Nieuws

25 april 2014 door Rik Bokelman en Dick van den Bos

"Psalmen keuren niet één emotie af"

“Het mooie aan psalmen is dat alle gemoedstoestanden erin voorkomen. Bij liedbundels zijn woede, wraakgevoelens of twijfel ondervertegenwoordigd. Bij psalmen niet. Dat is niet voor niets: het is niet Gods bedoeling om negatieve emoties te onderdrukken of in een keldertje op te potten. Bij psalmen kun je volledig ‘ademen’.” Dat zegt Liesbeth Goedbloed, schrijfster van psalm 22 – in het project Psalmen voor Nu. Ze kwam er achter dat veel mensen – volgens Liesbeth ten onrechte – psalm 22 niet op zichzelf toe durven te passen.

“Psalm 22 wordt doorgaans toch gezien als een ‘Jezuspsalm’. En dat klopt ook wel, Jezus herkende Zich volledig in deze psalm en citeerde er veel uit. Maar het bestond natuurlijk al minstens duizend jaar vóór Jezus - en het was onderdeel van de Joodse traditie. Aangezien Jezus een Jood was, kende Hij die teksten. Vanuit die context zie ik de psalm. Niet als iets exclusiefs voor Jezus, maar een psalm die de mens volledig op zichzelf mag betrekken.”

Schroom
Het eerste deel van psalm 22 kenmerkt zich door negatieve emoties als woede en twijfel. “Het is Gods liedboek en Hij geeft daar blijkbaar ruimte aan. ‘Mijn God, waarom hebt U mij verlaten? U kent mij niet.’ God vindt het niet erg als je op deze wijze je hart voor Hem uitstort. Voor mij zijn de psalmen heel realistisch. Het keurt niet bepaalde emoties af.”

Net als in psalm 69 eindigt psalm 22 met een lofzang. “Ik vind persoonlijk vers 25 erg mooi. Daar staat dat God Zijn aangezicht niet verbergt en niet neerkijkt op het lijden van mensen. Dat staat los van hoe je er zelf naar kijkt. Ik heb dat in tijden van crisis als bemoedigend ervaren. Niet hoe ik naar mezelf keek, misschien als mislukkeling, maar hoe God kijkt, is belangrijk. Het is bevrijdend. Als je geknakt bent, zorgt God dat je rechtop blijft staan.”

Veel christenen hebben tot slot moeite om zich met de lofzang – in het einde van de psalm – te identificeren. “’God heeft mij geantwoord’, ‘God heeft het volbracht’, of ‘Een nieuw geslacht zal Hem dienen’, dat zorgt vaak voor veel schroom. ,,Maar ik denk dat je dit ook in tijden van wanhoop kunt zingen. Ik houd het, als het om zingen gaat, graag bij een dichtregel van Willem Barnard:'Je zingt zoals je drinkt: van dorst.' Je kunt ook tegen alles in zingen." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher