Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 oktober 2014 door Jeffrey Schipper

"Er schuilt een gevaar in niet-christelijke vrienden"

"Niet elke niet-christen is een goddeloze in de zin van een groter goddeloze dan wij zijn. Maar wel leeft een niet-christen zonder God. Dan heb er weinig opbouwends van te verwachten voor je geloofsleven." Ds. J. van het Goor geeft in de vragenrubriek van Refoweb antwoord op de vraag: 'Als je christen bent, is het dan de bedoeling om dan alleen christelijke vrienden te hebben?'.

De vragensteller trok een tijdje op met 'vrienden'. Hij of zij zegt hierover: "Waar ik me aan stoorde was vooral het feit dat als ik een keer over God sprak, een van die vrienden haast niks antwoordde of zelfs tegendraads begon te doen. En ik weet dat de Bijbel vertelt over mensen die niet in God geloven, Gods vijanden zijn." Van het Goor begint zijn antwoord door te stellen dat "alleen christelijke vrienden geen garantie zijn voor geestelijke gesprekken en geestelijke steun. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat christelijke (of moet ik zeggen ‘kerkelijke’) vrienden je afvallen als je bepaalde keuzes maakt op grond van de Bijbel."

Raad van de goddelozen
De predikant van één van de zes wijkgemeenten van de Hervormde Gemeente te Rijssen voegt toe dat er ook een gevaar schuilt in het hebben van niet-christelijke vrienden. Van het Goor verwijst naar een preek vanuit Psalm 1. "Daar staat een climax, als het gaat over het gaan in de raad van de goddelozen, het staan op de weg van de zondaars en het zitten op de zetels van de spotters; met andere woorden het gaat zomaar van kwaad tot erger. Soms helpen ze je van de wal in de sloot."

Toch wil hij niet graag alle mensen die niet-christelijk zijn over één kam scheren. "Er zijn mensen die niet geloven, maar wel heel erg respectvol zijn naar anderen, ook naar gelovigen. Stuur niet-christelijke vrienden niet zomaar de laan uit. Maar als je merkt dat je omgang met de Heere er schade door oploopt, moet je dat wel bespreekbaar maken, met als gevolg dat z’n vriendschap een andere inhoud krijgt." De dominee wenst de vragensteller "wijsheid door de leiding van de Heilige Geest om een echte discipel van Jezus te zijn".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen