Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juni 2014 door Redactie

Ruim 27.000 jongeren bij EO-Jongerendag

Stadion GelreDome barstte zaterdag 14 juni bijna uit z’n voegen tijdens de EO-Jongerendag. 27.000 jongeren vierden feest ter ere van de 40e editie van het grootste christelijke jongerenevenement. Dit jaar onder het thema 'One': samen één zijn in het geloof in God. De populaire artiesten Newsboys, Rend Collective, Matt Redman en Family Force 5 verzorgden bijzondere optredens. Jurjen van Houwelingen sprak twee keer over het thema: in het middagprogramma over God die je ziet staan, ook in jouw situatie. 's Avonds stipte hij juist meer het omzien naar elkaar aan en dat maakte hij concreet met een speciale actie voor EO-Metterdaad voor hulp aan kindslaven. Net als voorgaande jaren was Manuel Venderbos verant-woordelijk voor de presentatie van de dag.

Ik sta niet alleen…
Wat begon als een bijeenkomst met vijftienhonderd bezoekers groeide uit tot een gigantisch feest met tienduizenden jongeren. Al 40 jaar is de EO-Jongerendag het grootste christelijke jongerenevenement van Nederland. Volgens presentator Manuel Venderbos is de Jongerendag ook anno 2014 nog van groot belang: “Steeds meer christelijke jongeren zullen het idee hebben dat ze de enige zijn die geloven. Juist voor die jongeren is het belangrijk dat de EO-Jongerendag er is. Om even te beseffen: ’Hé, ik sta er niet alleen voor. Er zijn er nog meer. Om vervolgens samen met 27.000 andere jongeren je geloof te vieren.”

Voormalig presentator Bert van Leeuwen sluit zich volledig bij Venderbos aan: “De Jongerendag bindt samen, ongeacht leeftijd, kerkelijke gezindte of geografische achtergrond, je beleeft samen het geloof in God.”

Hoogtepunt
Jan van den Bosch stond 40 jaar geleden aan de wieg van de EO-Jongerendag. Wat aanvankelijk een dieptepunt leek te worden, werd een hoogtepunt voor de presentator: “Carl Lewis, de beroemde atleet zou naar de EO-Jongerendag komen. Alles was eigenlijk op hem afgestemd. Er was een atletiekbaan gecreëerd, het thema was ‘De Wedloop’ en grote media stonden in de rij om naar de Jongerendag te komen. Eén dag voor de Jongerendag belde Lewis af, hij was ziek. Ik heb de hele nacht niet geslapen en wenste dat de Jongerendag niet door zou gaan, dat het één groot fiasco zou worden. De volgende dag zat de zaal overvol en het was misschien wel de mooiste Jongerendag die ik mee heb gemaakt. Ik had mijn les geleerd, het gaat niet om mensen, maar het gaat om God.”

Voor Bert van Leeuwen was het afscheid van Jan van den Bosch op een kameel in stadion Galgewaard een van de momenten die hem bij is gebleven: “Een ander hoogtepunt was de 25e EO-Jongerendag met 50.000 mensen in de ArenA, met onder meer het vrolijke optreden van Mary Mary met Take the shackles off my feet so I can dance.”

Vendenbos vindt het schitterend dat de Jongerendag elke keer weer met haar tijd mee weet te gaan: “De inhoud is hetzelfde gebleven, de vorm doet inmiddels niet meer onder voor een gemiddelde MTV Awards.” Ook op andere fronten is de ontwikkeling duidelijk zichtbaar: “In 2012 speelde het Nederlands Elftal tijdens het EK, middenin het programma. We hebben besloten de pauze iets te verlengen en samen voetbal te kijken. Onvergetelijk. Vroeger zou zoiets veel gevoeliger liggen”. Van den Bosch vult aan dat er veel veranderd is in de loop der jaren, maar dat God niet veranderd is: “Het mooie is dat de Jongerendag blijft draaien om verbondenheid met elkaar en met God. De Jongerendag is alive and kicking.”

Wilt u onze website mogelijk maken? Klik hier!
Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen