Vijf redenen om te stoppen met roken

Dagelijks leven22 september 2014 Petrus Zijlstra
Zondags na de kerk staan er vaak maar heel wat christenen buiten een sigaret te roken. Vaak wordt dit normaal gevonden. Toch is dat niet normaal, vindt Petrus Zijlstra. Van roken ga je namelijk dood. Petrus is actief voor Setting Captives Free, die christenen onder andere helpt om te stoppen met roken. Hij geeft in dit artikel vijf redenen om te stoppen met roken.

Reden 1: Het is zonde om er mee door te gaan
We weten allemaal dat we alleen tot eer van God moeten leven. Maar denk er eens over na hoeveel je dat werkelijk doet. Besteed je net zoveel tijd aan Bijbelstudie en gebed als aan roken? Is niet vaak het excuus “te druk” of “geen zin”? Je kent vast genoeg uitvluchten.
 
Maar hoeveel excuses had je om niet te roken? Die waren er waarschijnlijk niet, want je vond altijd wel een gelegenheid om wel te roken. En dan blijkt de sigaret belangrijker te zijn dan God. En dat is volgens de Bijbel afgoderij. Als roken onze afgod is geworden, zijn we geestelijke overspelers en afgodendienaars en staan we schuldig voor God, veroordeeld voor de mensen, op heterdaad betrapt. 

Maar er is een plaats, waar de grootste zondaar pardon en vergeving  kan vinden. Het is bij Jezus, die “de goddeloze rechtvaardigt” (Romeinen 4:15). Het is bij Jezus die om onze overtredingen verwond is en om onze ongerechtigheden verbrijzeld. En het is bij deze Jezus waar we ook de genade vinden om anders te zijn en anders te leven. Het is genade (niet de wet) die ons leert om nee te zeggen tegen de goddeloosheid. Pure genade. Wij hebben het nodig. Hij geeft het!

Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God. (1 Korinthiërs 10:31 HSV)

Reden 2: We zijn niet met een schoorsteen geboren
Een enorm cliché of niet? Een oom van mij deed niet anders dan dit te zeggen als argument tegen het roken. Inderdaad God heeft niet een schoorsteen op ons hoofd geschapen alwaar de rook door kan ontsnappen. Maar in ons hart leeft wel het verlangen naar bevrediging van onszelf bij voorkeur buiten God om (Romeinen 7:5). Al kost het roken ons letterlijk het leven, we blijven vasthouden aan die ene sigaret en de volgende, de volgende, de volgende… 

Ik daag je uit om het vuile water van roken achter je te laten. Je kunt er lang tegenaan hikken, maar diep in je hart weet jij dat dat is wat God van jou vraagt. Ik hoop dat je verdriet en berouw mag krijgen als je door hebt hoe lang je geprobeerd hebt jouw ziel te bevredigen met andere dingen dan God. 

En ik hoop dat als je eenmaal de smaak van het Levende Water te pakken krijgt, je daar geen genoeg van kunt krijgen. Wat een vreugde is het om zo van God te genieten. Het is mijn verlangen dat jij dit ook mag ontdekken en dat je ook gaat drinken van dat water en dan mag jij die sigaret, pijp, sigaar of wat het ook maar is, achter je laten.

Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus" (Filippenzen 1:6 HSV)

Tip 3: Waarom geld verspillen aan wat niet (blijvend) bevredigt?
Roken belooft dat het je dorst zal lessen. Het belooft je bevrediging en geluk. En inderdaad bevredigt het – maar helaas maar voor een korte tijd. En snel ben je weer “dorstig” en heb je weer een sigaret nodig. In het begin is het nog leuk, maar het wordt steeds meer en het gaat ook steeds meer geld kosten. Van sommigen begreep ik dat zij op den duur 80 euro per maand uit gaven aan shag. Hoeveel geef jij eraan uit? 

Waarom weegt u geld af voor wat geen brood is, en uw arbeid voor wat niet verzadigen kan? Luister aandachtig naar Mij, eet het goede, en laat uw ziel vreugde scheppen in de overvloed. (Jesaja 55:2 HSV)

Tip 4: Rook is het teken van het Oude Verbond!
In het Oude Testament lees je veel over het brengen van offers aan God. Als de Hoge Priester 1 keer per jaar het meest Heilige deel van de Tabernakel binnen ging, moest er een gordijn van rook gelegd worden over de Ark en dan vooral het verzoendeksel, de genadetroon van God. Er was dus een letterlijk rookgordijn die het zicht op God aan de Hoge Priester ontnam.

In onze tijd kennen wij ook nog zo’n rookgordijn. Bij sommige kerken wordt na afloop bij de deur een blauw rookgordijn gelegd. De preek mag gegaan zijn over verlossing in Christus, hoe Hij het Nieuwe Verbond met ons is aangegaan en dat er niets meer tussen God en ons instaat dan Hij, dat het leggen van een rookgordijn niet meer hoeft, maar prompt binnen één minuut na de kerkdienst leggen wij toch weer een rookgordijn over ons leven (en dat van anderen die niet roken).

Het roken legt letterlijk maar ook geestelijk een rookgordijn over ons leven. Het leven met God en hoe het binnenkomt, komt bijna niet door dit rookgordijn heen. Onze verlossing kan op een gegeven moment meer in de sigaret liggen dan in Christus. Bedenkt dat het gordijn tussen God en ons gescheurd is van boven naar beneden als een teken dat God onder de mensen wil wonen zonder dat er nog iets tussen Hem en ons instaat. Het gordijn is weg, de Wind blaast waar Hij wil…! 

En zie, het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën, van boven tot beneden…. (Mattheüs 27:51 HSV)

Tip 5: Doe die stinkgoden weg!
Tot slot het laatste cliché, roken stinkt… Maar het is meer dan alleen de geur die wij als mensen waarnemen. Een sigaret beschadigt je ziel meer dan je lichaam. 

In Hebreeën 12:1-2 wordt het christelijke leven als een wedloop beschreven. Die moeten we lopen zonder dat we gehinderd worden door de last van de zonde. Een rookverslaving hindert je zeker bij het lopen omdat de vrucht van zelfbeheersing duidelijk ontbreekt en je belemmert in een diepe relatie met Jezus. 

De opdracht is helder, maar wat een Verlosser hebben wij. Hij is het die door Zijn bloed juist jou heeft gereinigd van al jouw zonden en jouw stinkgoden. Met deze zekerheid, kun jij de sigaret eens en voor altijd wegdoen!

Ik zal rein water op u sprenkelen en u zult rein worden. Van al uw onreinheden en van al uw stinkgoden zal Ik u reinigen. (Ezechiël 36:25 HSV)

Ben je christen en rook je? Petrus biedt een cursus aan voor christenen die willen stoppen met roken. Inclusief begeleiding. Mail hem via pzijlstra@settingcaptivesfree.nl

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson