Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

19 november 2014 door Jeffrey Schipper

"Na een gebed verdween de haat uit mijn hart"

Woedend was Aart Gerrit van der Groep. Zijn huwelijk liep stuk toen zijn ex-vrouw ervoor koos om met zijn zwager verder te gaan. "Nadat de zus van mijn ex-vrouw overleed aan kanker, was ik mijn vrouw kwijt. Ze zocht haar toevlucht bij de man van haar gestorven zus." Toen Aart Gerrit de twee hiermee confronteerde, bevestigden ze een relatie te hebben. Hij vertelde hierover in het programma Café Tinto van Family7.

Aart Gerrit stapte op 27-jarige leeftijd in het huwelijksbootje. Met zijn vrouw ontving hij drie zoons. "In die tijd was God Iemand die er altijd was, maar Hij bleef in mijn beleving op afstand. Er was sprake van geloven op de automatische piloot." Na de ontdekking van de relatie tussen zijn toenmalige vrouw en zwager, was Aart Gerrit zo gekrenkt dat hij zelfs moordneigingen ontwikkelde. "Ik had het plan om ze allebei om te brengen. Mijn oudste zoon kwam erachter en zei: 'Als je dat doet, vermoord je ook de vader van onze neefjes.' Aart Gerit besloot te bidden: 'Heere, wilt u de haat en wraak wegnemen uit mijn hart?'.

Bezoek aan Alpha-cursus
"Maar er gebeurde nog niet veel," vervolgt hij. "Later werd ik, na de scheiding, uitgenodigd om een Alpha-cursus te bezoek. Mensen merkten aan mij dat het niet goed ging. Maar ik had er totaal geen zin in. Ik was met hele andere dingen bezig. Ze zeiden: 'Mogen we je dan volgend jaar nog eens vragen?'. Ik zei: 'Ja, natuurlijk.' Toen ze een jaar later terugkwamen, besloot ik erop in te gaan. Ik vond het echt leuk, want de cursusavonden waren voor mijn een avondje uit."

"Ik las dat na de zondeval ons hart een leeg gat geworden is. Dat gat vullen we met van alles en nog wat. Maar eigenlijk kan alleen God dat gat vervullen. 'Je kunt alles heel mooi vertellen, maar wat betekent de liefde van God voor jou?', vroeg een meisje op een avond. Ik antwoordde met een belachelijk verhaaltje, maar diep van binnen vroeg ik mij af hoe ik Gods liefde tot mij zou kunnen nemen." De ommekeer volgende tijdens het afsluitende weekend van het Alpha-cursus-seizoen. Een spreker vertelde over de Heilige Geest en sloot af met gebed.

Vergeving uitspreken
Tijdens de gebedsronde kregen deelnemers de gelegenheid om een gebed uit te spreken. Aart Gerrit bad opnieuw: 'Heere, wilt u de haat uit mijn hart wegnemen?'. "Alle ellende werd van me af getild," getuigt hij. "Mijn hart stroomde vol met liefde. De haat was meteen verdwenen. Op dat moment was ik alleen maar blij. Die blijdschap is sindsdien nooit meer weggegaan." Later sprak Aart Gerrit vergeving uit richting zijn ex-vrouw. Haar reactie stelde hem teleur. "Maar ik dacht: 'Het gaat niet om mij, maar om haar.' Ik hoop dat ook zij de liefde van God mag ervaren."

Bekijk de uitzending van Café Tinto:


Bezoek hier de website van Family7

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen