God

19 januari 2015 door Jeffrey Schipper

"Zonder profetie doen we onszelf tekort"

"Profetie is soms lastig. Geeft iemand een mening of is zijn of haar boodschap van God afkomstig? Toch moeten we er mee aan de slag," vertelt Ron Becker over de komende proefdag over luisteren naar God en profetie in de kerk. Hoe geef je dit vorm en hoe creëer je een leerproces dat ‘veilig’ is? Op 6 februari 2015 organiseert Nederland Zoekt een proefdag voor kerken, gemeenten en groepen die deze vragen stellen.

"We zijn als mens geschapen om de stem van de Vader te verstaan," zegt de voorganger van de gemeente Crossroads Rotterdam. "Toch is het in de praktijk iets moeilijks. Simpelweg omdat we niet weten hoe het werkt en wat we ermee aan moeten. Sommige geloofsgemeenschappen staan er huiverig tegenover, omdat iedereen wel excessen kent waarbij zaken mis zijn gegaan. Profetie kan worden misbruikt, met soms manipulatie als gevolg. ‘God zegt dit en dus moeten we dat doen’. Maar door angst voor excessen laten we ondertussen iets moois liggen. De vraag is: als God spreekt, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we Zijn stem verstaan en er op een veilige manier mee omgaan?" 

"Schapen horen de stem van de Herder te verstaan. We mogen er bewust voor kiezen om ons voor Zijn stem open te stellen. Onze houding is daarin heel belangrijk. Als ik een dag chagrijnig en ik-gericht ben, moet ergens doorheen breken. Met een op God gerichte houding en de verwachting dat Hij zal spreken, zal ik Hem sneller verstaan."

In het vliegtuig
Ron vertelt een voorbeeld ter illustratie. "Een tijd geleden zat ik in een vliegtuig. Achter mij zat een islamitisch gezin. De kinderen waren enorm druk. Ik merkte dat de ouders zich opgelaten voelden. Ik merkte bij mezelf de drang om voor dit gezin te bidden en ik vroeg God: ‘Waarmee kan ik dit gezin bemoedigen?’ Ik kreeg toen de indruk dat God tegen me zei: ‘Zeg tegen de ouders dat ze geweldige ouders zijn’. Ja, voordat ik die stap zette, moest ik echt even een drempel over. Maar toch heb ik het gedaan. ‘Ik heb voor jullie gebeden en ik heb de indruk dat God tegen jullie wil zeggen: Jullie zijn geweldige ouders’. Op dat moment merkte ik dat God dat van mij vroeg. Gods stem heeft altijd een bemoedigende uitwerking."

Tijdens de Proefdag zullen Cath Livesey en haar team deelnemers uitdagen om te reflecteren en na te denken over hoe hun kerk eruit zou zien wanneer mensen vertrouwd zijn met Gods stem. Zij daagt christenen uit door middel van zogeheten profetische leergemeenschappen. Een training van twee jaar met vier teambijeenkomsten voor onderwijs, oefening en plannen maken. Dit is erop gericht om teams te helpen bij het creëren van een cultuur waarin het verstaan van Gods stem en profetie normaal, veilig en toegankelijk wordt.

Trainen in profetie
"Veel kerken zijn alleen gericht op 2 van de 5 bedieningen uit Efeze 4:11-12, het onderwijs en het herderschap," merkt Ron op. "Toch vinden veel gemeenten profetie heel moeilijk met als gevolg dat er weinig mee gedaan wordt. Maar dan doen we onszelf tekort. Paulus is er in 1 Korinthe 14 heel duidelijk over: ‘Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie’. We mogen leren om mensen hiermee vertrouwd te maken.  Eigenlijk is het gewoon een basistaak van de kerk om mensen aan te moedigen de stem van Vader te verstaan, want daar gaat profetie over. Christenen die hiernaar verlangen, kunnen zich hierin laten trainen in een veilige setting, en dat is wat de kerk zou moeten zijn. Die veiligheid wordt gegarandeerd wanneer er ook bepaalde 'spelregels' worden afgesproken."

Een voorbeeld van zo’n spelregel is: niet zelf interpreteren wat God tot je zegt. "Stel je voor: ‘ik bid met iemand en moet denken aan China. Dan zou ik kunnen zeggen: ‘God wil dat je zendingswerk in China gaat doen.’ Maar dan vul je je eigen gedachte in. In plaats daarvan zou je kunnen zeggen: ‘China, zegt je dat iets?’ Dan houd je het in het midden en zal al snel blijken of je gebedspartner er iets mee kan. Wie hiermee aan de slag gaat ze werkt mee aan een cultuur waarin Gods stem meer en meer verstaan kan worden. We verlangen ernaar dat het binnen en buiten de kerk steeds vanzelfsprekender wordt."

De proefdag vindt 6 februari (10:00-16:00) in De Voorhof te Capelle aan den IJssel. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher