echtscheiding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Jeffrey Schipper

Zeven sleutels voor herstel na een echtscheiding

"Ik was bezig met carrière maken en andere doelen, totdat ik werd geconfronteerd met een echtscheiding. Toch heb ik in die periode Gods liefde ervaren op een manier die ik niet had verwacht," schrijft Natalie Robertson in Relevant Magazine. "Ondanks mijn chaotische toestand ontving ik een diepe rust."

"Het klopt dat echtscheiding in werkelijkheid tegenover het door God ontworpen huwelijk staat. Maar veel christenen beschouwen echtscheiding als een zwart-wit concept," gaat de professionele hulpverlener verder. "Het brengt een gebrokenheid met zich mee die binnen kerken niet altijd goed wordt opgevangen." Zelf heeft is er in de afgelopen jaren in geslaagd om haar geloof en gebrokenheid te verzoenen. Ze deelt zeven belangrijke sleutels die haar hebben geholpen om haar scheiding een plek te geven, op weg naar herstel.

1. Streef naar dienstbaarheid en respect
Ondanks alles wat er in je huwelijk is gebeurd: probeer een dienstbare en respectvolle houding aan te nemen tegenover de andere 'partij'. Wanneer je daartoe in staat bent, wordt het herstelproces versneld. Voor je kinderen is het van het grootste belang dat ze hun ouders eren, maar ook dat hun harten worden beschermd tegen de gebroken situatie. Dan helpt het om de verlangens van je kind boven je eigen verlangens te plaatsen.

2. Breng je lasten bij God
Echtscheiding is een pijnlijk proces. Een relatiebreuk zorgt vaak voor meer intense, emotionele reacties. Door allerlei tegenstrijdige emoties zul je niet altijd weten hoe je je daadwerkelijk voelt. Zoek daarom dagelijks het hart van God door je lasten bij Hem neer te leggen. Jezus zegt: ‘Komt tot Mij allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven’ (Matteüs 11:28).

3. Neem de tijd in je verwerkingsproces
Wanneer emoties overheersen, kan iedere nieuwe dag een zware uitdaging zijn. Het is goed om tijdelijk afstand te nemen van bepaalde activiteiten. Dit zal je geestelijk en lichamelijk welzijn verbeteren en helpen om te gaan met veranderingen die na de echtscheiding hebben plaatsgevonden.

4. Wees vergevingsgezind
Het is heel pijnlijk wanneer je slecht behandeld bent. Maar wanneer je er niet voor kiest om de ander te vergeven, zal dit je herstel niet bevorderen. Genezing van deze pijn kan zonder vergevingsgezinde houding niet plaatsvinden. We kunnen de handelswijze van een ander niet beïnvloeden, maar we hebben wel invloed op onze eigen houding. We zullen moeten leren om grenzen te stellen en respect te tonen, maar ook geen wraakgevoelens te koesteren. Dit vraagt ook om een biddende houding. In de aanwezigheid van God kun je hierbij verder op weg geholpen worden.

5. Onderzoek je eigen hart
Wanneer een wond geneest, is het goed om allereerst oud weefsel te verwijderen. Anders is het risico op besmettingsgevaar te hoog. Dit geldt ook voor wederopbouw. Voordat de basis gelegd kan worden voor een nieuwe structuur, worden de oude elementen weggehaald.

Waar gebrokenheid is in ons leven, wil God helpen bij het herstel. Johannes 15:2 zegt, 'Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer vrucht draagt.' Wanneer we ons onderwerpen aan Zijn gezag, aanvaarden we ook de noodzaak dat gebieden in ons leven gereinigd moeten worden, zodat er gezonde groei plaats kan vinden.

6. Er is geen stappenplan
Er is geen eenvoudige checklist voor genezing en herstel. Het stopt niet bij overgave aan God en het vergeven van je ex-man of -vrouw. Herstel komt niet tot stand door het vervullen van een aantal taken, maar door het vasthouden aan Gods trouw en liefde. Dan zul je de blijvende vrucht van herstel in je leven terugzien. Een wijze vrouw vertelde mij eens: 'Iedere beslissing kan gevolgen hebben voor de komende 5, 10 of 15 jaar in je leven'. Van iedere gedachte, emotie en houding wordt een zaadje gecreëerd, die bepaalt of we ons richten op het leven of de dood. Hebreeën 4:15-16 kan je hierbij verder helpen.

7. Het verleden is niet jouw identiteit
Als je door een periode van gebrokenheid en echtscheiding bent heen gegaan, wil dat niet zeggen dat dit je identiteit bepaalt. Die fase is een hoofdstuk in je levensreis, maar is niet de positie waaruit je je leven leidt. Als je leert omgaan met die gebrokenheid, mag je met een schone lei beginnen en de periode van herstel inluiden of voortzetten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Echtscheiding
- Nico van der Voet heeft een boodschap voor gescheiden christenen: "Verbreek je trouwbelofte niet"
- Christelijk scheiden: hoe is dat mogelijk? 3 huwelijkscoaches geven antwoord
- Willem Lingeman: "Uitzonderingsregel om te mogen scheiden bestaat niet"
- Echtscheiding is een pijnlijke verlieservaring: hoe ga je verder?
- Wat kun je doen als een relatie of huwelijk dreigt te stranden?
Meer over Echtscheiding »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen