Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juni 2014 door Dick van den Bos

"Veel mensen ijveren voor God vanuit angst"

“Het idee dat wij God blij moeten maken door te werken, of dat God boos is als we tekortschieten, zit erg diep ingebakken in de mensheid. En zeker in de Nederlandse cultuur. Veel studenten hebben er een jaar voor nodig om de genade diep door te laten dringen. Je ziet ze dan veranderen en klaar worden om uit te stappen in het geloof”, zegt Richard Wilbrink, docent op de ‘School for Harvest and Ministry’ in Zwijndrecht. Op dinsdagavond 8 juli is er een introductieavond waar docenten vertellen over de inhoud van de School for Harvest and Ministry en studenten hun ervaringen delen. 

“We hebben in de hof van Eden de keus gemaakt om het zélf te doen en ons levens zelf te bepalen. Vanwege die natuur is iedereen geneigd om vooral te werken voor God, en Zijn gunst af te dwingen. God moet dan blij met worden van mijn daden. Het duurt vaak lang voordat mensen beseffen dat het niet zo werkt. Jezus heeft het al helemaal gedaan voor mij! Het gaat erom dat we Zijn genade ontvangen, en daarmee de kracht om voor God te dienen. Wij zijn vol van onze fouten, terwijl God vol is van wat Zijn Zoon heeft gedaan.”

Genadeleer
Wilbrink ziet dat genade onderwijs erg belangrijk is. Er zijn dan ook steeds meer mensen met dit onderwerp bezig. “Op onze Bijbelschool staat de identiteit in Jezus centraal. Wat betekent het om een nieuwe natuur te hebben en een zoon van God te zijn? Als ik opgevoed ben met een prestatiedruk en weinig liefde, is het belangrijk om het in perspectief van God te plaatsen. God is sowieso al blij met je, ongeacht wat je doet. We moeten eerst dit hart van God ontvangen voordat we in actie komen.”

Vaak is de volgorde omgedraaid. “Mensen gaan hard werken voor God om Hem tevreden te stellen, of vanuit een angst dat Hij boos op je is als je tekortschiet. Dit is een verkeerd fundament en tegenovergesteld aan genade. Het gevolg is dat mensen een burn-out kunnen krijgen. Zonder genade verdwijnt de liefde van God. Als je innerlijk niet in overeenstemming is met je werk, brengt het je schade toe. Je kunt makkelijk in verslavingen of problemen terecht komen omdat je oververmoeid raakt. Maar God zegt: ‘Laat Mij het nou doen’."

“Genade is niet een vrijblijvend iets. Het verandert je op de wijze zoals Jezus het bedoeld heeft. Het zet kracht in je vrij om te bidden voor mensen, te durven geloven dat God bovennatuurlijke dingen doet, en meer kracht om te evangeliseren. Niet per se evangelisatie op een vast tijdstip, maar als een levensstijl. Je gaat de wonderlijke dingen uit de Bijbel in de praktijk zien gebeuren.”

Gaven van de Geest
Het geloof in Handelingen-praktijken is onder veel christenen maar mondjesmaat aanwezig. Ook daar wordt aandacht aan gegeven. “Als je in een omgeving zit waar mensen tekenen in de Bijbels als iets van ‘vroeger’ bestempelen, zul je in hen niet veel bovennatuurlijke kracht tegenkomen. Het is goed als mensen gaan beseffen dat God dezelfde is als in de Bijbelse tijd, en ze er een geloofshouding door krijgen. Het bovennatuurlijke en het natuurlijke moeten meer samen gaan. Niet de hele dag profeteren, maar ook goede gesprekken aan gaan. En God heeft mensen ook een lekker biefstukje gegeven. Het bovennatuurlijke werkt door in het natuurlijke! Maar we ontkomen niet aan het bovennatuurlijke in een tijd dat er veel mensen occult belast zijn. Geen therapie helpt daar tegen, maar wel de bovennatuurlijke kracht van bevrijding.”

Een ander middel om sterker en volwassener in het geloof te worden, zijn de geestesgaven, betoogt Wilbrink. “De gaven van de geest worden wel vergeleken met de gereedschapskist van de Heilige Geest. Natuurlijk heb je daarbij wel wijsheid van Hem nodig waar het voor moet dienen. Maar een woord van kennis of profetie zijn belangrijk ter bemoediging. Ik heb zo vaak meegemaakt dat mensen problemen hadden, maar door een woord van kennis – soms via anderen – ineens van God hoorden wat de oorzaak was. Dat zie je bij Salomo in principe ook. Menselijk gezien was er geen oplossing, maar ineens gaf God hem een woord van wijsheid. God ziet het totaalplaatje. Je kunt zonder Hem nooit zulke belangrijke inzichten krijgen.”

“Het is daarom belangrijk om mensen toe te rusten. Enerzijds moet je niet bang zijn om te profeteren, net als dat een kind ook met vallen en opstaan leert fietsen. Anderzijds is het goed om openlijk tegen elkaar te zeggen als de profetie ver afstaat van de situatie. Het gaat erom dat we met z’n allen volwassen worden in het geloof, zoals staat in Efeze 4. Daar heb je zowel uitstappen als toetsing voor nodig.”

Als mensen volwassen worden in het geloof, gaat Nederland sterk veranderen. "Het evangelie is zo krachtig, zo reddend, en zo veranderend. De hemel krijgt dan gestalte op aarde. We leven in het tijd dat het koninkrijk van God mag baan breken. Dat zorgt voor vrijheid en heelheid; op je werk, in de kerk, in je huwelijk. Overal!"

De School for Harvest and Ministy is fulltime en parttime te volgen. Meer informatie is te vinden op www.schoolforharvest.nl, vraag hier een informatiepakket aan of bezoek de open avond op dinsdag 8 juli om 19.30 uur.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen