Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 juni 2014 door Jeffrey Schipper

Acht vrouwen voor wie een christenman moet oppassen

"Onlangs schreef ik de blog 'Tien mannen waarvoor een christenvrouw met oppassen'. Die boodschap is veel gedeeld, waarschijnlijk omdat veel alleenstaande mannen en vrouwen op zoek zijn naar de geschikte partner." De bekende voorganger J. Lee Grady kreeg de vraag of hij ook soortgelijke richtlijnen voor gelovige mannen, die op zoek zijn naar de juiste vrouw, wilde opstellen. Dit deed hij opnieuw in Charisma Magazine.

1. De ongelovige
In een vorig artikel zei ik heel duidelijk: christenen moeten niet met ongelovigen trouwen. 2 Korinthiërs 6:14 zegt, 'Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?'. Afgezien van je beslissing om Jezus te volgen, is het huwelijk de belangrijkste keuze die je ooit zult maken. Verpest die niet door dit vers te negeren. Je hebt een vrouw nodig die Jezus meer liefheeft dan jou. Zet geestelijke volwassenheid bovenaan je wenslijstje als je op zoek bent naar de juiste vrouw.

2. De materialistische vrouw
Een jonge vriend van mij was eens verloofd met een meisje uit een rijk gezin. Maandenlang spaarde hij geld om voor haar een ring te kunnen kopen. Toen hij een ring voorstelde, vertelde zijn vriendin hem dat hij terug moest naar de juwelier voor een ring met een nog grotere diamant. Ze bracht haar verloofde in de financiële problemen voor een ring die aan al haar verwachtingen zou voldoen. Ik waarschuwde hem als vriend dat hij in serieuze problemen was geraakt. Trouw niet met een meisje die dollartekens in haar ogen en acht creditcards heeft.

3. De diva
Sommige machojongens doen graag alsof zij superieur zijn aan vrouwen. Diva’s vormen de vrouwelijke versie van deze nachtmerrie. Zij denken dat de wereld om hen draait. De woorden van een diva kunnen hard overkomen en met twee keer nadenken heeft zij moeite. Sommige van hen zijn zelfs in staat om een leidinggevende positie in de kerk te bemachtigen, maar laat je niet misleiden door haar super-geestelijke praatjes. Echte leiders zijn nederig. Wanneer je die houding niet terugziet als je date met een vrouw, blijf dan bij haar weg.

4. De ‘Delilah’
Weet je nog wie Simson is? Hij ontving van God bovenmenselijke kracht. Maar die kracht raakte hij kwijt toen hij zich liet verleiden door een vrouw, genaamd Delilah. Ook jij kunt die 'kracht' verliezen wanneer je je laat verblinden door de charmes van je eigen 'Delilah'. Als je vriendin met haar kleding provocerend overkomt, flirt met andere jongens of op Facebook ongepaste, seksuele opmerkingen maakt, is het beter om de relatie te beëindigen.

5. De bittere vrouw
Een jongeman vertelde mij onlangs dat hij een date heeft gehad met een meisje die kampte met wrok uit het verleden. Hij maakte haar duidelijk dat ze zaken uit het verleden een plaats moet geven, voordat zij met hem verder zou kunnen gaan. Deze jongeman realiseerde zich dat onopgeloste bitterheid een relatie kan verpesten. Spreuken 21:9 zegt: 'Het is beter te wonen op een hoek van een dak, dan in een gemeenschappelijk huis met een twistzieke vrouw.' Als de vrouw met wie je date te maken heeft met woede en wrok, zou samenleven met haar leiden tot een drama. Raad haar aan om in gebed te gaan en hulp te zoeken.

6. De controlfreak
Het huwelijk is een samenwerkingsverband dat alleen standhoud wanneer man en vrouw zich allebei inzetten (Efeze 5:21). Zoals sommige jongens denken als een dictator in het huwelijksbootje te kunnen stappen, zijn er vrouwen die denken hun zin te kunnen krijgen door middel van manipulatie. Dit is de reden waarom huwelijksvoorbereiding zo belangrijk is. Je wilt niet twee weken voor je huwelijksdag ontdekken dat je vrouw je eigenlijk niet vertrouwt en haar zin doordrijft.

7. De onvolwassen vrouw
Het is normaal wanneer een vrouw regelmatig met haar moeder belt en haar om advies vraagt. Maar het is niet normaal wanneer een vrouw vijf keer per dag met mama belt en ieder detail uit haar huwelijk bespreekt, inclusief haar seksleven. Dat is raar. Toch is het voorgekomen dat ik jongemannen heb bijgestaan die getrouwd zijn met vrouwen, die hun huwelijk min of meer lieten controleren door moeder (of vader). Genesis 2:24 maakt duidelijk dat een man zijn ouders zal verlaten om zich aan zijn vrouw te hechten. Het is de taak van ouders om op de achtergrond te blijven.

8. De verslaafde
Veel mensen kampen vandaag de dag binnen de kerk met verschillende soorten verslavingen, zoals alcohol, drugs of geneesmiddelen. Dit komt doordat we hen niet confronteren met deze zonden of we niet genoeg pastorale steun bieden. Jezus kan personen van deze verslavingen verlossen. Maar je wilt niet op je huwelijksdag ontdekken dat je vrouw met een verslaving kampt. Het is niet verstandig om te trouwen op het moment dat je vriendin diep in de problemen zit.

Spreuken 31:30, 'Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk. Een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.'

Lees ook: Tien mannen waarvoor een christenvrouw moet oppassen

Steun CIP.nl en ontvang een leuk cadeau

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen