Nieuws

22 mei 2014 door Rik Bokelman en Dick van den Bos

"De Bijbel is erg studentvriendelijk"

“In de Bijbel komen erg veel studenten voor. Een van mijn favoriete studenten is Petrus. Hij is heel enthousiast. Hij wil leren maar gaat vaak de fout in. Als je nieuwe dingen wilt leren, ben je een goede student van God. Leren wie God is, leren hoe je leven met God eruit ziet en welke plek je in die hoedanigheid moet innemen. Studenten van vandaag hebben in de Bijbel veel identificatiefiguren.” Dat zegt Rolf Robbe die werkt aan de Gereformeerde Hogeschool Zwolle en schrijver is van het boek: ‘Overleven als student’.

Hoewel volgens Robbe elk mens student is, richt hij zich specifiek op mensen die een studie volgen. Hij wil hen met het boek bekrachtigen. “In je studie krijg je veel nieuwe indrukken. Je komt in een omgeving los van waarin je groot gebracht bent. Je wordt zelfstandig. Veel dingen veranderen! En dan kan je eigen wereldbeeld ook nog eens kantelen. In die fase is het belangrijk om alles te zien in het licht van de relatie met God. God is erbij!”

Geliefd kind
Het eerste deel van zijn boek beslaat dit onderwerp. “Het gaat over de vraag: wie ben jij als geliefd kind van God? Die basis moet voorafgaan aan al het andere. Voel je je een geliefd kind, leef je daar naar? Ik denk dat het je kijk op de werkelijkheid bepaalt. Zelfs in de wetenschap. Wat je onderzoekt is niet slechts een ‘object’, maar iets dat God met liefde heeft gemaakt.”

Vanuit die basis krijgt ook studeren een geestelijke dimensie. “Je werkt niet alleen voor een betere baan, maar ook om Gods schepping te onderzoeken en te onderhouden en Hem te loven en prijzen.” Bovendien, op een goede manier studeren is een getuigenis waarmee je anderen laat zien dat je als christen wilt leven. “Als je studeert, je goed aan het werk bent en dat biddend doet, dan ben je eigenlijk aan het evangeliseren. Je laat dan aan anderen zien hoe jij als kind van God bent. Als je in je studie en omgang met anderen geduldig en vergevingsgezind bent, zul je gaan opvallen. Zo ben je Zijn visitekaartje.”

Twijfels
Desondanks is de praktijk ook wel tegenovergesteld. Robbe haalt enkele redenen aan waarom christenstudenten stoppen met het geloof. “Het zit hem er vaak in de dat de regelmaat van bidden of naar de club en naar de kerk gaan wegvalt omdat je in een andere omgeving zit. Vervolgens kom je met niet-christenen in aanraking bij wie andere normen en waarden voorop staan . Mensen worden geconfronteerd met nieuwe inzichten, die botsen met de Bijbel. Langzaam houdt het op, vooral als God niet betrokken wordt bij twijfels.”

In dit boek wil Rolf Robbe christenstudenten bemoedigen. “Ik hoop dat ze met elkaar in gesprek gaan en praten over hun relatie met God en wat het betekent als christen te studeren. Als studenten aangesloten blijven bij God, zullen ze in hun studietijd kunnen ‘overleven.’” Daarnaast is het goed om je op te stellen als student van Jezus. “Jezus is de beste leraar die je kunt hebben. Hij behandelt alle kanten van het (studenten)leven, legt de informatie goed uit en leeft het zelf voor. Leer van Jezus en zie Hem als een identificatiefiguur. En Jezus geeft altijd herkansingen. Hij heeft een onvoorwaardelijke liefde!”

Bekijk het boek.

Steun het werk van CIP.nl - Als dank krijgt u een dvd of boek cadeau!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher