Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2014 door Jeffrey Schipper

"Bij mijn woonplaats vallen soms tientallen raketten"

Vluchten naar een schuilkelder is voor Elisheva Ronen inmiddels de normaalste zaak van de wereld. "In sommige periodes vallen bij mijn woonplaats soms tientallen raketten achter elkaar." De kinderarts woont op 15 kilometer afstand van de Gazastrook in Israël. Eind april was ze op uitnodiging van Christenen voor Israël in Nederland om te vertellen over de praktijk van het leven onder aanhoudend raketvuur.

Elisheva werkt als kinderarts in de zuidelijke Israëlische stad Ashkelon. Daar krijgt ze dagelijks te maken met Israëlische kinderen die traumatische ervaringen met zich meedragen als gevolg van de raketaanvallen vanuit de Gazastrook of zelfs lichamelijk gewond zijn geraakt. "Ik herinner mij een meisje van 2 jaar oud. Samen met haar moeder bezocht ze de gynaecoloog. Opeens werd de kliniek geraakt door een raket. Uiteindelijk heeft de moeder, die nu een plastic oog heeft, haar dochter een verdieping lager teruggevonden. Het kleine meisje had nog maar één been. Inmiddels heeft ze een plastic been gekregen."

Groot ziekenhuis
Maar er is ook een andere kant: ook Palestijnen uit de Gazastrook hebben geestelijk en fysiek zwaar te lijden onder de dreigende situatie en geweldsuitbarstingen. Elisheva helpt waar mogelijk en maakt daarbij geen onderscheid tussen Jood of moslim, Israëli of Palestijn. Als kinderneuroloog rijdt de dochter van een Joodse moeder naar een groot en academisch ziekenhuis. Dit ziekenhuis bezit zo’n 1400 bedden en telt ongeveer 50 bevallingen per dag. Volgens de kinderarts hebben de patiënten in 70 procent van de gevallen een Bedoeïense achtergrond. Bedoeïenen zijn voornamelijk Arabische woestijnbewoners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In het verleden sprak zij ook in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze legt uit waarom: "Hier in Nederland komen raketaanvallen vaak pas in het nieuws zodra Israël militair reageert." Zo kreeg ze tijdens haar periode in dit land een sms'je vanuit haar woonplaats met de boodschap dat het luchtalarm afging. "In de Nederlandse media heb ik er niets van vernomen. Maar wanneer Israël reageert en een bom op een garage (waar de aanvallers zich bevinden) terechtkomt,  staat er in NRC Handelsblad: 'Israël valt Gaza aan'. Dit beschouw ik als een dekmantel van antisemitische gevoelens."

Getraumatiseerd
Elisheva maakt duidelijk dat veel kinderen nooit zijn geraakt door raketaanvallen, maar tegelijkertijd wel getraumatiseerd zijn. "Het is voorgekomen dat een broertje en zusje zich verveelden. Ze vroegen oma om hun kartonnen doos te halen. Toen zij dat deed, werd oma aangevallen door granaten. Momenteel ligt zij nog altijd in het ziekenhuis. Bij hun andere oma gebeurde later precies hetzelfde. Inmiddels durven deze kinderen niet meer naar school. Zij durven niet meer alleen over straat," aldus Elisheva, die aangeeft dat de vijf boeken van Mozes de leidraad in haar leven vormen, "omdat de Heere Jezus eruit gelezen heeft."

Zij ontvangt naar eigen zeggen veel steun van Nederlandse christenen. "Het klopt dat Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog niet voldoende voor de Joden heeft gedaan. Het is fantastisch om te zien dat Nederlandse christenen naar Oekraïne vertrekken om het Joodse volk te bemoedigen. Dat maakt erg veel goed. Het is daarom te prijzen dat Christenen voor Israël mensen van het Joodse volk wakker schudt en wijst op de vijf boeken van Mozes. Ook mensen binnen de kerk mogen dit zegenrijke werk zien. Of je gereformeerd of baptist bent, maakt niet uit. Lees de Bijbel en wandel met Hem. Als de Heere Jezus ziet dat je Zijn volk bemoedigt, sluit Hij je in Zijn hart."

Bekijk ook dit videofragment:


Foto:
Malka Nihom, Christenen voor Israël

Steun het werk van CIP.nl - Als dank krijgt u een dvd of boek cadeau!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen