Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 december 2014 door Jeffrey Schipper

"God gaf voedselwetten uit liefde"

In de afgelopen jaren raakte Anneke Vierbergen 32 kilo kwijt. "Gods Woord maakt duidelijk hoe we ons eetpatroon mogen inrichten. Daar ben ik Hem erg dankbaar voor." Hagelslag en potgroenten zijn verleden tijd in het leven van de 57-jarige vrouw. "God zegt in de Bijbel ontzettend veel over voeding. Ik ben diep onder de indruk van Zijn Woord."

Anneke is afkomstig uit een groot gezin van in totaal 10 kinderen. "Vanwege problemen in het leven van mijn ouders, hebben we het niet altijd gemakkelijk gehad. In vluchtte op jonge leeftijd het uitgaansleven in. Op voeding werd in ons gezin niet echt gelet. We aten thuis vaak ongezond. Op het toppunt woog ik 95 kilo." Later kwam ze tijdens haar huwelijk tot bekering. "Ik herinnerde dat mijn moeder als zangeres veel christelijke liedjes zong. Destijds vond ik het verschrikkelijk. Maar doordat ik de teksten nog goed herinnerde, wist ik dat ik bij God moest zijn. Op een moeilijk moment in mijn leven wist ik: Hij is mijn enige redding."

Gezond leven
"Ik ben heel blij dat Jezus in mijn leven is gekomen," vervolgt Anneke haar verhaal. "Maar tot een jaar geleden heb ik nooit de link tussen voeding en de Bijbel gelegd." Het begon allemaal toen haar dochter thuis kwam met een verhaal over de noodzaak van gezond voedsel. "Sindsdien is het balletje gaan rollen. Stapje voor stapje ging ik mij erin verdiepen." Zo las Anneke het boek ‘Gezond leven, gezond geloven’. Daarin vertelt Stormie Omartian hoe zij zelf worstelde met een broze gezondheid en innerlijke onrust. "Ze omschreef wat God in Zijn Woord over voeding heeft gezegd. Ik was verwonderd. Heeft God zo duidelijk een gezond voedselpatroon omschreven?"

Anneke ging het Bijbelboek Leviticus daardoor heel anders lezen. "God adviseerde mensen toen al om geen varkensvlees te eten. Het is ongezond." Rundvlees is rein vlees.

"In Genesis 1 zegt Hij: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op aarde; dat zal jullie voedsel zijn’. Dat is heel wat anders dan de meeste potjes, blikken en zakjes voedsel uit de winkel."

"Ik kwam ook tot de ontdekking dat ik tijdens het ontbijt omgerekend negen suikerklontjes naar binnen werkte. ‘Dit kan zo niet langer’, dacht ik op een gegeven moment." Inmiddels is Anneke 32 kilo kwijt. "Ik ben fit en fris. Heerlijk. Daardoor heb ik veel meer energie. Dit geeft mij ook nog de mogelijkheid om de Heer meer te dienen."

Pastamaaltijd
Na dit gesprek zou Anneke een pastamaaltijd bereiden. Een hele klus sinds ze alleen nog gezond voedsel in huis haalt. "Uiteraard doe ik er geen vlees bij. Als mensen eten we veel te veel vlees. Echt jammer. Verder doe ik knoflook, bleekselderie, tomaten en speciale zouten bij de pasta. Ik kies bewust voor keltisch zeezout of himalayazout. Die zouten zijn erg goed voor de mens." Ook tijdens het ontbijt gaat het er heel anders aan toe dan voorheen. "Soms bak ik de broden zelf, maar dat doe ik lang niet altijd. In ieder geval maak ik zelf pesto’s, salades en houmous voor op brood. Daarnaast houd ik mij vaak bezig met een zelf samengesteld muesli die puur en gezond is."

"Door de ontdekking dat God eigenlijk heel veel advies geeft over voeding is mijn verwondering van wie God is alsmaar toegenomen. Het mooie is: God gaf de voedselwetten in Leviticus niet met een wijzend vingertje, maar uit liefde. In alles mag Gods goedheid en grootheid tot uiting komen, ook in de manier waarop we onszelf voeden. Ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Daar dienen we goed voor zorgen."

Voor vragen of opmerkingen is Anneke Vierbergen per e-mail bereikbaar.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen