Nieuws

25 april 2014 door Rik Bokelman en Dick van den Bos

"Vrienden van Jezus waren niet 'christelijk'"

“Van Jezus kunnen we veel leren als het gaat om vriendschappen. Hij koos geen eigensoortig clubje met dezelfde, nette mensen. Wat je bijvoorbeeld bij Jezus’ vrienden ziet is dat ze wel dezelfde missie hadden, maar qua karakter en manieren veel verschilden. Misschien een les voor ons: zitten we niet met teveel ‘dezelfde’ mensen in de kerk en in je netwerk?” Dat zegt Leantine Dekker, schrijfster van het boek ‘Vriendschap’. In haar boek zoomt ze in op relaties in de Bijbel en probeert daar lijnen naar nu uit te trekken.

Echte vriendschap definieert Leantine als volgt: “Eerlijkheid, oprechtheid en jezelf kunnen zijn, volgens mij zijn dat kerneigenschappen van een vriendschap. God moedigt aan om te laten zien wat er van binnen leeft en je masker af te zetten. In sommige vriendschappen is het ook goed om elkaar aan te moedigen in het geloof. Ik zou het omschrijven als ‘de ander laten groeien in wie hij is in de ogen van God’.”

Nette christenelite
Dat laatste is voor veel mensen best een uitdaging. “Vooral oudere christenen praten niet makkelijk over hun relatie met God. Dat wordt als lastig ervaren. Het mooie is dat bij Jezus’ vrienden en vriendschappen de – openlijke - relatie met God juist zorgde voor een grote verbondenheid. Ze spraken er veel over, en zelfs toen Jezus weg ging, bleven de vrienden bij elkaar voor de grote missie om over Gods koninkrijk te vertellen. Het geloof bracht verschillende karakters juist samen. Een mooie les hieruit kan zijn, dat de kerk geen clubje van nette christenelite moet zijn, maar juist een plek voor allerlei mensen en een breed scala aan persoonlijkheidstypen. Jezus was erg open naar mensen die niet typisch ‘christelijk’ waren.”

De vrienden van Jezus konden tevens rekenen op een stuk onvoorwaardelijkheid. “ Dat zie je bij Petrus. Hij ging met de verloochening ontzettend de mist in. Maar toen ze elkaar voor het eerst daarna weer zagen, begon Jezus over het hoeden van Zijn schapen en de vraag of Petrus Hem lief had. Uit alles bleek: ‘Je bent Mijn vriend, Ik wil verder met jou.’ Die onvoorwaardelijkheid overstijgt het menselijke.”

Verbondenheid met God
“Hoewel misschien overbekend, is ook het verhaal van David en Jonathan een uitdagend Bijbelgedeelte over vriendschap. Ze ontmoeten elkaar en meteen is er een verbondenheid die heel diep gaat. Zo diep dat Jonathan in een tweespalt zit. Kiest hij voor David of voor zijn vader? Een actueel dilemma. In veel situaties moeten mensen kiezen tussen God of hun familie, hun ouders of hun partner.”

Tot slot – last but not least – gaat het over de relatie met God zelf. Hierin is Abraham voor Leantine een mooi voorbeeld. “Abraham had een enorm levendige relatie met God. En durfde ook lastige vragen daarin een plek te geven: hoeveel mensen in Sodom en Gomorra behouden zouden worden. Hoe het zat met de belofte die hij van God zelf ontvangen had en hoe het zat met zijn nakomelingen. De vriendschap met God doortrok zijn hele leven. Voor mij is de relatie met God dan ook de basis onder alle relaties. Een verbondenheid met God versterkt de verbondenheid met mensen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher