God

04 december 2014 door Dick van den Bos

"Duizenden moslims worden in Nederland christen"

"In de afgelopen twintig jaar zijn er duizenden asielzoekers met een islamitische achtergrond tot bekering gekomen. Vaak hadden ze negatieve ervaringen met de islam. Het christendom was voor hen in veel gevallen het logische alternatief. Het is goed te beseffen dat veel moslims zeker niet gesloten zijn voor het Evangelie. Afkeer van de islam betekent echter nog niet automatisch dat je je leven hebt toevertrouwd aan Jezus," zegt Cees Rentier, directeur van stichting Evangelie & Moslims. Hij vertelt hoe zowel kerken als evangelisten belangrijk kunnen zijn in het bereiken van moslims.

"Het CBS is een aantal jaren geleden begonnen om migranten uit moslimlanden te vragen wat ze geloven nu ze in Nederland wonen. Toen bleek dat grote groepen zich niet meer als moslim zagen en enkele duizenden inmiddels gedoopt zijn. Vooral Iraniërs en de laatste tijd ook Afghanen. In Nederland zijn inmiddels diverse Iraanse kerken. Ook in Iran zelf groeit de kerk, maar dan vooral ondergronds. In Nederland zie je ook veel asielzoekers in Nederlandse kerken."

Rentier vertelt hoe je als kerk om kunt gaan met deze bekeerlingen. "Mensen uit Iran, bijvoorbeeld, zijn vaak gevoelige mensen. Nederlanders zijn meestal nogal direct. Daar kan het botsen. Bij kritiek of opmerkingen kun je Iraniërs gemakkelijk pijn doen. Iran heeft een hoogstaande cultuur gehad. Ze zijn eergevoelig. Omdat ze in Nederland als migrant toch op een of andere manier tweederangsburgers zijn, moet je je er in de kerk voor inspannen dat ze gelijkwaardig worden behandeld. Geef ze een rol bij activiteiten, geef ze na een tijdje verantwoordelijkheid in het kerkwerk en misschien ook in de kerkenraad. Laat zien dat ze er helemaal bij horen!"

Evangelisatie
Rentier ontkent dat evangelisatie onder moslims moeilijker zou zijn dan onder ongelovigen. "Elke moskee leert dat de kerk een onjuiste leer over Jezus vertelt en dat de Bijbel vervalst is. Veel moslims hebben argumenten paraat waar wij als christenen verkeerd zouden zitten. Tegelijk zijn ze in tegenstelling tot veel andere mensen er op aanspreekbaar dat we God behoren te dienen zoals Hij van ons vraagt en dat Hij ons leven oordeelt. Dus ik zou moslims zeker niet overslaan als je de vrijmoedigheid hebt om op straat mensen aan te spreken."

Hij geeft een aantal handvatten. "Je moet wel rekening houden met de beperkingen van de straat. Veel mensen zullen in het bijzijn van anderen niet zo open zijn als wanneer je één op één gesprek hebt. De straat is prima geschikt om mensen uit te nodigen voor activiteiten, bijbels aan te bieden of hen te wijzen op websites. Je ontmoet mensen die je in je werk- of woonomgeving niet tegenkomt. Daarom moet je als ook op straat te vinden zijn. Maar de straat is minder geschikt voor lange gesprekken. Respecteer ook de scheiding tussen man en vrouw. Ga als man geen hele gesprekken aan met een vrouw, of andersom."

Een andere valkuil is om te spreken van ‘jullie’ en ‘wij’. "Je bevestigt daarmee dat je bij verschillende groepen hoort, zo houd je de kloof in stand. Het gaat niet om 'ons' geloof, maar om het Evangelie dat ieder mens oproept tot bekering. Doe ook geen uitspraken over de Koran of de islam, daar schiet je als christen meestal niets mee op. Spreek liever in termen van 'wij mensen tegenover God'."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify