Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 april 2014 door Jeffrey Schipper

"Ook Jezus trok zich regelmatig terug"

"Dit retraitecentrum is een vrijplaats om even afstand te nemen uit de dagelijkse hectiek. Daarmee is het ook aantrekkelijk voor niet-christenen, omdat onze drempel laag is." Egbert van der Stouw is één van de vijf coördinatoren van De Spil, een retraitecentrum waar mensen zich tijdelijk kunnen terugtrekken. "We geven mensen hier de ruimte om God te zoeken en te ontmoeten, via allerlei vormen van retraite. Ook Jezus trok zich regelmatig terug om te bidden en met zijn Vader te verkeren. Wij bieden bezoekers dezelfde mogelijkheid."

In de open retraites, in de oneven midweken van de maand, is er geen vast programma. Gasten kunnen dan in De Spil, gevestigd in het Koetshuis van het landgoed Doornburgh van priorij Emmaüs in Maarssen, hun eigen gang gaan. "Wij bieden in deze retraites alleen de structuur van de gebeden (3x per dag) en de maaltijden. We nodigen onze gasten uit om God op hun eigen manier te zoeken en hebben er dus bewust voor gekozen om in de open retraites een gestructureerd programma achterwege te laten." Naast deze open retraites biedt De Spil nog allerlei andere retraitevormen aan: themaretraites (bijvoorbeeld rond een boek of een film), doelgroepretraites (bijvoorbeeld voor twintigers of mannen/vrouwen), buitenlandretraites (bijvoorbeeld een wandelretraite in Noord-Ierland) en pelgrimstochten (bijvoorbeeld in de week voor Pasen).

Stiltevijfdaagse
Zoals gezegd biedt De Spil tal van retraitevormen aan. Zo vond onlangs een stiltevijfdaagse plaats. Vijf dagen lang hadden deelnemers de tijd voor zichzelf en ontmoeting met God. Er was ruimte voor wandelen in de natuur en voor creatieve verwerking. Iedere dag stond er een gesprekstijd met een geestelijk begeleider ingepland. Daardoor kregen mensen hulp bij het leren omgaan met stilte en het, beluisteren van Gods stem in hun leven. Eerder - in februari van dit jaar - was er een heuse ‘U2 retraite’. Deelnemers verdiepten zich onder andere in de geestelijke roots van de muziekband en in wat hun teksten en muziek te zeggen hebben over het christelijk geloof.

Bezoekers van De Spil hebben allerlei achtergronden. Ook niet-christenen komen naar Maarssen, bijvoorbeeld om stilte of rust voor zichzelf op te zoeken. Egbert: "Zo sprak ik met een vrouw die bij ons te gast was. Ze was op zoek gegaan naar een retraiteplek in de buurt van Amsterdam. Via googelen kwam ze De Spil uit. Ze had geen christelijke achtergrond en was ook niet specifiek op zoek naar God. 'Hoe vind je het hier?' vroeg ik. Ze voelde zich welkom en had niet het gevoel dat ze in een christelijk keurslijf werd gedwongen. Daarom vond ze het geen probleem aan onze kapelvieringen deel te nemen. Dit voorbeeld toont aan dat er een generatie is die geen kerkelijk trauma heeft, maar openstaat voor zingeving en daarin breed op zoek is. Het Evangelie dringen we hen niet op, maar ze komen er via de vieringen in onze kapel en in de gesprekken rond bijvoorbeeld de eettafel wel mee in aanraking. Als daarover met ons willen doorpraten zijn we daarvoor beschikbaar."

Geen onbekend terrein
Zelf is Egbert aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). "Ooit begon ik als missionair toeruster. Ook heb ik mij veel beziggehouden met gemeenteopbouw. Vanwege mijn ervaringen op dat gebied vind ik het belangrijk om een link te leggen tussen kerken. De Spil, twintig jaar geleden gesticht door het pioniersechtpaar Victor en Tonnie van Heusden, heeft er destijds bewust voor gekozen om oecumenisch te zijn, zodat we een brede doelgroep aantrekken. In deze fase van ons bestaan proberen we de banden met verschillende kerken aan te halen. Dat heeft er bijvoorbeeld al toe geleid dat ‘mijn’ kerk, De Protestantse Kerk, De Spil officieel als missionaire pioniersplek heeft erkend."

"Er liggen op dit gebied zeker missionaire kansen. Want mensen komen via retraite in aanraking met het christelijk geloof. Bovendien ligt de drempel van ons retraitecentrum voor veel niet-kerkelijken lager dan die van een kerk." Volgens Egbert zijn gasten van de Spil gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar oud, in meerderheid vrouw en nogal eens alleenstaand. "Mogelijk staan vrouwen meer open voor vormen van bezinning die op het eerste oog wat passiever ogen. Mannen zijn vaak meer op zoek naar actie. Daar heeft het zeker mee te maken."

Bezoek hier de website van De Spil.

Foto: Egbert met Marianne Groen, eveneens werkzaam bij De Spil

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?