Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

01 september 2014 door Dick van den Bos

"Ik werd de kerk uitgezet"

Hij groeide op in de Schilderswijk, een buurt waar je destijds beter niet heen kon als je er niet vandaan kwam. “Mijn ouders waren christenen, maar het was voor mij niet makkelijk. Je leeft veel buiten en automatisch ontstaan daar vechtpartijen. Ik zat eens in een vechtpartij die van kwaad tot erger werd. De politie kwam me halen en ik moest de cel in. Ik zat in voorarrest en ik werd veroordeeld als medeplichtige. In de cel had ik een moment van bezinning. Ik dacht: ‘Dit wil ik helemaal niet. Als ik mijn leven niet verander en me niet focus op goede dingen, kan het slecht aflopen.’” Aan het woord is Jeremiah Durand, rapper bij HipHoop.

Hoewel hij nooit in echte criminaliteit heeft gezeten, heeft Jeremiah veel criminaliteit van dichtbij gezien. Ondertussen ging hij ook naar de kerk. “Ik zat in een kerk waar weinig bezigheden waren voor jongens van mijn leeftijd. Ze besteedden in de kerk ook weinig aandacht aan ons.  De dienst duurde vrij lang, dus ging ik met een goede vriend van mij klieren. Ik nam het gedrag van buiten de kerk – kattenkwaad, ruzies – mee naar binnen. Op een gegeven moment kregen we het stempel van ‘rebel’. Mijn gedrag deed ook mijn ouders pijn en even erna moest ik de kerk uit. De pastor had dat geregeld omdat ik onhandelbaar was.”

Opvallende guy
“Ik kon het begrijpen omdat ze de kennis niet hadden, er was geen pedagogiek of methodes hoe je met jongeren om gaat. Ik lachte tijdens de preek, en was erg aanwezig. Ik was een opvallende guy. Eén keer zei de pastor: ‘Ik hoop dat de preek tot Jerry is doorgedrongen, daar achterin’. De hele kerk ging opstaan en voor mij bidden. Ze strekten hun handen naar me uit alsof ik ene demon was. Dat heeft me niet zo goed gedaan. Ik dacht: ‘Oké, jullie zien me zo, dan krijg je ook wat je ziet.’”

Even later ging Jeremiah zijn leven beteren, en hij mocht weer in de kerk komen. Hij liep er zelfs stage voor zijn ICT-opleiding. “In de kerk kwamen mensen naar me toe en vroegen: ‘Wat weerhoud je om met je lifestyle te breken en helemaal voor God te kiezen?’ Mijn reflex was dat ik dacht: ‘Ik kan vrienden van de straat toch ook positief beïnvloeden?’ Maar ik dacht er wel over na wat er zou gebeuren als ik mijn hart open stel voor God en Hem in mijn leven laat komen. Ik hoorde steeds testimoniums van mensen en ik wilde ook die verandering zien.”

“Uiteindelijk koos ik voor God. Mijn beste vriend Melvin was in Aruba op dat moment en toen hij terug kwam wilde ik het er over hebben. Het eerste wat hij tegen mij zei, was: ‘Jezus komt spoedig.’ Hij had ‘toevallig’ z’n hart in Aruba aan God gegeven. In de Schilderswijk gingen we er een avond lang over praten en baden we samen het zondaarsgebed. Ik voelde me echt een koningskind op dat moment, écht geliefd door God!”

1200 euro
“Melvin zat op een gegeven moment naar T.D. Jakes te kijken op het TBN-kanaal. Daar kondigde Jakes aan dat er een conferentie zou komen. Hij zei: ‘Als je het voelt in de spirit, moet je komen.’ Ik wilde er heel graag heen, maar ik had niet veel geld. Maar toch zei ik: ‘God wil dat ik ga, Hij gaat voorzien.’ Even paar weken later zei mijn oma opeens tegen mij: ‘Je hebt nog niets voor je verjaardag gehad – een half jaar geleden.’ Ze gaf me 1200 euro, een absurd hoog bedrag, terwijl ze het niet breed had! Ik dacht: ‘Dit kan ik niet aannemen.’”

“Maar toen kwam in mijn gedachte: ‘Je hebt Mij gevraagd voor een ticket naar Amerika, dit is wat ik je geef.’ Ik dacht, wow! Zo werkt God! Ze wist helemaal van niets over de conferentie, dit is toch waanzin? God was zo geweldig voor mij!”

De conferentie was voor Jeremiah krachtig. “Ik heb in een week zó veel gezien, ik was helemaal on fire voor God. Er liepen tienermoeders van 13 die hun hart aan God gaven, en de aanbidding was van zó’n hoog level. Het leek de hemel wel. Jongens van 11 die vervuld waren met de Heilige Geest en voor elkaar baden en de handen oplegden. Ik zag genezingen. Ik zag dat God veel meer kon doen dan dat ik in Nederland zag. Ik vroeg me af waarom het in Nederland zo koeltjes was.”

“Toen ik terug kwam in Nederland ben ik helemaal voor God gegaan. Ik ging met mensen over God praten en velen gaven hun leven aan Hem. Ik enthousiasmeerde mensen. Even later werd het weer minder, totdat iemand mij het principe van vasten uitlegde. Ik ging in perioden van droogte vasten en God kwam dan weer terug. Ik heb het nooit meer losgelaten.”

Goede vibe
Jeremiah wilde wat terug doen voor God, en voor het milieu waar hij vandaan komt. Hij maakte raps en wilde niet alleen in de kerk optreden. “Daar kennen ze het allemaal al. Maar mijn hart ging uit naar buurthuizen, buurtfeesten, plekken waar de boodschap nog niet verkondigd werd.” Het rappen ging zo goed, dat Jeremiah met zijn groep HipHoop in de finale kwam van ‘De Grote Prijs van Nederland’. De combinatie van oldschool hiphop en de hoop die in hun teksten lag, bracht hen ver.

Durand doet inmiddels zo veel projecten dat hij een drukke agenda heeft. Wat er voor hem uitspringt is het bezoek aan gevangenissen. “Ons hart gaat uit naar de jongeren in de gevangenis. Ze kunnen geen kant op, dus dan ga je nadenken over het leven. We komen daar en hebben een woord van God voor hen. Ook maken we muziek en we gaan me naar hun cel en ze laten dan dingen zien. Eigenlijk mag je niet in een cel komen, maar ze maken een uitzondering omdat de vibe zo goed is als we er zijn. We gaan in hun cel voor ze bidden.”

Meer info: www.hiphoop.nlSteun CIP.nl en ontvang een leuk cadeau

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen