Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 november 2014 door Dick van den Bos

"Zelfs imams delen onze foldertjes uit"

“In Ivoorkust heerst een grote dreiging van de ziekte ebola. Het land grenst aan Liberia en Guinee, waar het sterk is uitgebroken. De consequenties zijn groot. Knuffelen en handen schudden is leven levensgevaarlijk, omdat je daarmee de ziekte kunt overbrengen. Namens Trans World Radio geven we mensen flyers ter preventie van ebola - maar sommige pastors gebruiken het zelfs als evangelisatiemateriaal”, zegt dr. Abdoulaye Sangho (rechts op de foto), directeur van Trans World Radio in West-Afrika.

“De kans dat ebola naar Ivoorkust komt is zeker aanwezig. Dieren worden niet bij de grens gestopt en kunnen zo de ziekte overbrengen. Ook komen er mensen illegaal het land binnen. Recent was er in Mali een zaak waar een oma haar kleindochter op- zocht in Guinee. Het kind was wees geworden omdat de ouders allebei in Guinee stierven aan ebola. Plotseling bleek de jonge dochter ziek te zijn en ze stierf ook aan ebola in Mali. Nu wordt de hele familie in Mali geïsoleerd gehouden voor een aantal weken. De angst zit er diep in.”

“Het heeft een negatieve impact op het land. Niet alleen de grote angst, maar ook op de economie in West-Afrika. Veel landen sluiten hun grenzen voor landen als Liberia, Sierra Leone en Guinee.” Ook in de kerk is het merkbaar. “Mensen zijn er gewend te kussen, te omhelzen of andere warme omgangsvormen te hanteren. Dat kan nu niet meer.”

Imam
Trans World Radio speelt een belangrijke rol in het hele proces. “We willen met onze programma’s een bewustwording brengen en daarmee zorgen voor preventie. In veel verschillende talen leggen we uit hoe je verdere verspreiding van ebola kunt tegengaan.”

“Naast radio-uitzendingen verzorgen, delen we ook flyers uit. In moskeeën, scholen en door imams wordt er heel positief op gereageerd. Sommige imams nemen zelfs flyers aan en delen die uit in hun moskee. Ze vertellen over het Trans World Radio-initiatief.”

“Ook pastors nemen de folders graag aan. Ze zeggen: het is een kans om mensen te beschermen tegen ebola, maar zeker ook om te evangeliseren in de gemeenschap. Ik doe het zelf ook. Verder leg ik graag uit dat Jezus wil dat ze hun leven aan Hem overgeven. We kunnen op deze manier een getuigenis zijn. En ons werk wordt door overheidsinstanties op waarde geschat.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen