Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2014 door Jeffrey Schipper

Niet stemmen? Onverantwoord!

Binnenkort kiezen we een nieuw Europees Parlement. Europa is niet altijd even populair (onder christenen). Het gevaar dreigt dat dit leidt tot thuisblijvers. Dat levert echter niets op. Willen we een vuist kunnen maken in Europa, dan moet ten minste de gang naar de stembus worden gemaakt.

Voor christenen zijn er los van specifieke partijpolitieke standpunten ten minste drie redenen om naar de stembus te gaan op donderdag 22 mei: de seculiere wind in Europa aan de kaak stellen, vervolging van christenen internationaal agenderen en opkomen voor het Joodse volk en de Joodse staat Israël.

Seculiere wind
Er heerst in de westerse samenleving onmiskenbaar een seculiere wind. Paradoxaal genoeg lijkt vrijheid soms dwingend te worden opgelegd. Zo ook door Europa. Of bijna. In 2013 werd met slechts acht stemmen verschil het rapport-Estrela tegengehouden. Dit rapport hield een aanbeveling voor alle lidstaten in om abortus mogelijk te maken. Een aanbeveling weliswaar, maar wie de praktijk van de abortuslobby kent, weet dan genoeg. Ook zouden volgens dit rapport voorbehoedsmiddelen vrij verkrijgbaar en door de zorgverzekering vergoed moeten worden. Ook zou er minder ruimte voor gewetensbezwaren moeten zijn aldus dit rapport. Zij die overwegen op 22 mei niet de gang naar de stembus te maken, moeten zich van deze feiten bewust zijn. Vinden dat Europa zich bemoeit met zaken waarbij dat niet zou moeten, is nog geen stem tégen die praktijken. Dat gebeurt alleen in het stemhokje. Iedere stem stelt. Of we nu blij met de Europese Unie zijn of dat we er sceptisch tegenover staan. Het rapport-Estrela geeft daar een duidelijk voorbeeld van.

Christenvervolging
Een tweede reden is de wereldwijde christenvervolging. Dat christenvervolging moet worden tegengegaan hoeft geen betoog. Wel is de vraag op welke wijze daarop ingezet wordt. Zij die hun stem niet uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement steunen het werk van de fracties van ChristenUnie en SGP in de afgelopen jaren klaarblijkelijk niet. Denk aan rapporten over China en Iran, maar ook de terreurdaden van Boko Haram tegen Nigeriaanse christenen. Daar waar deze misstanden aan de kaak gesteld kunnen worden en waar gezocht wordt naar een oplossing, moet van die mogelijkheid gebruik worden gemaakt. Niet stemmen getuigt van een desinteresse in de situatie van onze vervolgde medebroeders en –zusters en is daarom onverantwoord.

Israël
De derde reden ligt in de lijn van het voorgaande: Het lot van de Joodse staat en van het Joodse volk. Europa lijkt echter een eenzijdig beeld te hebben van de conflictsituatie in het Midden-Oosten: stagnatie van het vredesproces wordt vooral Israël verweten. Daarbij gesteund door de pers of andersom. Om nog maar niet te spreken van aanvallen die onder leiding van Hamas worden uitgevoerd. Een land met zoveel instabiliteit en radicaliteit om zich heen, moet ter bescherming van de eigen bevolking maatregelen nemen. Als vredesonderhandelingen kans van slagen willen hebben, zal het bestaansrecht van de Joodse staat Israël door de Palestijnen erkend moeten worden. Europa zou zich daarvoor in moeten spannen. Dat de Hoge Vertegenwoordiger Ashton enkele jaren geleden niet inging op het verzoek van Europarlementariër Belder om over de ‘Joodse staat Israël’ te spreken, spreekt boekdelen. Tegen dit kille klimaat in Europa kunnen christenen weerstand bieden.
Onze verbondenheid met Israël doet niets af aan het feit dat we ons ook het lot van de Palestijnse bevolking aantrekken. Maar ook zij zijn gebaat bij het stoppen van haatpredicaties tegen Israël. Alleen acceptatie van de Joodse staat Israel zal ook voor hen meer vrede en veiligheid brengen.

Stemmen

De Europese Unie is in onze kringen niet populair. Soms wordt er een vergelijking gemaakt met de toren van Babel, waaraan je dan niet zou moeten meewerken. Het stembiljet ongebruikt laten, breekt echter die vermeende toren niet af. Door te stemmen kan er voor gezorgd worden dat de toren in de goede richting gebogen wordt.

Frank van Putten, beleidsadviseur van SGP-jongeren

Steun het werk van CIP.nl - Als dank krijgt u een dvd of boek cadeau!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen