Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2015 door Redactie

Staat premier Rutte ook schouder aan schouder met Nigeria?

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo heeft diepe sporen getrokken in de Franse samenleving en ver daarbuiten. Want niet alleen Frankrijk werd getroffen door de moorddadige actie van jihadistische terroristen. Nee: het was een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Eén van ‘onze, westerse grondrechten’ die ‘ons’ onderscheiden van de rest van de wereld. Als protest tegen deze terroristische aanslag liepen afgelopen zondag tussen de 1,3 en 1,5 miljoen mensen door de straten van Parijs, aangevoerd door talloze wereldleiders. Het Witte Huis verontschuldigde zich zelfs dat zij een te lichte afvaardiging had gestuurd.  

Enkele dagen voordat de aanslag op Charlie Hebdo werd gepleegd, vonden talloze Nigerianen in het dorpje Baga hun levenseinde bij een nieuwe aanval van Boko Haram. In Nigeria leven de mensen al tijden in angst door de slachtpartijen die daar op regelmatige basis plaatsvinden. Bij de aanslag in Baga stierven tussen de 150 (volgens de overheid) en 2.000 mensen (volgens Amnesty International). 

Niet ingrijpend genoeg?
Opvallend genoeg gaat de meeste media-aandacht ook gelijk uit naar het verschil tussen deze cijfers. Terwijl er hoe dan ook minstens 12 keer zoveel mensen gestorven zijn dan bij de – absoluut intrieste – aanslag op Charlie Hebdo. Is dat niet ingrijpend genoeg om wereldwijde protestmarsen op gang te brengen? Waarom zijn wij dagen bezig met de aanslag in Frankrijk, terwijl er collectieve desinteresse is richting de aanslag in Nigeria? Waarom biedt de hele wereld troost aan Frankrijk, terwijl Nigeria aan het lot wordt overgelaten?

Toegegeven, ik schreef afgelopen weekend zelf ook een opinieartikel over de aanslag op Charlie Hebdo. Dat artikel kwam recht uit mijn hart en ik ben blij dat ik het geschreven heb. Maar ik betrap mijzelf er op dat ook ik veel minder aandacht geef aan de aanslagen die door Boko Haram gepleegd worden. Net als vermoedelijk zeker 95 procent van de andere westerlingen. 

Premier Rutte
Dat geldt ook voor onze overheid. Juist zij vertegenwoordigt Nederland in internationale aangelegenheden. Premier Rutte liep mee in de protestmars in Parijs en sprak uit schouder aan schouder te staan met Frankrijk. Staat hij ook schouder aan schouder met Nigeria? Met druk van buitenaf wordt er door de Nigeriaanse overheid veel meer gedaan tegen de gruwelijkheden, zei Kees van der Staaij naar aanleiding van zijn bezoek aan dat land. 

Daar ligt een grote taak voor de internationale gemeenschap. Als er net zoveel aandacht komt voor de gewelddadigheden in Nigeria als de aanslag op Charlie Hebdo, kan dat talloze levens redden. Nederland is vanouds internationaal een voorvechter van mensenrechten. Laat de regering ten aanzien van het recht op leven in Nigeria dan ook de handschoen oppakken.

Lees ook het interview met Kees van der Staaij: "In Nigeria zag ik de donkerheid van de zonde"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen