Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 januari 2015 door John Pavlovitz

De grootste afgod van het moderne christendom

Afgoderij is verschrikkelijk en gevaarlijk. John Pavlovitz over de grootste afgod van het moderne christendom: angst.

Je kunt het zien aan de manier waarop christenen klagen op sociale media, aan de manier waarop ze reageren op het nieuws van de dag. Ze gebruiken alarmerende taal om de wereld te beschrijven. Kijk hoe ze hun wenkbrauwen fronsen, hun handen de lucht in gooien en hoe ze op de kansel slaan met hun handen.

Het lijkt wel alsof alles een bedreiging voor hen is: moslims, atheïsten, homo's, de president, Hollywood, asielzoekers, de overheid, het onderwijs... De wereld buiten het kerkgebouw wordt afgeschilderd als een oorlogsgebied waar Gods volk hopeloos in de minderheid is en onder de voeten wordt gelopen.

Alhoewel ze met luide stem, herhaaldelijk en met zekerheid Christus als hun Heer proclameren, hebben ze in werkelijkheid geen geloof in Gods kracht en heerschappij. Ze lijken te geloven in een gecastreerde en onthoofde God, die zijn Oudtestamentische branie verloor en tot weinig meer in staat is.

Angst
Als je verder kijkt naar hun zonnige 'Ik kan alles door Christus die mij kracht geeft', hun Bijbels en het geschreeuwde 'Gods oordeel komt snel- waarschuwingen', zie je dat ze als een keizer zonder kleren zijn. Voor veel christenen is al dat mooie, stormachtige en geestelijke spreken over God als een tijger die verkleed is als religie. De waarheid is dat angst hun valse God is geworden.

De symptomen van de afgod angst zijn gemakkelijk te herkennen. Wanneer je er niet zeker van bent dat Hij echt de wereld in Zijn hand heeft, gebruik je je tijd om Zijn schijnbare afwezigheid te verdedigen. Dan word je een zelfbenoemde kruisvaarder van de waarheid, met als taak om de wereld onder je toezicht te stellen (voor het geval God dat niet kan of wil). Je bent dan druk bezig om al het kwade te benoemen, rampen te voorzeggen en vernietiging te voorspellen.

Wanneer angst je god is dan houd je je bezig met het managen van externe zonden. Je wijst de zonden bij anderen aan, met als doel hun gedrag aan te passen in de naam van Jezus.

Wanneer je God niet groot genoeg is, probeer je dat te bereiken in anderen waarvan jij vindt dat God dat wil, in plaats van dat je Hem vertrouwt dat Hij het Zelf wel regelt.

Is dat echt God?
Ik heb echt medelijden met christenen, bij wie Jezus vooral te maken heeft met het leven na de dood, waardoor ze niet toekomen aan het leven hier en nu. Hij is in staat onze zielen te redden, maar Hij weet zich kennelijk geen raad met een biddende moslim, een trouwende homo of politiek die het schoolbeleid aanpast?

Is dat echt God? Is dat de God die de psalmist beschreef: 'De hemelen vertellen over de glorie van God; de hemel proclameert het werk van Zijn handen.

Is dat de God die de wereld schiep door te spreken, de storm stilde, de blinden ziende maakte en de doden opwekte?

Ik bid dat veel van mijn broeders en zusters in Christus zullen stoppen met het aanbidden van de valse god 'Angst'.

Ik bid dat ze opnieuw zien wie God is; een God die zij niet verdedigen of citeren, maar een God die zij vertrouwen. Ik bid voor rust, vreugde en nederigheid die in mensen komt wanneer ze hun vertrouwen stellen in Iemand die groter is dan henzelf en groter dan hun angsten.

Ik weet hoe groot mijn God is. En jij?

Reacties

? Alles laten geworden wat er te laten geworden is, is dát de christelijke insteek?
Voorafgaande aan de 2e wereldoorlog, was er een politicus die zei dat de mensen rustig konden gaan slapen en zich nergens druk over hoefden te maken. Kort daarna was de inval van de Duitsers! We danken de Heere voor Zijn Heilige Geest, de Geest van wijsheid en inzicht. Het is beter je op God te verlaten dan op de wijsheden van mensen met hun goed bedoelde adviezen.
M
Ik lijd aan een angststoornis maar van angst mijn afgod maken en aanbidden van angst ......NEE! Daarentegen probeer ik juist steeds meer mijn rugzak bij Jezus te brengen en die dan daar te laten en te vertrouwen op mijn Heer en mijn God. God van trouw, U verandert nooit.

Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events