Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

18 augustus 2014 door Redactie

"God heeft een bedoeling met mijn blindheid"

Hij ziet niets, maar doet alles op gevoel, gehoor en de tast. Chico Ganesh (46) is blind sinds zijn puberteit. Desondanks staat hij optimistisch in het leven. Juist door zijn visuele handicap kwam hij in aanraking met het Evangelie. "Ik geloof dat God een bedoeling heeft met mijn blindheid."

Chico is geboren zonder iris in zijn ogen. Tot zijn zevende heeft hij goed kunnen zien met een bril, toen kreeg hij te horen dat zijn ogen langzaam achteruit gaan. "De oogarts zei dat het geen zin had om nog een bril te dragen", vertelt Chico. "Aan mijn linkeroog heb ik nu een prothese, met zijn rechteroog kan hij alleen het verschil tussen licht en donker zien. Vanaf mijn dertiende, veertiende kan ik net zo slecht zien als nu. Daarvoor kon ik nog kleuren zien." Over grote toekomstplannen heeft hij in die tijd nooit zo nagedacht. "Ik stond er niet zo bij stil. Mijn ogen gingen geleidelijk aan achteruit en als je klein bent, merk je daar niet zoveel van."

Als Chico elf jaar is, verhuist hij van Suriname naar Nederland. Daar komt hij terecht bij blindeninstituut Bartiméus, waar hij naar school gaat en zelfstandig leert wonen. Maar hij komt er ook tot geloof. "Mijn ouders en ik waren hindoestaans, maar het hindoestaanse geloof heeft me nooit iets gedaan", vertelt hij. "Bij Bartiméus lazen we elk ochtend uit de Bijbel en we zongen christelijke liederen. Zo hoorde ik voor het eerst over het christelijk geloof. Ik heb er veel over nagedacht. De boodschap dat Jezus ook voor mij is gestorven sprak mijn hart aan. Ik weet nog goed dat ik eind jaren tachtig mijn eerste gospel-cd kocht: een van Amy Grant. Ook ben ik een paar keer naar de EO-jongerendag geweest. De warmte, het Woord en het zingen vond ik erg mooi."

Genezing
Bijbelse verhalen spreken Chico aan, ook verhalen waarin Jezus blinden geneest. "Dat vind ik bijzonder, maar ik denk dan niet gelijk aan de realiteit van mijn eigen leven. Ik vind het gewoon mooi dat Jezus dit gedaan heeft en ik geloof dat Hij ook mij kan genezen. Maar ik heb nooit gedacht: 'Wat jammer dat dit bij mij niet zo gebeurt.' Dat komt misschien ook wel omdat ik in aanraking ben gekomen met het evangelie doordat ik blind ben. Als ik had kunnen zien, was dat niet gebeurd, of misschien op een andere manier. In dat geval zou ik veel dingen opnieuw moeten leren. Mijn leven zou er totaal anders uitzien."

"Ik heb er geen moeite mee, ben er niet teleurgesteld over", zegt Chico over zijn visuele handicap. "Ik geloof dat God een bedoeling met mijn blindheid heeft." Inmiddels woont hij zelfstandig, slaat zelf boodschappen in en kookt zijn eigen potje. Alles heeft hij stap voor stap geleerd. "Ik kan groente snijden zonder iets te zien. Als ik boodschappen ga doen, lopen medewerkers van de supermarkt met me mee. De route naar huis weet ik uit m'n hoofd. Het is wel handig dat je een goede oriëntatie hebt als je blind bent." Internetten is eveneens geen probleem, dankzij de brailleleesregel op zijn computer. Chico drumt ook in de kerk (foto). De Bijbel leest hij in braille. "Dat zijn 24 dikke banden: een Bijbel van anderhalve meter!" 

Zielig
Chico wordt vaak behandeld als een zielig persoontje, zegt hij. "Sommige mensen denken dat als je niet kunt zien, je ook gelijk verstandelijk gehandicapt bent. Dan spreken ze me aan alsof ik een klein kind ben. Echt super irritant! Waarom kunnen ze niet normaal met me praten? Ik ben alleen maar blind, verder mankeer ik niks." Chico maakt gerust grapjes over zijn visuele beperking. "Bijvoorbeeld als een vriend zegt: "Kijk, da's een mooie vrouw!" dan reageer ik: "Inderdaad, ze ziet er prachtig uit!"

Of hij uitkijkt naar het moment dat Jezus terugkomt en hij weer kan zien? "Ik zou het niet erg vinden als ik dan niet kan zien. Dit is gewoon hoe ik ben. Ik houd me er ook niet zo mee bezig, heel raar misschien. Maar ik geloof ook dat God daar een doel mee heeft, want Hij heeft dit toegelaten in mijn leven."

CIP.nl wil informeren, inspireren en bemoedigen - Klik hier om dit werk te steunen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen