Dagelijks leven

05 december 2014 door Jeffrey Schipper

"De kerstboom hoort niet in de kerk thuis"

"De kerstboom vind ik een gruwel, een heidens gebruik dat absoluut niet in de kerk maar ook niet in de huiskamer thuishoort." Wietse van der Hoek (foto), voorganger in de Arnhemse baptistengemeente Ontmoeting, heeft meer met het Loofhuttenfeest dan met kerst. EO Visie sprak onlangs met hem en zijn vrouw Wendy.

"Stiekem kan ik de gezelligheid van lichtjes en kerstbomen erg waarderen," vertelt Wendy. "Hoewel kerst in seculiere kringen - waarbinnen ik opgevoed ben - eigenlijk een heel leeg feest is. Toen wij trouwden, wilde ik dus graag een kerstboom, terwijl Wietse dat een spuuglelijk ding vond. Hij gedoogt het inmiddels, maar steekt er geen vinger naar uit, haha! hij vindt het soms maar opsmuk. Prima, dat mag. Maar soms vind ik het wel jammer dat hij niets met die versieringen heeft."

Uiterlijk vertoon

Wietse: "Ik ben vooral tegen de overdadigheid en het uiterlijk vertoon rondom kerst. Dat is versterkt toen ik als tiener in de supermarkt werkte, waar mensen rond kerst met drie boodschappenkarren langs de kassa trokken en dan nog bang waren dat ze iets tekort kwamen. De dwang om mee te doen, is ook al zo vreselijk. Het zijn stressvolle dagen. En dan zingen over vrede terwijl je dat in je eigen leven niet voor elkaar krijgt."

De voorganger vindt het moeilijk steeds weer inspiratie te vinden voor de kerstpreek. "Eigenlijk is het een schaamteloze vertoning dat we als kerk onze boodschap niet beter kunnen verpakken dan met de grootse kerstopmsuk die we nu denken nodig te hebben. Het evangelie is een schattig prinsessenverhaaltje geworden." Overigens wordt er thuis geen ruzie over kerst gemaakt. "Nee, we maken er vooral veel grapjes over," aldus Wendy.

Citaten zijn afkomstig uit EO Visie. Klik hier om het blad te kunnen lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher