Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

17 september 2014 door Jeffrey Schipper

"We hebben zeven jaar voor dit wonder gebeden"

Dertig jaar lang had ze pijn in haar gewrichten. Sinds juli staat haar rolstoel ongebruikt in de schuur. "Na een gebed van een evangelist is de pijn verdwenen," vertelt Jacqueline Dercksen. Vanaf haar 15e kampte ze met de ziekte van Bechterew, een gewrichtsontsteking van de wervelkolom. Daardoor liep ze krom en waren uitstapjes zonder rolstoel onmogelijk. "We zijn God dankbaar voor dit wonder," zegt ze bijna drie maanden na haar genezing.

Jacqueline heeft een kerkelijke achtergrond, maar God had lange tijd geen rol in haar leven. "Als tiener moest ik mee naar een katholieke kerk. Op een dag zei mijn moeder: 'Ik heb geen zin meer om te gaan'. Ik dacht: 'Nou, dan ga ik ook niet meer'." Op 15-jarige leeftijd kreeg zij last van haar nek. Ze ging steeds krommer lopen. "Mijn vader kampte met diezelfde aandoening. Ik dacht: 'hier kom ik nooit meer van af'." Ze moest stoppen met werken. "Ik had verschillende baantjes. Zo was ik actief voor een schoonmaakbedrijf en was ik in de tuin actief. Dat ging niet meer." Later leerde ze haar man Karel kennen. Hij liep niet weg voor haar fysieke ongemakken. "Iedereen heeft wel iets. Niemand is perfect. Als je van iemand houdt, steun je elkaar door dik en dun," voegt hij toe.

Bekering
Later kwam Jacqueline tot geloof. Zij gaf zich tijdens een eredienst over aan God. "Vrienden van ons nodigden ons uit voor een openluchtdienst," vertelt ze. "Dat wilde ik wel eens meemaken. Vanaf die dienst kwam God heel direct mijn leven binnen. Hij is nooit meer uit mijn leven verdwenen." Een aantal jaren later kwam ook Karel tot geloof. Zijn getuigenis is al eerder gepubliceerd op CIP.nl. Toen ze hoorde over een genezingsdienst, besloot Jacqueline erop af te gaan. "Na het gebed van de voorganger was ik 'genezen'. Maar na een week keerde de pijn terug. Persoonlijk denk ik dat ik tijdens die dienst nog niet klaar was voor volledig herstel. Ik leefde nog niet volledig toegewijd aan de Heer."

Nooit was er in haar leven sprake van wrok of boosheid. Karel: "Op een gegeven moment nam ze het standpunt in: 'Als mijn lichaam niet op aarde geneest, gebeurt dat straks in de hemel. Gods wil zal geschieden.' Want dan geeft God ons een nieuw lichaam. Maar we bleven er zeven jaar lang voor genezing bidden."

Gebed op straat
Op een dag ging Karel naar Ooltgensplaat om te evangeliseren. Daar was ook een team aanwezig dat het Evangelie deelde en met voorbijgangers in gebed ging. "'s Middags koos ik ervoor om ook naar het gebedsteam toe te stappen," maakt Jacqueline duidelijk. "Er kwam een broeder naar mij toe met de vraag: 'Mag ik voor je bidden?'. 'Dat mag altijd,' antwoordde zij. Tijdens het gebed merkte ik dat er iets gebeurde. Toen men vroeg: 'Hoe voel jij je?', zei ik: 'Super'." Later liep ze aan één stuk door over de braderie. Zonder tussenpauzes en zonder rolstoel. "Normaal gesproken had ik dat niet gekund. Ook de volgende ochtend stond ik zonder pijn op."

Ze besloot radicaal een einde te maken aan haar medicijnen. "Ik slikte zes pillen per dag. Dit was de enige manier om de pijn vol te houden. Andere middelen waren er niet." Vier weken later had ze een afspraak met haar reumatoloog. "Ik moest een week eerder bloed prikken om te controleren wat mijn bloedwaarde was. Zo kon zij zien hoeveel pijn ik heb door ontstekingen. Mijn 'normale' waarde lag tussen de 30 en 60. Toen zij op de computer de waarde zag verschijnen, zag zij het cijfer 9. Dat wil zeggen dat ik geen ontstekingen meer heb." De reumatoloog was ontzettend verbaasd. Het advies om medicijnen te blijven slikken, aanvaardde Jacqueline niet. "Ik was ervan overtuigd dat God dit wonder had gedaan."

In haar kerkelijke gemeente heeft ze veel enthousiaste reacties ontvangen. "Iedereen was verrast: 'Ze staat recht en kijkt helder uit haar ogen'." Kritische reacties kreeg ze nauwelijks. "Mijn man zette het op Facebook. 99 % was positief met termen als 'wauw' en 'gaaf'. Karel: "We danken God en niemand anders. Jezus was en blijft Dezelfde. De Heer genas toen Hij op aarde was en daar gaat Hij mee door."

Verschillende mensen die Jacqueline kennen onderschrijven haar getuigenis. Onder wie Bart Oerlemans van Stichting Binnen Bereik: "We kennen Karel en Jacqueline nu al heel wat jaartjes en zien zeker het grote verschil van hoe ze nu is en voorafgaand aan haar genezing. Bij een recente braderie heeft ze ons een heel dagdeel en 's avonds geholpen in het ontmoetingscentrum. Voorheen zou dit een onmogelijkheid zijn geweest. We zijn God erg dankbaar voor haar genezing en voor wie zij is."

Steun CIP.nl en ontvang een leuk cadeau

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen