Dagelijks leven

17 september 2014 door Jeffrey Schipper

Drie dingen die de Bijbel vertelt over alcohol

"Hoewel sommige christenen het als morele opdracht beschouwen om zich te onthouden van alcohol, is deze opdracht niet vermeld in de Bijbel. Ja, dronkenschap wordt afgewezen, maar nergens wordt opgeroepen tot onthouding van alcohol," zegt de christelijke spreker en schrijver Preston Sprinkle. Hij deelt in Relevant Magazine drie dingen die de Bijbel ons leert over het gebruik van alcohol.

1. Getuigen kan ook mét alcohol
‘Wanneer christenen alcohol drinken, gaat dat ten koste van het christelijk getuigenis’, hoor ik wel eens. Maar eerlijk gezegd, heb ik deze gedachtegang nooit begrepen. De meeste niet-christenen hebben geen oog voor de do’s en dont’s van moderne christenen. Wanneer mijn ongelovige buurman mij naar de kroeg ziet gaan, zal hij niet anders tegen het Evangelie aankijken. In de veel gevallen zal de boodschap van het Evangelie helderder schijnen wanneer verkeerde interpretaties van het christelijk geloof worden verbroken, terwijl ik met de buurman een biertje drink.

Door ons te ontdoen van door mensen gemaakte regels, zal het licht van Christus veel beter schijnen. Sommige mensen hebben de Heere Jezus de rug toegekeerd, omdat ze veronderstelden dat het volgen van Christus betekent dat een biertje drinken met vrienden verleden tijd zou zijn. Als dat het ‘goede nieuws’ zou zijn dat wij verkondigen, verdwijnt de schoonheid van de gekruisigde en opgestane Koning achter de mist van een door mensen geschapen ‘evangelie’. Christus heeft niet aan het kruis gehangen zodat we ons zouden onthouden van alcohol. Alle voetnoten die mensen hebben toegevoegd aan het Evangelie zijn eigenlijk een aanleiding om het Evangelie af te wijzen.

2. Geen alcohol verbod in de Bijbel
Sommige zeggen dat wijn in de Bijbel niets meer dan druivensap was, zodat Jezus nooit alcohol zou hebben gedronken. Anderen zeggen dat de wijn zo verdund was dat het nauwelijks alcohol kon bevatten. Maar deze opvattingen kunnen niet vanuit de Bijbel worden onderbouwd. Als wijn echt niet meer was dan gegiste druivensap, waarom waarschuwde Paulus dan de Efeziërs: ‘En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest.’ Het kan zeker zo zijn dat het alcoholgehalte lager was dan vandaag de dag, maar mensen waren echt in staat om er op verkeerde wijze mee om te gaan (zie Spreuken 20:1 en Jesaja 5:11). Toch zegt de Bijbel nergens dat we dit niet mogen drinken.

Er wordt in de Bijbel nog een andere ‘sterke drank’ genoemd. Het Hebreeuwse woord voor ‘sterke drank’, shakar, verwijst naar gefermenteerde gerst en wordt om die reden in sommige vertalingen vertaald met het woord ‘bier’. Zoals bij alle alcoholische dranken, verbiedt de Bijbel het misbruik maken van bier (Jesaja 5:11; 28:7, Spreuken 20:1; 31:4). Bier drinken met mate wordt zelfs aangemoedigd (Spreuken 31:6). In feite is Deuteronomium 14:26 voor Israël een aanmoediging om een deel van hun tienden te besteden aan een paar biertjes en voor de Heere een feest te vieren (zie ook Numeri 28:7-10). De afwezigheid van bier (en wijn) was zelfs het resultaat van Gods oordeel over het land.

3. Wijn als zegen
De Bijbel gaat zelfs verder dan het toestaan van alcohol. In de gehele Schrift wordt de productie en consumptie van bier en wijn vaak verbonden met Gods beloften. In de tijd van het oude verbond werd wijn als een zegen beschouwd (Deuteronomium 7:13; 11:14) en de afwezigheid ervan als een vloek (28:39, 51). Toen Israël vooruit keek naar de toekomst, zag men hoe God de bergtoppen overspoelde met wijn (Amos 9:14; Joël 3:18) en vaten vol verse wijn (Joël 2:19, 24).

De Heere Jezus duidt zegeningen als wijn in overvloed (150 liter) te Kana (Johannes 2:1-10). En aan de vooravond van Zijn dood noemde hij de beker wijn ‘het nieuwe verbond in Mijn bloed’. Wanneer Christus terugkomst, zal Hij ‘goed gerijpte wijn’ bereiden (Jesaja 25:6). Hoewel alcoholische drank beschouwd kan worden als rijke zegen van God, moeten ze met voorzichtigheid geconsumeerd worden. Bij sommige evangelicale jongeren ontstaat een groeiende tendens om er zonder discipline mee om te gaan. Door met mate van alcohol te genieten neemt die discipline toe.

Ik zeg het niet graag, maar veel bierdrinkers staan niet bekend om hun discipline. Een goed glas bier kan feestelijk zijn, maar hoort niet thuis in de kelder van een ongedisciplineerde 16-jarige jongen die daar videogames speelt. Alcohol drinken zonder het Kruis of het Koninkrijk te vieren, is theologische armoede.

Steun CIP.nl en ontvang een leuk cadeau

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher