Nieuws

15 augustus 2014 door Jeffrey Schipper

Aanbiddingsleidster uit de kast: "God houdt van mij"

Een bekende gospelzangeres en theologe, Vicky Beeching, is uit de kast gekomen. Na een jarenlange, eenzame strijd heeft ze bekend gemaakt lesbisch te zijn. Vicky heeft een prominente positie in de christelijke muziekwereld. Miljoenen Amerikaanse christenen zingen liedjes die zij heeft geschreven. Ook trad ze op in diverse Amerikaanse megakerken. De zangeres deelde haar verhaal in The Independent.

Als kind leerde zij op de zondagsschool onder meer dat de verwoestingen in Sodom en Gomorra plaatsvonden door de gruwel van homoseksualiteit. Mede daardoor kampte Vicky als tiener met angst en schaamte. Toen ze zich aangetrokken voelde tot vrouwen, vroeg ze God om vergeving. Maar haar gevoelens bleven en het schuldgevoel nam toe. "Ik voelde dat er iets mis was met mij. Het was misschien zelfs zo verschrikkelijk dat ik er niet van genezen zou worden, dacht ik." Er ontstond een gevecht tussen haar gevoelens en overtuigingen. Snikkend viel ze keer op keer op haar knieën neer voor Gods aangezicht.Duiveluitdrijving
Het schrijven van aanbiddingsliederen en optreden in kerkdiensten werd haar uitlaatklep. Haar eerste nummer was: 'Doorgrond mij, o God'. Tijdens een christelijk jeugdkamp, op het Engelse platteland, werd ze hierna op een extreme manier geconfronteerd om op het 'seksuele, rechte pad' te komen: duiveluitdrijving. Tijdens een conferentie met vierduizend aanwezigen besloot Vicky zich eveneens kwetsbaar op te stellen. Ze vertelde over haar gevoelens. Mensen stonden even later om haar heen en baden luid: 'Duivel, ga weg! Wij spreken de demon van homoseksualiteit aan: laat haar gaan!'. Vicky voelde zich vernederd. Toch zegt ze: "Ik ben niet boos op de kerk."

Weer later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Op een dag ontdekte ze op haar voorhoofd een witte streep. Er werd een auto-immuunziekte geconstateerd. Het kan leiden tot epilepsie, black-outs en mogelijk zelfs de dood. De dokter legde uit dat uit zijn ervaringen is gebleken dat deze ziekte te maken heeft met stress en trauma's. Vicky: "Bij mij was er geen twijfel meer: het was de stress van mijn worsteling rondom seksualiteit." Na een slopende chemotherapie van 18 maanden, besloot Vicky haar seksualiteit langzamerhand te accepteren. Ze kwam in contact met andere lesbiennes.Uit de kast
Eerder dit jaar besloot Vicky het aan haar ouders te vertellen. Ze zeiden: 'We betreuren het dat je deze strijd alleen moest strijden'. Vicky: "Jezus leerde ons een radicale boodschap om lief te hebben. Ik ben er zeker van dat God van mij houdt, zoals ik ben." Ze verlaat de Anglicaanse Kerk niet, maar hoopt een verandering teweeg te brengen in de houding van de kerk. Vicky hoopt dat er een tijd komt dat mensen het in de kerk over homoseksualiteit oneens kunnen zijn, en hun eigen geweten kunnen volgen.

De evangelische voorganger Scott Lively ging gisteren met Vicky in discussie op Channel 4 News. "Vicky, God heeft de kracht om te helpen om je homoseksualiteit te overwinnen," zei hij in de tv-uitzending. De gospelzangeres geeft aan dat zijn uitspraak haar kwetst. De voorganger voegt eraan toe dat zij "het wereldse denken heeft omarmd". Lively verwijst naar 1 Kortinthiers 6 en laat weten dat hij vrienden heeft, die hun homoseksualiteit hebben losgelaten. Bekijk hieronder het videofragment om te zien hoe zij deze discussie voeren (schakel in vanaf 11 minuten):


Plaatsvervangende schaamte
De Nederlandse zanger en christen Matthijn Buwalda heeft haar relaas vol plaatsvervangende schaamte gelezen. "Ik geloof oprecht dat we als kerk jarenlang mensen hebben beschadigd die homoseksueel waren," schrijft hij op zijn weblog. "En ik geloof dat het helaas nog steeds regelmatig gebeurt. Daar ben ik niet trots op. Het zijn namelijk niet ‘die andere christenen’ die het doen. Nee, ik doe het daarmee ook. Want ik hoor bij hen. Ik ben deel van de kerk. We moeten als christenen hen juist omhelzen."

Lees het commentaar van Matthijn Buwalda

Word vriend van CIP.nl - Als dank ontvangt u een welkomstgeschenk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify