Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2014 door Jeffrey Schipper

"Van God mogen we het onmogelijke verwachten"

"Het is wonderlijk dat we in landen met een moslimmeerderheid het Evangelie via televisie kunnen brengen. Ook al merken we soms moeilijkheden op geestelijk gebied." Martien Timmer viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als directeur van zendingsorganisatie 3xM ('More Message in the Media'). Door middel van televisie brengt 3xM het Evangelie bij niet eerder bereikte bevolkingsgroepen. Terugkijkend ziet hij veel overwinningen en struikelblokken. Maar Timmer kijkt ook vooruit. "We willen onze programma’s ook uitzenden in Azië."

Timmer heeft veel bijzondere dingen meegemaakt, maar noemt als grootste wonder dat 3xM christelijke televisieprogramma’s uitzendt via de nationale zenders van landen waar moslims ver in de meerderheid zijn. "In onze programma’s roepen we moslims niet in directe zin op om tot Jezus te komen. Wel willen we hen door het aansnijden van onder meer sociale thema’s op dat punt brengen. De boodschap van het Evangelie komt echt niet binnen met de oproep: ‘Bekeer je tot Jezus’. Stel je eens voor dat er iemand tot jou zou zeggen: ‘Bekeer je tot Allah’. Dan zul je zelf ook denken: ‘Wat moet ik daar mee?’. Door het vertellen van ons eigen verhaal, bereiken we veel meer."

Tegenstand
De directeur geeft toe dat het in de begintijd erg ingewikkeld was om in de West-Afrikaanse wereld het Evangelie te laten klinken. "Op geestelijk gebied hebben we veel lastige dingen meegemaakt. Zo is er in de buurt van onze tv-studio werk gemaakt van een studio die tegenstand moest bieden. Animisten slaagden erin om een studio met drakenkoppen te realiseren. Daar zaten duistere motieven achter, maar tegelijkertijd hebben we de kracht van gebed gezien en is het werk doorgegaan. Inmiddels maken we vanuit Ivoorkust programma's die in 11 landen worden uitgezonden en hebben we uit dat gebied in 2012 meer dan 400.000 reacties ontvangen."

De evangeliserende tv-programma’s van 3xM gaan over sociale noden in de plaatselijke samenleving, zoals drugsverslaving (Indonesië), corruptie (Bangladesh), hiv/aids en micro-business voor jongeren  (West-Afrika). In de programma’s worden verhalen verteld van slachtoffers en daders en wordt een christelijk alternatief geboden. Timmer: "Het is een enorme uitdaging om op thema’s die in een land actueel zijn, in te spelen. Met eigen ogen heb ik onze invloed mogen zien. In een bootje voeren we een rivier over en kwamen we in een gebied waar bijna het hele dorp naar een tv-scherm zat te kijken."

Hoe heeft dit bijzondere werk in de afgelopen jaren je geloofsleven verrijkt?
"Ik heb geleerd dat we van God het onmogelijke mogen en kunnen verwachten," legt Timmer uit. “Bovendien: als ik stappen richting God zet, zal Hij reageren.” De directeur citeert Jakobus 4:8, ‘Nader tot God, en Hij zal tot u naderen.’ "Dit is een belofte. Vaak zeggen we: ‘Ik wil meer van God ervaren. Dan zullen we wel tot Hem moeten komen. Dan kan Hij vervolgens op manieren werken waarvan jij zelf dacht: ‘Dit kan nooit’."

Hoe slaag je erin om 25 jaar lang in deze context enthousiast te blijven voor het Evangelie?
"Tien jaar geleden heb ik tijdens een periode van bidden en vasten richting God uitgesproken dat het mijn verlangen was dat mijn directeurschap niet mijn werk, maar Zijn werk zou zijn. Dit bracht mij terug naar de essentie. In die tijd heb ik ervaren dat God mij duidelijk maakte om ermee door te blijven gaan. Het is goed om regelmatig je werk te overleggen met God en je passie bespreekbaar te maken met je omgeving. Dan blijf je scherp."

In Afrika is het welvaartsevangelie erg populair. Wat merken jullie daarvan?
"Kerken die het welvaartsevangelie brengen, opereren het liefst op eigen houtje. Vandaar dat zij geen aansluiting bij onze programma’s zoeken en onze kijkers niet met het welvaartsevangelie in aanraking komen."

Is er een wens die jij de komende 25 jaar in vervulling wil zien gaan?
"We willen de komende jaren uitbreiden, met name in Azië. We hebben 11 landen in West-Afrika bereikt. Daar willen we doorgaan met ons werk." In totaal is 3xM nu actief in 15 landen. "Ons streven is om op een totaal van 20 uit te komen. De bedoeling is dat de komende 5 landen in Azië liggen. Dat is makkelijker gezegd dat gedaan. Neem bijvoorbeeld Japan. Dat is een enorm gesloten land. Het is bekend dat veel Japanners geïsoleerd leven en vooral jongeren zichzelf opsluiten in hun kamer. Daarom is het zo’n mooi streven om hen door middel van televisie te bereiken."

Bezoek hier de website van 3xM.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen