Nieuws

25 augustus 2014 door Rik Bokelman

"Geweld IS laat zien dat er een geestelijke strijd gaande is"

"Mijn zorg is dat christenen zoveel nieuws over christenenvervolging in Irak horen dat ze denken: van mij hoeft het allemaal niet meer. Ik keer me er van af. Ik hoor af en toe mensen zeggen: 'Man, man, man, ik kan het allemaal even niet aan hoor.' Dan denk ik: 'Als mensen nu gaan wegkijken wanneer hun broeders of zusters aan kruisen worden gehangen of worden onthoofd, dat kan niet! Dat mag niet.'" Aan het woord is ds. Ron van der Spoel, predikant bij Open Doors. Hij is bang dat christenen 'genoeg' krijgen van al het nieuws uit Irak. "Wat ik merk, is dat sommige kerken of christenen zeggen: nu maar weer even iets anders.. Nee dat kun je niet zeggen!" 

In het onderstaand fragment hoort u Ron van der Spoel persoonlijk aan het woord. Hij vertelt ook over wat Anne van der Bijl hem onlangs vertelde: 


Dat je als christen even genoeg hebt van al het ellendige nieuws en dus wegkijkt, is "misschien logisch voor een Westers christenen die een comfortabel leventje wil blijven leiden, maar niet logisch voor het Koninkrijk van God." Al wil dat niet zeggen dat Van der Spoel het zich totaal niet kan voorstellen dat mensen er genoeg van hebben en er misselijk van worden. "Dat ben ik ook." Hij voegt toe: "Maar dan ben je maar even misselijk. Wat is jouw misselijkheid vergeleken met wat onze broers en zussen in Irak meemaken?" 

"Als God zou wegkijken, dan zijn we nergens meer. God gaat niet wegkijken van de situatie in Irak en daarom mogen wij dat ook niet doen."  

Naast verhalen van pijn en ellende druppelen gelukkig ook de eerste hoopvolle verhalen uit Irak binnen, vertelt Ron. "Sommige christenen kunnen terugkeren omdat hun dorpen zijn bevrijd."

Geestelijke strijd
"Het geweld van IS in Irak tegen christenen en andere minderheden laat zien dat er een geestelijke strijd gaande is. Als je ziet wat daar gebeurt en hoe ze dat doen: dat kinderen worden onthoofd, christenen worden gekruisigd. Dat is de tijd van Nero! Dan kijk je toch gewoon de demonen in het gezicht. Ik ervaar het geweld als een manifestatie van het kwaad dat zich tegen christenen en tegen alles en iedereen keert. Daarom is bidden zo belangrijk, als wapen in de geestelijke strijd. Het is niet dat we kunnen bidden: 'Heer help ze een beetje en het zal wel weer fijn zijn.' Nee, er is sprake van een geestelijke strijd. Wij moeten meevechten door te bidden."

Niet alleen gebed voor christenen, maar ook voor gematigde moslims is nodig. "Er worden misschien wel meer gematigde moslims door IS vermoord dan christenen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify