Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 januari 2015 door Redactie

De drie V's van Mattheus

M'n eerste prioriteit is dit jaar om nog meer tijd met m'n gezin doorbrengen. Tijdens kerst zat ik met m'n zoontje op de bank en vroeg hij: 'Pap kun je iets minder reizen, iets meer thuis zijn?' Als evangelist ben ik vaak op pad. Daarom wil ik nog meer thuis zijn. Ik merk ook dat als ik op reis ga om het Evangelie te verkondigen het steeds zwaarder wordt om m'n gezin achter te laten, zeker nu m'n kinderen ouder worden. Het is minder een avontuur om op reis te gaan en meer een offer." Aan het woord is Mattheus van der Steen, evangelist in hart en nieren. Vorig jaar sprak hij honderdduizenden mensen over heel de wereld toe om ze te vertellen over Jezus. Hij vertelt over zijn goede voornemens voor 2015. 

Een andere prioriteit voor Mattheus is dit jaar de gemeente waar hij voorganger is in Harderwijk, House of Heroes. De gemeente groeit sterk doordat andere christenen zich bij de gemeente voegen en niet-gelovigen besluiten Jezus te volgen. "Nu de kerk groeit is het belangrijk om het familiegevoel te behouden. Want je leidt als voorganger niet een kerk, maar een familie. Dat is een groot verschil."

Dat brengt Mattheus bij de 3 woorden die hij meeneemt in 2015 en die hij eerder deelde met z'n gemeente: 'Verbrokenheid', 'Verbondenheid' en 'Vriendschap'. Deze drie woorden zijn voor hem heel belangrijk. 

1. Verbrokenheid
"Verbrokenheid is voor mij dit jaar belangrijk omdat je niet in je bestemming kunt wandelen zonder verbroken te zijn, zonder volledig afhankelijk te willen zijn van Jezus. Om mij heen zie ik ook dat de mooiste mensen verbroken mensen zijn. Verbroken zijn is ook geen zwakte. Het is een kracht. Als je verbroken wilt zijn, wil je het niet alleen zelf voor elkaar krijgen. Je wilt afhankelijk zijn van God." 

2. Verbondenheid
"Verbondenheid is belangrijk omdat we het allemaal nodig hebben dat we verbonden zijn met mensen die we toelaten om in ons leven te spreken. Ook, of met name, als we het niet eens zijn met elkaar. Juist door verbonden met elkaar te zijn, leren we Jezus te volgen. We leren niet alleen van een Bijbelschool, maar juist ook door met elkaar verbonden te zijn."

3. Vriendschap 
"In de samenleving onderteken mensen contracten omdat ze elkaar ten diepste wantrouwen. Door een contract te ondertekenen dek je jezelf in, zodat je elkaar ergens toe verplicht. In de Bijbel zie ik dat vriendschap iets veel mooiers is. Het is zo belangrijk omdat in goede en gezonde vriendschappen we het beste in elkaar naar boven halen. Het gaat hierin vaak fout wanneer mensen een vriendschap sluiten om er zelf beter van te worden. Ik kan bijvoorbeeld vrienden met iemand worden vanwege z'n geld, of omdat die persoon websites kan bouwen en ik een website nodig hebben. Maar waarom wil je met iemand een kop koffie drinken? Omdat hij jou iets te bieden heeft of omdat jij echt interesse hebt in het hart van die persoon?" 

Als Mattheus alles moet samenvatten, is 2015 voor hem geslaagd wanneer hij "dichter naar Jezus is toegegroeid. Dit klinkt misschien cliché maar het is wel zo. Met oud en nieuw hebben we gebeden voor wat er in Exodus 33:18 staat. Ik zei tegen God: 'Heer, ik roep net als Mozes. Laat mij toch uw glorie zien!'" 

De goede voornemens van Ben Kroeske: "Gods glorie gaat in 2015 versneld toenemen"

De goede voornemens van Ron van der Spoel: "Bid alsjeblieft wat ambitieuzer"

De goede voornemens van ds. Van den Brink: "Laten we oog houden op Gods geboden"

De goede voornemens van ds. Visser: "Als predikant wil ik minder vergaderen"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen