Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

25 september 2014 door Dick van den Bos

"Johannes de Heer hielp me als ik gepest werd"

“Ik zat in een kleine evangelische gemeente waar mijn opa achter het orgel zat. Daar zongen we veel uit de Johannes de Heer-bundel. Ik was erdoor geboeid hoe iedereen vol passie die liederen aan het zingen was. Mijn favoriet was: ‘Welk een Vriend is onze Jezus’. Ik vroeg hem voor de dienst al aan bij m’n opa. Hij riep dan om: ‘Speciaal voor mijn kleindochter, welk een Vriend is onze Jezus’”, vertelt zangeres Joke Buis. De liederen hebben in haar leven een hele belangrijke rol gespeeld en daarom wil ze deze liederen graag opnieuw onder de aandacht brengen in nieuwe pure arrangementen. 

“Als puber luisterde ik graag naar muziek van o.a. Ralph van Manen en Steven Curtis Chapman, maar toch kwam Johannes de Heer steeds weer terug. Bijvoorbeeld toen ik gepest werd op de middelbare school. Dat was een eenzame en verdrietige periode. Ik herinner me nog een heel specifiek moment dat ik door de gang liep naar een volgende les. Ik wist dat die meiden die mij altijd pestten weer bij het volgende lokaal zouden staan. Vlak voor de klapdeuren kreeg ik ineens het oude Johannes de Heer lied ‘Vrees niet, houd goede moed’ in mijn hoofd. Het was alsof God dat lied voor mij zong, mij omarmde en tegen me zei: ‘Ik ben er bij, je hoeft niet bang te zijn’. Heel bijzonder. Na dat moment was het pesten niet weg, maar het had mij van binnen veranderd. Ik had veel meer rust over de situatie.”   

“De liederen van Johannes de Heer zijn vanaf dat moment als een rode draad door mijn leven gaan lopen en duiken op zonder aanleiding, maar wanneer ik dat blijkbaar nodig heb. Afgelopen zomer kwamen de liedjes bijna dagelijks terug in mijn hoofd. Ik dacht: ‘Hee, zou God er iets mee bedoelen?’ Toen ben ik er met mijn man – hij is ook muzikant - over gaan nadenken, bidden en we hebben de bundel erbij gepakt. Elke zomeravond zijn we toen samen achter de piano gaan zitten om die liederen te spelen en mooie arrangementen te bedenken die deze liederen weer tot glans zouden brengen.”

De ontwikkeling van het vernieuwen en verfrissen van oude liederen is al jaren gaande met de psalmen en de gezangen, maar nog nauwelijks met Johannes de Heer liederen. 
Joke ziet het als haar roeping om de liederen van Johannes de Heer in een nieuwe vorm uit te geven. “De liedjes van Johannes de Heer zijn prachtig, maar vaak verpakt in een hoempapa-stijl. Het is mooi om het wat af te stoffen en er een frissere draai aan te geven. Het lied ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’ bijvoorbeeld, staat bekend als een mars-achtig, luid lied, en dat heeft zeker ook zijn charme. Maar boven de bladmuziek in de bundel staat: ‘lieflijk’ We zijn in ons arrangement op zoek gegaan naar de bedoeling van de componist om zo het lied met die prachtige tekst en melodie nog meer tot zijn recht te laten komen."“Het is belangrijk om dat te doen, anders sterft het uit. Nu kom je het vooral tegen in koren van oudere mensen, maar die kunnen ook geen veertig jaar meer door.” Joke legt uit wat er precies vernieuwd wordt. “Het grootste deel van de tekst en melodie blijft hetzelfde. Zo blijft het herkenbaar. Oude taal heeft z’n charme en kan erg rijk en diep van betekenis zijn. We hebben hierin kleine veranderingen gemaakt. ‘Mijn ziel heeft U van node’ is geworden ‘mijn ziel heeft U zo nodig.’ De muziek is uitgewerkt alsof het net geschreven is. Zo krijgt het een hele nieuwe dimensie met arrangementen die helemaal van nu zijn, met respect voor de melodie en tekst.

4 oktober is er een presentatieconcert in Schipholrijk in Aalsmeer. Joke zal daar spelen met haar eigen band aangevuld met de brassband van het Leger des Heils. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen