Nieuws

06 november 2014 door Jeffrey Schipper

PKN-rapport: besprenkelen dopelingen is "historische misser"

Het besprenkelen van dopelingen is een historische misser. Dit schrijven twee theologen in een stevig rapport dat volgende week besproken zal worden tijdens de synode van de Protestantse Kerk (PKN). Dogmaticus Cees van der Kooi en bijzonder hoogleraar gereformeerd protestantisme Gijsbert van den Brink herinneren eraan dat mensen in de vroege kerk "helemaal in het water werden ondergedompeld", citeert Trouw.

"Dat wij het teruggebracht hebben tot een paar druppels en er een ziekendoop van hebben gemaakt is een historische misser die bij elk nieuw kerkgebouw hersteld zou moeten worden," stellen ze. "Wie ondergaat in water gaat helemaal kopje onder én wordt weer opgericht." De theologen waarschuwen in het rapport ook voor 'lege prediking' en het wegrelativeren van traditionele bijbelse waarheden.

In het rapport wordt ook een meer heldere prediking aangemoedigd. Er zou sprake zijn van een gebrek aan helderheid in de prediking binnen de 1943 PKN-gemeenten. De 'theologische handreiking' keert zich onder meer scherp tegen "het gevoel dat er 'natuurlijk' geen zinnig woord te zeggen valt over hoe het nu echt zit met God en geloof".

Klik hier (PDF) om het 22 pagina's tellende document te openen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher