Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2014 door Jeffrey Schipper

Tien mannen waarvoor een christenvrouw moet oppassen

"Mijn vrouw en ik hebben vier dochters opgevoed. Inmiddels zijn drie dochters getrouwd. We houden van onze schoonzonen en hebben het idee dat God hen bij onze dochters heeft gezet. Vandaag de dag zie ik veel christenvrouwen die heel graag de juiste man willen vinden. Sommigen vragen zich bij iedere christenman wanhopig af of er een relatie mogelijk kan zijn. Maar Ismaël heeft aangetoond dat ongeduld kan leiden tot een ongelukkig huwelijk," aldus voorganger J. Lee Grady. En dus stelt hij in Charisma Magazine tien mannen samen waarvoor een christenvrouw zou moeten oppassen.

1. De ongelovige
Dit is geen achterhaalde, religieuze regel. Lees 2 Korinthiërs 6:14, 'Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?'. Dit vermeldt het Woord van God. Kijk dus niet alleen naar zijn charmes of financiën. Zelfs niet naar zijn bereidheid om met je mee te gaan naar de kerk. Zendingswerk en daten is geen verstandige combinatie. Is je vriend geen christen? Schrap hem van je lijst. Dat is het beste voor je.

2. De leugenaar
Wanneer je hebt ontdekt dat de man met wie je aan het daten bent, heeft gelogen over zijn verleden of voortdurend geheimen verbergt, neem dan de dichtstbijzijnde uitgang. Een huwelijk moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Als hij er niet in slaagt om eerlijk te zijn, is het beter om direct te breken voordat je een nog grotere teleurstelling te verwerken krijgt.

3. De playboy
Ik zou willen dat ik kon zeggen dat als je een knappe jongen in de kerk ontmoet, je ervan uit kunt gaan dat hij waarde hecht aan seksuele reinheid. Maar dat is niet het geval. Ik heb horrorverhalen gehoord van jongens die op zondag deel uitmaakten van het aanbiddingsteam en zich doordeweeks gedroegen als Casanova’s (Giacomo Casanova was een beroemde vrouwenversierder uit de 18e eeuw, red.). Als je een man trouwt die voor het huwelijk met allerlei vrouwen het bed heeft gedeeld, kun je er zeker van zijn dat hij dat ook na het huwelijk doet.

4. De verzaker
Veel christelijke mannen hebben op het gebied van het huwelijk teleurstellingen meegemaakt. Sinds hun echtscheiding hebben zij ervaren dat de Heilige Geest hen heeft hersteld, waarna ze willen hertrouwen. Tweede huwelijken kunnen gelukkig verlopen. Maar als je erachter komt dat je man niet goed zorgt voor de kinderen uit zijn eerdere huwelijk, heb je een fout gemaakt. Een man die niet heeft geleerd van eerder gemaakte fouten, is niet in staat om jou wél goed te behandelen.

5. De verslaafde
Mannen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs hebben geleerd om hun problemen te verbergen. Maar je wilt niet tot je huwelijksreis wachten om erachter te komen dat hij een alcoholist is. Trouw nooit met een man die weigert hulp te zoeken voor zijn verslaving. Maak hem duidelijk dat hij professionele hulp nodig heeft. En laat je niet wijs maken dat hij jou als vrouw nodig heeft om nuchter te blijven. Jij bent niet in staat om hem van zijn probleem af te helpen.

6. De luiaard
Een vriendin van mij realiseerde zich pas na haar huwelijk dat haar man niet bereid was om vast werk te vinden. Hij had een goede strategie bedacht: terwijl hij de hele dag thuis videospelletjes aan het spelen was, zorgde zijn vrouw voor het inkomen. De apostel Paulus schrijft aan de Thessalonicenzen: 'Want ook toen wij bij u waren, bevalen wij u dit: als iemand niet wil werken, zal hij ook niet eten.' Datzelfde geldt voor deze kwestie: Wie niet bereid is om te werken, verdient het niet om met jou te trouwen.

7. De narcist
Ik hoop oprecht dat je een man zult vinden die knap is. Maar wees voorzichtig: als je vriend zes uur per dag in de sportschool zit en regelmatig foto’s op Facebook plaatst van zijn spierbundel, heb je een probleem. Ga niet in zee met een zelfingenomen vent. Hij zou een leuke jongen kunnen zijn, maar een man die vooral is gefocust op zijn eigen verschijning en behoeften zal nooit in staat zijn om zijn vrouw opofferend lief te hebben, zoals Christus de kerk heeft liefgehad (Efeze 5:25). De man die zichzelf voortdurend in de spiegel bekijkt, zal jou nooit opmerken.

8. De misbruiker
Mannen met misbruikneigingen – zowel op geestelijk als lichamelijk gebied – beschikken niet over zelfbeheersing. Als de man met wie je dat de neiging heeft om je aan te vliegen, ben je misschien geneigd om dit te relativeren. Doe dat niet. Als je getrouwd bent, kun je erachter komen dat je man als een soort mijnenveld functioneert. Boze mannen verwonden vrouwen. Verbaal, maar soms ook fysiek. Zoek een man die zachtmoedig is.

9. Het mannelijke kind
Noem mij ouderwets, maar een man die op 35-jarige leeftijd nog steeds bij zijn ouders woont, vind ik verdacht. Als zijn moeder nog steeds voor hem schoonmaakt, kookt en strijkt, kun je er zeker van zijn dat hij in geestelijk opzicht een probleem heeft. Trouwen met een man die niet heeft geleerd om zelfstandig te zijn, is vragen om moeilijkheden. Moedig hem aan om iemand te vinden die hem helpt om volwassen te worden.

10. De controlfreak
Sommige christelijke jongens geloven vandaag de dag dat het huwelijk te maken heeft met mannelijke superioriteit. Als hoofd van het gezin beschouwen ze zichzelf als 'supergeestelijke' mannen, maar daarachter gaat een diepe onzekerheid en trots schuil met mogelijke geestelijke mishandeling tot gevolg. Petrus gebiedt mannen dan ook om hun vrouwen gelijk te behandelen (1 Petrus 3:7). Wanneer de man met wie je date op je neerkijkt, vernederende vrouwenopmerkingen maakt en je geestelijke gaven verkwanselt, keer hem dan de rug toe. Vrouwen die trouwen met religieuze controlfreaks belanden in een nachtmerrie.

Wachten op een man die Jezus dient, is de beste beslissing in je leven als vrouw.

Lees binnenkort Lee Grady's blog: Acht vrouwen waarvoor een christenman moet oppassen

Foto: Inspired by Shawn

Word vriend van CIP.nl - Als dank ontvangt u een welkomstgeschenk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen