Nieuws

12 juni 2014 door Jeffrey Schipper

"Op aantallen gerichte evangelisten corrigeer ik"

"Op een kistje staan en roepen: 'Je bent een zondaar', is niet zoals wij als Naar House evangelisatie voor ogen hebben. God moet mensen op ons pad brengen. Dat is de focus." Onlangs vierde evangelisatiestichting Naar House haar 20-jarig bestaan. CIP.nl sprak met voorzitter John Sittrop (links op de foto). Hij hecht veel waarde aan kwalitatief evangelisatiewerk. Liever 4 evangelisatiebussen en toegeruste evangelisten, dan 100 bussen en niet-toegeruste evangelisten.

In de 20 jaar dat Naar House bestaat, is de stichting volwassen en stabiel geworden. Een voorbeeld daarvan is een professionelere omgang met de pers, zodat er geen 'spookverhalen' in media verschijnen. Wat is het geheim van het succes van Naar House? "Jezus," antwoordt John resoluut. "Als we de opdracht van Jezus uitvoeren, kan het niet anders dan dat dit uitwerking heeft. Dat merk ik aan de reacties van mensen. Zij worden nieuwsgierig en willen meer weten. Soms kunnen we ze zelfs doorverwijzen. Want een evangelist is iemand anders dan een nazorg-medewerker. Relaties opbouwen vinden wij erg belangrijk."

Geestelijke voorbereiding
Bovendien onderstreept de voorzitter van Naar House het belang van gebed en bijbelstudie voordat op straat het Evangelie wordt verspreid. "Zo zorgen we ervoor dat we geestelijk goed voorbereid op pad gaan. Als je ervoor kiest om te evangeliseren, is er geestelijke strijd aanwezig. Dat is dus geen strijd tussen mensen, maar een strijd in de hemelse gewesten. Die ervaar je als evangelist. Zo ben je geneigd om door allerlei redenen thuis te blijven, maar ik heb in de loop der jaren geleerd om er 'gewoon' op uit te gaan. Dan zul je zien hoe God je daarin zegent. Dat heeft mooie gesprekken tot gevolg. Want we kunnen ervoor kiezen om op mensen af te stappen, maar in werkelijkheid leidt God mensen op onze weg."

John deelt ter illustratie het verhaal van een jongeman uit Zoetermeer. "Hij koos ervoor om in onze evangelisatiebus te blijven hangen. Dat is voor mij het bewijs dat hij was aangeraakt door het Evangelie." Het bijzondere is dat die jongen een paar stoelen verderop zit. Deze jongen, genaamd Arjan, was van plan om naar een housefeest te gaan. "Toen ik de bus zag, dacht ik: 'Daar moet ik heen'," voegt Arjan toe. "Daar ben ik vervolgens de hele avond gebleven. Diezelfde ochtend was ik nog in gebed. Van binnen was ik eigenlijk al op zoek naar God. Toen ik met een groepje naar het housefeest ging, zag ik die bus en dacht ik: 'Daar moet ik zijn'."

"Een klasse voorbeeld," voegt John toe. "Hij heeft God gevonden en nu mag hij zijn weg daarin vinden. Op vrijwillige basis mag hij verder groeien zonder dat wij zeggen: 'Je moet dit of dat doen.' Ik kan hem als evangelist aan zijn oren trekken, maar zo werkt het niet."


Het Naar House-team
Focus op God
"Zelf op pad gaan om mensen te zoeken is een andere vorm van evangeliseren dan tegen God zeggen: 'Wilt U mensen op mijn pad brengen?' Iedere vorm van agressief evangeliseren wijs ik af. Op een kistje staan en roepen: 'Je bent een zondaar', is niet zoals wij dat met Naar House voor ogen hebben. Onze taak is liefdevol met mensen omgaan." Deze opmerking kenmerkt de visie van de stichting. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. "We gaan liever met 4 bussen en goed toegeruste evangelisten aan de slag dan 100 bussen met zoveel mogelijk niet-toegeruste evangelisten."

We confronteren John met de stelling: 'Een evangelist is nooit tevreden en wil altijd meer en meer mensen bereiken.' Hij herkent zich er niet in. "Ik zou de focus veel meer op God leggen. Wat God met ons wil, is een betere houding dan: 'Ik wil meer'. Als je je afstemt op God, zal Hij de juiste mensen op je pad sturen. Als iemand er nog niet klaar voor is om het Evangelie te verspreiden, kan ik praten als Brugman, maar dan heeft het geen uitwerking. Vandaar dat die verbinding met God zo belangrijk is. Evangelisten die gericht zijn op aantallen, hoop ik daarom te kunnen corrigeren," aldus John met een glimlach.

Pratend over de toekomst van Naar House, verwijst John naar een wens van oprichter Gerard Grimbergen. "Hij zou graag in iedere Nederlandse gemeente een evangelisatiebus willen zien. Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar ik wil er niet de focus op leggen. Als dit ook de wens is van God, zal het gebeuren."

Bezoek hier de website van Naar House.

Lees ook: Stichting Naar House verbiedt straatprediking

Word vriend van CIP.nl - Als dank ontvangt u een welkomstgeschenk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify