Nieuws

12 juli 2014 door Rik Bokelman en Dick van den Bos

"Naast mijn predikantschap rijd ik ook op de vrachtwagen"

“Als dominee vind ik het leuk om af en toe in de vrachtwagen rond te sjouwen. Ik ben dan gewoon chauffeur, geen rijdende dominee. Maar ondertussen kom je achter elkaar chauffeurs of klanten tegen die uit zichzelf vragen over het geloof stellen. Ik ben daar desondanks niet op uit. Het is gewoon een verrijking voor je werk als dominee om af en toe met je voeten in de klei te staan”, zegt dominee K.F.W. Borsje uit Katwijk aan Zee. Toen hij in Vriezenveen stond reed Borsje kaas, in Katwijk aan Zee rijdt hij nieuwe haring. Ondertussen is hij als dominee gezien in de vrachtwagenbranche.

Affiniteit met vrachtwagens heeft Borsje altijd al gehad. “Mijn vader vervoerde levensmiddelen en we maakten thuis limonade. Als klein jochie mocht ik al mee. We hadden in die tijd kleine vrachtwagens. Later werd ik schoolmeester en uiteindelijk dominee, maar mijn voorliefde voor vrachtwagens bleef. Desondanks had ik geen rijbewijs.”

Prostituees
Via een hulptransport-busje naar Roemenië werd Borsje enthousiast over het fenomeen ‘transport’, dat ook in de Bijbel prominent aanwezig is. “We reden tussen Boedapest en Roemenië en op die weg waren allemaal boerinnen vriendelijk aan het zwaaien. Het was prachtig weer. Later bleek dat het geen boerinnen waren, maar prostituees. Ik bedacht me toen ook: je zou als jonge jongen maar al dat vrouwelijk schoon tegen komen langs de weg, terwijl je lang van huis weg bent. Ik wilde meer voor chauffeurs gaan betekenen, maar ik besefte dat je dan op z’n minst in een vrachtwagen moet kunnen rijden.”

“Ik kreeg contact met vrachtwagen-evangelist Martin Stam en ben m’n rijbewijs gaan halen. Sindsdien ga ik verschillende dagen per jaar rijden voor bepaalde bedrijven. Op die manier heb ik betere contacten in de vrachtwagen-branche, waar ik een hart voor heb. Vaak gaan we met z’n tweeën, met een chauffeur die de klanten weet te zitten en verstand heeft van producten. Ik ben nooit uit op geloofsgesprekken, want mijn motivatie is sterker om er voor chauffeurs te zijn en niet alleen in het predikantenwereldje te zitten. Maar chauffeurs stellen dan des te vaker vragen over mijn geloof. Ik zat laatst met een chauffeur te rijden die boordevol zat met vragen over het Heilig Avondmaal. Als het hele moeilijke vragen zijn, wordt het wel eens lastig in de verkeersdrukte. Ik zeg dan: ‘Even wachten, het is druk.’”
 
Frustraties
Ook volgen er wel eens confrontaties, waar Borsje bepaald niet voor terugdeinst. “Ik moest een keer een half uurtje wachten voordat we konden lossen. Opeens kwam er een man naar me toe. Hij zei: ‘Hé, jij bent toch dominee? Dan ben je mooi stom!’ Ik zei dat ik een half uur de tijd had en dat we wel even koffie konden drinken. De man vertelde toen dat z’n moeder was doodgegaan en als de God van mij werkelijk zou bestaan, had Hij er iets aan moeten doen. Ik vind dat je op zo’n moment die man moet gunnen om zo te praten. Ik laat z’n frustratie gewoon komen. Ik zeg dat ik het rot voor hem vind. Niet om ervan af te zijn, maar omdat ik er ook geen passende antwoorden voor heb.”
 
Het chauffeur-zijn is een geweldige verrijking voor zijn predikantschap. Hij kan elke dominee aanraden om je op z’n tijd eens in andere beroepsgroepen te mengen. “Je kunt als dominee best snel mooie idealen bepreken vanaf de kansel. Maar als chauffeur zie je ook de doorwerking van die idealen in de praktijk. Wat betekent de zondagsrust voor deze beroepsgroep? Ik denk dat je niet altijd zwart-wit antwoorden voor kunt schotelen, maar dat het gestoeld moet zijn op de praktijk. In de Bijbel is bijna niemand fulltime dominee of evangelist.”

Word vriend van CIP.nl - Als dank ontvangt u een welkomstgeschenk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify