiek om een genezingswonder. Het begon met mijn zoon. Na gebed kwam een arts tot de conclusie dat zijn longen kerngezond waren. Sinds die tijd heeft hij geen astma meer gehad. Een week later volgde mijn vrouw. Na jarenlang tobben is ze nu hartstikke fit."

Ben kreeg het vervolgens op zijn hart om in 2013 stichting Yeshua op te richten; een stichting met als doel mensen bij Jezus te brengen en christenen uit hun ‘grijze gebied’ te halen. Zijn bouwbedrijf is sindsdien verleden tijd. Die tijd stopt hij nu in zijn eigen kerkelijke gemeente Yeshua, die eind 2014 is ontstaan. Wekelijks komen tussen de 15 en 20 mensen in Voorthuizen bijeen. Ben: "Bij ons staan genezing en geestesgaven op een hoog pitje. Ook geven we mensen de gelegenheid om getuigenissen of bemoedigende woorden te delen tijdens de dienst. Daarnaast hebben we geleerd om te leven van giften en ons vertrouwen te stellen op God in plaats van mensen."

Het volledige levensverhaal van Ben Busser staat opgetekend in zijn boek ‘Waarom zo?’. Stuur Ben een e-mail wanneer u het boek wilt bestellen. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.