Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2014 door Jeffrey Schipper

Pastoraat per e-mail: "De schaamte valt weg"

"Ik had het gevoel dat ik constant aan allerlei verwachtingen moest voldoen om ‘goed’ te zijn voor anderen, mijzelf en voor God. Het was alsof ik in een kooi leefde." Esther Prigge gebruikt haar ervaringen uit haar depressieve periode om vrouwen pastoraal bij te staan. "Je eigen gedachten komen niet altijd overeen met wat er in de Bijbel staat; hoe God je ziet en wat Hij van je verwacht. Dit is een belangrijke les die ik heb geleerd."

"Omdat ik voor mijzelf de lat hoog legde, had ik het idee dat God dat ook deed," vertelt de oprichtster en directeur van Stichting E-pastoraat. "Daardoor kwam ik in een kramp terecht." Totdat ze tijdens één van de Opwekkingsconferenties haar verhaal deelde. "Ik baalde destijds enorm van mijn depressiviteit. Een vriendin nam mij naar de nazorgtent mee. Daar deelde ik mijn levensverhaal. Het nazorgteam maakte vervolgens duidelijk dat ik geloofde in dingen die niet in overeenstemming zijn met wat er in de Bijbel staat. Hoe God over mij denkt is daar een voorbeeld van. De Bijbelse boodschap landde in mijn hart en God maakte mij vrij van mijn depressie."

Daarom gelooft ze dat het Evangelie zorgt voor vrijheid. "Toch blijft het lastig," geeft zij toe. "Ik geloof dat God mensen kan bevrijden. Tegelijkertijd zijn er mensen die hun leven lang depressief blijven. Op de vraag waarom dat zo is, kan ik geen antwoord geven. Mensen die depressief zijn, moedigen we tijdens het pastorale contact aan om God toe te laten in hun gedachten en gevoelens, en deze te toetsen aan Gods Woord. Naast de hulp bij Stichting E-pastoraat moedigen we ze aan tegelijkertijd psychologische hulp te zoeken. Dat is volgens mij de beste weg." Na haar studie Godsdienst en Pastoraal Werk (GPW) heeft zij Stichting E-pastoraat opgezet. "Om mij heen merk ik dat er ontzettend veel behoefte is aan online pastoraat. Daarnaast heb ik er ook echt een passie voor."

Pastorale hulp verlenen via e-mail. Is dat niet wat onpersoonlijk?
"Dat denken veel mensen," merkt Esther op. "Maar door een juiste woordkeuze kun je heel dichtbij een ander komen. Maar deze vorm moet wel iets zijn wat bij je past." Mensen melden zich volgens haar om diverse redenen aan. "Vaak zijn het problemen op relationeel en seksueel gebied. Het is voor vrouwen een verademing om hun hart te luchten zonder bang te zijn voor veroordelende blikken. Daardoor valt schaamte weg."

Hoe gaan jullie te werk?
"Vrouwen kunnen zich aanmelden via een intakeformulier op onze website. Dan neem ik contact met ze op en volgt er een traject van 4 tot 8 weken. In die periode heeft een vrouw persoonlijk contact met één van de pastoraal werkers uit het team. Daarna volgt een evaluatiemoment. Is er voldaan aan wederzijdse verwachtingen? Welke stappen zijn er gemaakt? Ondertussen reiken we vrouwen ter bemoediging allerlei middelen aan, om contact te zoeken met God en te onderzoeken wat Hij duidelijk wil maken in hun situatie. Hij weet tenslotte het beste wat de persoon in kwestie nodig heeft. We zijn ondersteunend, maar leggen de verantwoordelijkheid wel duidelijk bij de deelnemers zelf."

Waarom zijn jullie alleen gericht op vrouwen?
Esther: "Bij pastoraat tussen een man en vrouw kan op relationeel gebied een ongezonde situatie ontstaan, vanwege een gevoel van afhankelijkheid dat mogelijk ontstaat. Vandaar dat we dit duidelijk scheiden. We willen graag e-pastoraat voor mannen opstarten en daarvoor zijn we op zoek naar mannelijke pastoraal werkers. Ik ben ervan overtuigd dat er onder mannen ook veel behoefte is aan online pastoraat. Ook zij durven niet overal openlijk over te spreken."

Zou internetpastoraat ook in kerken kunnen werken?
"Ik zou internetpastoraat zeker aanraden. Tegelijkertijd is het anonieme verdwenen wanneer gemeenteleden gaan mailen met hun voorganger. Maar voor mensen die in dezelfde plaats woonachtig zijn en niet bij een kerk zijn aangesloten, kan het een handig middel zijn om in contact te komen met een kerk en hun verhaal te delen. In dat opzicht zou ik kerken dit initiatief zeker aanraden. Het is wel erg belangrijk dat degene die internetpastoraat aanbiedt goed getraind wordt."

Ze benadrukt ook dat e-pastoraat.nl niet is opgezet om met kerken te concurreren. We willen juist een verlengstuk zijn. "We willen het gat opvullen voor vrouwen die bijvoorbeeld niet bij een kerk zijn aangesloten of die vanwege schaamte hun verhaal niet face-to-face durven te delen. We moedigen die vrouwen tijdens een traject wel aan om iemand in hun netwerk, bijvoorbeeld de kerk, in vertrouwen te nemen zodat ze na het traject ook opgevangen worden als dat nodig is."

Bezoek hier de website van Stichting E-pastoraat.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen