Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 augustus 2014 door Jeffrey Schipper

Christen in Utrecht bespuugd door moslims

De Utrechtse priesterstudent Fray Jaider Chantré Sánchez is zondag na een kerkdienst bedreigd en bespuugd door twee moslimmannen. Hij droeg een T-shirt met het Arabische 'N'-teken, dat veel christenen dragen als teken van verbondenheid in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Strijders van IS markeerden huizen van christenen in het Irakese Mosul met de Arabische letter N. Die letter staat voor ‘nasrani’, de naam die moslims gebruiken voor christenen. Sánchez: "Ze schreeuwden tegen mij verschrikkelijke dingen, zoals: 'We zullen jullie allemaal vermoorden' en 'jullie zullen van de aardbodem verdwijnen'," vertelt de student tegenover Telegraaf TV. "Ik was zo ontzettend bang, het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte. Ik was helemaal alleen." Hij wist aan zijn bedreigers te ontkomen toen hij door een druk park ging lopen. De student is van plan om dinsdag aangifte te doen.

Onvoorstelbaar
"Onvoorstelbaar dat iemand om het dragen van een T-shirt wordt uitgescholden en bedreigd," reageert Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors. Via de webwinkel zijn deze T-shirts te verkrijgen. "Dit toont aan dat het nieuws in Irak ook in Nederland enorm leeft." Hij benadrukt dat het T-shirt "geen statement tegen IS, maar een teken van verbondenheid met medechristenen in Irak" betreft. Volgens Muurling is dit incident geen aanleiding om het T-shirt in de kast te laten. "Het T-shirt kan helpen om gesprekken op gang te brengen. Maar ga ermee niet door de Haagse Schilderswijk (een wijk met IS-aanhangers, red.) lopen. Dat zou provocerend zijn."

Jan Bor van Stichting Hulp Vervolgde Christenen spreekt van "een verschrikkelijk incident". "Dit is heel erg en een vorm van discriminatie." Voor hem is dit incident wél aanleiding om als christen een andere houding aan te nemen, zonder T-shirt. "Blijkbaar kan dit provocerend overkomen. Het is belangrijk dat we voor onze mening blijven uitkomen en christenen in Irak blijven ondersteunen. Maar je bereikt meer door het gesprek aan te gaan en zo Gods liefde kenbaar te maken." Zijn stichting gaat zich "intern bezinnen" om te bekijken hoe op dit sentiment ingespeeld kan worden.

Veel media-aandacht
"We blijven onze boodschap luid en duidelijk vertellen," onderstreept Muurling namens Open Doors. In de afgelopen weken is het populaire T-shirt al meer dan duizend keer besteld. Nog altijd worden er T-shirts geleverd. Dat het spuugincident is beschreven op de voorpagina van De Telegraaf, toont volgens hem aan dat media christenvervolging meer en meer in beeld brengen. "Die trend is al een langere tijd gaande. En dat is een goede zaak. Maar ook yezidi’s en gematigde moslims – eveneens vervolgd door IS-terroristen – verdienen steun."

Word vriend van CIP.nl - Als dank ontvangt u een welkomstgeschenk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen