Dagelijks leven

19 januari 2015 door Dick van den Bos

"Ruzie maken verdiept je relatie"

"Ruzie heeft een helend effect. Je laat zien wat er in je hart omgaat, bijvoorbeeld dat je voelt alsof de ander je niet ziet staan, of dat je in de steek gelaten wordt. Het is belangrijk om gezond ruzie te kunnen maken, het verdiept de relatie," vertelt Cocky Drost, schrijfster van het boek Lang Leve de Liefde, waarin ze onder meer ingaat op de kunst van gezond ruziemaken.

“Je hebt verschillende soorten ruzie. Je kunt het niet eens zijn over of God de wereld in zes dagen gemaakt heeft en in een flinke discussie belanden. Dat zijn verstandelijke ruzies. Maar het kan ook dieper gaan. Bijvoorbeeld de vrouw die aan het ploeteren is met de kinderen – en daardoor het eten niet op tijd klaar heeft – en vervolgens wordt uitgefoeterd door haar man. Je kunt je dan niet gezien voelen. Een ruzie die daaruit voortkomt, is vaak een ruzie die over het hart gaat.”

Onzekerheid
“Het is interessant om je soms af te vragen waarom iets je boos maakt. Is het onzekerheid, iets uit je verleden dat opgerakeld wordt? Het is een stuk verdriet dat je in boosheid uit, omdat boosheid minder kwetsbaar is en meer geaccepteerd.” 

Cocky vertelt over twee niveaus van emoties bij ruzie. Secundaire gevoelens die zich bijvoorbeeld uiten in schelden, weglopen of verwijten maken. En primaire emoties, een diepere laag eronder: bijvoorbeeld behoefte aan waardering of angst om alleen te zijn. “Het is heel belangrijk om primaire emoties naar boven te laten komen. Het creëert verbinding. Heel veel mensen uiten alleen secundaire emoties naar elkaar. Ook mensen die nooit ruziemaken, uiten heel vaak hun primaire emoties niet naar elkaar. Het kan heel goed lijken om geen ruzie te maken, maar vaak blijft de relatie daardoor oppervlakkiger.”

In de Bijbel staat een tekst dat je de zon niet moet laten ondergaan over je boosheid. Volgens Cocky omvat deze tekst meer dan hoe het vaak wordt uitgelegd. “Het gaat niet alleen over ruzie, maar ook over kleine irritaties. Bijvoorbeeld als je geliefde te laat thuis komt voor het eten, de sokken laat slingeren of de vaatwasser nooit uitruimt. Het is als een schaafwondje dat je laat zitten – ‘ik ruim het zelf wel op, laat ik er niet te moeilijk over doen’ – maar op den duur gaat het etteren. De tekst gaat erom dat je moet uitspreken wat je niet lekker zit. Door conflictvermijding kan een hele etterbuil ontstaan.”

Seksleven
“Daarom is het goed om soms wel gewoon ruzie te maken. Spreek je uit en laat zien wat er van binnen leeft. Vooral vrouwen doen dat vaak niet – hoewel dat vaak wel gedacht wordt. Ze hebben de neiging om vrede te stichten en niet teveel de confrontatie aan te gaan. Hierdoor leven vrouwen met veel irritatie en uit men dat op secundaire wijze.”

Een mooie toegift van goed ruziemaken, is dat het bevorderlijk werkt voor het seksleven. “Als je je hart helemaal aan iemand geeft - onvoorwaardelijk, ondanks vuiligheden die iemand heeft - verbetert dat de seksuele relatie. Seks zorgt dan voor een soortgelijke tweede relatie. De emotionele verbondenheid wordt dan heel sterk, het gaat verder dan het lichamelijke. Heel vaak is seks een goede graadmeter van de relatie tussen twee mensen.”

Het boek ligt vanaf Valentijnsdag 2015 in de winkel. Klik hier om het boek alvast te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher