Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 oktober 2014 door Rik Bokelman

Vier tips wanneer je wilt stoppen met roken

Er zijn voldoende redenen om te stoppen met roken. Van besluit naar daadwerkelijk stoppen lijkt soms een lange weg. In vier korte tips hoop ik je te helpen.

1.     Stoppen is niet het doel
Als christen worden we opgeroepen om alles wat we doen, te doen tot eer en glorie van God. Het draait om Hem in heel ons leven. Roken leidt af van God en creëert een eigen afgod. Het stoppen met roken moet niet het doel zijn, maar juist het te willen leven voor God en voor Hem alleen. Door de focus alleen te leggen op stoppen, ligt al snel de eer bij onszelf. Door te willen leven voor Hem, komt Hem juist de Eer toe.

“Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.” (1 Korintiërs 10:31 HSV)

2.     Vervang roken door Iemand anders
Voor veel rokers, is het roken een manier geworden om rust, afleiding of troost te vinden. Het is zo’n gewoonte geworden, dat bijvoorbeeld bij stress als eerste een sigaret opgestoken wordt. Op het moment dat je stopt met roken, creëer je een leegte. Je troost is weg, maar de behoefte blijft. Als de behoefte naar rust en vrede niet bevredigd wordt, zal al snel het roken weer terugkomen en vaak nog erger als daarvoor.

Christus is de weg, de waarheid en het leven en bij Hem alleen vindt je echte en blijvende rust en vrede. Maak je gewoonte ervan om vanaf de eerste dag dat je stopt met roken, je leven zo in te richten dat het draait om Hem en om Hem alleen. Heb vaste momenten van stille tijd met Hem, leer om te bidden ook op die moment dat er onrust of stress is. Zorg dat je een bijbel voor het grijpen hebt, om die te openen. Wees een actief en betrokken lid van je kerk en laat geen dienst onbezocht,

Leer als het ware om te drinken en te eten van Christus

'En Jezus zei tegen hen: Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.' (Johannes 6:35 HSV)  

3.     Stap uit het duister en leef in het licht
Dat je rookt zal niet altijd een geheim zijn. In zoverre gebeurt het roken in het open licht. Wat echter nodig is, is niet dat je openlijk zondigt, maar dat je volledig transparant wil zijn en in zoverre ook niets verborgen wilt houden voor anderen. Dit betekent dat je openlijk je zonde durft te belijden, dat je hulp vraag daar waar je zwak en kwetsbaar bent maar dat je ook bereid bent om een aanwijzing of vermaning te aanvaarden.  

Door juist op deze manier in het licht te leven, zal er vrede in je hart zijn en mag je de vrijheid ervaren die zo vaak door God in de bijbel beloofd wordt.   

'Maar wie de waarheid doet, komt tot het licht, opdat van zijn werken openbaar wordt dat zij in God gedaan zijn.' (Johannes 3:21)  

4.     Doe de ‘rokerswaar’ weg

Stoppen met roken maar het voor handen houden van shag en sigaretten is vragen om problemen. Het is ook niet voor niets dat Christus erover spreekt dat je beter een deel van je lijf kunt uitrukken of afhakken dan dat je hierdoor ten val gebracht wordt.  

Wees radicaal en doe alles weg wat je verleidde tot roken inclusief uiteraard de ‘rokerswaar’  zelf!

'En als uw rechterhand u doet struikelen, hak hem af en werp hem van u weg, want het is beter voor u dat een van uw lichaamsdelen te gronde gaat en niet heel uw lichaam in de hel geworpen wordt.' (Matteüs 5:30 HSV)

Ben je christen en rook je? Petrus biedt een cursus aan voor christenen die willen stoppen met roken. Inclusief begeleiding. Mail hem via pzijlstra@settingcaptivesfree.nl

Steun CIP.nl en ontvang een leuk cadeau

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.