Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2014 door Redactie

"Een preek moet ‘IKEA-proof’ zijn"

"Iedere week spreek ik predikanten, oudsten, jeugdwerkers en andere mensen, die op een podium staan of op hun werk presenteren. Ik krijg vaak dezelfde vragen: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn verhaal niet te lang is?, ‘Hoe houd ik de aandacht vast?’, ‘Hoe krijg ik mensen in beweging?’ en ‘Ik heb zo’n last van zenuwen…’" Aan het woord is Paulien Vervoorn. Ze traint al jarenlang mensen in (s)preken en presenteren en schreef recent het boek 'Geloofwaardig Spreken'. "Je kunt spreken natuurlijk niet leren uit een boekje," zegt ze over haar boek. Spreken moet je namelijk vooral doen. Toch kan haar boek wel mensen op weg helpen in de voorbereiding omdat het veel nuttige informatie, voorbeelden en tips bevat. Zelf is ze heel enthousiast over het spreken voor groepen. "Als ik kind keek ik altijd uit naar mijn spreekbeurt." 

"Het schiet me opeens te binnen dat ik sommige spreekbeurten thuis oefende en zelfs opnam op een bandje! Presenteren en uitleggen bleef ik leuk vinden en het was daarom ook een logische stap dat ik het onderwijs inrolde. Toen ik begin twintig was, sprak ik voor het eerst in een kerk. Mensen om me heen zagen in me dat ik dit kon en dankzij hun bevestigingen ging ik door. Maar nog belangrijker dan dat: ik was er enorm van onder de indruk dat God me inzette om zijn Woord door te geven om mensen een stap verder te helpen. En dat ben ik nog steeds!" 

Het boek van Paulien Vervoorn heet 'Geloofwaardig Spreken'. "Ten eerste spreken we als christenen omdat God ons daartoe waardig heeft gekeurd en ons het evangelie toevertrouwd heeft. Hij heeft het Evangelie aan ons gegeven met de opdracht dit door te geven. Ten tweede spreken we om Hem te behagen. Natuurlijk willen we mensen bereiken met ons spreken, maar ten diepste doen we dat omdat God waardig is om onze eer te ontvangen. Ten derde is het natuurlijk belangrijk dat we geloofwaardig overkomen. Dat doe je door zelf te doen wat je zegt, door eerlijk en echt te zijn en door je eigen boodschap te doorleven." 

IKEA-proof
Volgens Paulien moet een preek ‘IKEA-proof’ zijn. Een preek moet een Inspirerend intro en een Krachtige kern bevatten, Eerlijk en Echt zijn en een Appellerende afsluiting bevatten. De preekvoorbereiding blijft dan ook enorm belangrijk. "Tijdens de voorbereiding is het onmisbaar om je in de hoorders te verplaatsen, thuis te zijn in de tekst en je kernboodschap te formuleren. Het kost veel tijd en creativiteit om steeds helder te hebben wat je krachtige kern is wanneer je over een Bijbeltekst spreekt en hoe je daar naar toe werkt in een inspirerend intro en wat de uitwerking daarvan kan zijn in het dagelijks leven. En hoe sluit je je preek af? Al die dingen vragen om veel oefening. Met mijn boek probeer ik mensen hierin te helpen."

Hoe verhoudt zich de leiding van de Geest ten opzichte van een goede voorbereiding?
"Ik ben ervan overtuigd dat de Geest ons in de voorbereiding leidt, maar ik vind het te gemakkelijk als we daarmee alles op de voorbereiding schuiven. Als we niet alles dichttimmeren, kan de Heilige Geest ook op dat moment door ons heen spreken op manieren die we tijdens de voorbereiding misschien wel geschrapt zouden hebben… Het is mijn advies om de preek voor te bereiden alsof het allemaal van jou afhangt en om te bidden alsof het allemaal van de Geest afhangt wanneer je daadwerkelijk preekt!"

Beheers je je eigen stof trouwens?
"Ja! Ik bereid me voor, ik lees, ik bid, ik doorleef mijn boodschap, ik denk na over een inspirerend intro, een krachtige kern, eerlijke en echte bezwaren van mijn luisteraars en een appellerende afsluiting en ik let op mijn houding, mijn gebaren, mijn plaats op het podium en mijn stemgebruik." Aan de andere kant is haar antwoord ook volmondig 'Nee!'. "Als ik het punt bereikt zou hebben, dat ik zou zeggen dat ik mijn stof beheers, kan ik beter stoppen. Spreken blijft een samenspel met de Heilige Geest en daarin mag ik nog veel leren!"  

Wil je kans maken op een gratis exemplaar van het boek Geloofwaardig Spreken? Mail dan vóór 12 juni waarom je graag geloofwaardig(er) zou willen spreken naar info@paulienvervoorn.nl

Hilda van den Burgt maakte de foto.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?