Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2014 door Redactie

Mag een christen naar het WK-voetbal kijken?

In mijn degelijke en christelijke dorpje Nederhemert is voetbal kijken al eeuwen een doodzonde. Als er één sport bestaat die raakvlakken heeft met christelijke religie, dan is het namelijk voetbal. Voetballers worden godenzonen genoemd ‘El Salvador’ blijkt niet Jezus te zijn, maar Johan Cruijff en een voetbalstadion wordt een tempel genoemd met heilig gras.

Kortom, als iets voor je verdoemenis zorgt, is het voetbal. Jarenlang liet ik dit langs mij heen gaan tot deze maand. Ik overweeg om een gewetensbezwaarde WK-kijker te worden. En nee, ik heb geen klap met de molen gekregen. Ik heb ook niet opeens het licht gezien. Alle argumenten die de gemiddelde bovenstaande rechtse christen bij voetbal bedenkt, neem ik totaal niet serieus. Maar waarom dan die twijfel?

Keerzijde
Ik ontdek de laatste maanden steeds vaker dat er een diepe en duistere keerzijde zit aan het WK-voetbal. Daar heeft dit filmpje alles mee te maken.Brazilië is niet alleen het land van zee, zon, mooie billen, vrouwen, carnaval en strand. Het is het land wat deze zomer dertig miljard dollar aan het WK-voetbal uitgeeft. Meer geld dan de drie voorgaande organiserende landen bij elkaar! Dit evenement kent vele slachtoffers.

Slachtoffers van het WK
Zo blijkt in januari uit een documentaire van regisseur Martijn Poels dat in aanloop naar het WK bijna vierduizend straatkinderen zijn verdwenen. Ook zijn er ongeveer 200.000 mensen uit huis gezet om plaats te maken voor dit evenement. Verder is 21 procent van de Brazilianen analfabeet. Dertien miljoen Brazilianen zijn ondervoed.

Vele Brazilianen overlijden in afwachting van medische hulp. Volgens mij heeft dit land geen stadions nodig en kan die dertig miljard vele malen beter besteed worden. Laat ik ons schuldgevoel nog verder aanwakkeren…

Seksueel misbruik
De laatste maanden is het Braziliaanse leger de sloppenwijken van Rio de Janeiro aan het schoonwassen. Duizenden soldaten, tanks, helikopters en gepantserde voertuigen worden hierbij ingezet. Het heeft geleid tot vele doden. De weerlozen betalen de prijs voor ons spektakel.

En als klap op de vuurpijl heb ik het nog niet gehad over de 250.000(!) Braziliaanse kinderen, die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Juist in WK-steden zullen voetbalfans zich vergrijpen aan deze meisjes, vaak in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar. Minderjarige meisjes die in opdracht van hun pooiers hun lichaam voor 5 dollar aan voetbalfans verkopen. Vier weken lang. Dag aan dag. Iedere nacht opnieuw. Het is om te kotsen.

Vergeef mij
In zo’n land is het onacceptabel en niet te verantwoorden om dertig miljard dollar uit te geven aan stadions wegen en een WK-evenement. Heer, vergeef ons. We zijn ongevoelig geworden voor bovenstaand onrecht. Het raakt ons niet langer. We sluiten onze ogen. We blijven juichen! Heer vergeef ons. Vergeef ons dit wegkijken.

Heer, vergeef mij. Vergeef mij voor het feit dat ik een verschrikkelijke lafbek ben. Iemand die een protestblog schrijft, zichzelf een gewetensbezwaarde WK-kijker voelt, maar niet het lef en de ballen heeft om daad bij het woord te voegen. Want uiteindelijk kijk ik, net als miljarden anderen, toch wel naar een evenement wat allang niet meer om voetbal draait. Zo wordt voor het vermaak van vele miljarden voetbalfans een torenhoge prijs betaald.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen