Nieuws

09 april 2014 door Rik Bokelman

"Als je niet geniet leef je onder de maat"

"Wij mensen zijn geschapen om samen te leven met God en met de ander: binnen huwelijk, gezin, gemeente, vriendschappen en samenleving. Natuurlijk, het is soms plezierig om even alleen met jezelf te zijn, maar zonder relaties met anderen is het geen leven." Dat zegt ds. Paul Visser. Hij schreef recent het boek 'Alleen samen'. Het boek, met 52 korte hoofdstukjes, gaat over het leven in relatie.  

"Je kunt met de een beter uit de voeten dan met de ander. We kunnen niet met iedereen even hechte relaties hebben, je hoeft niet met iedereen op vakantie te gaan. Dat het soms niet zo botert tussen mensen, hoef je ook niet gelijk zonde te noemen, maar het komt wél uit de zonde voort. De zonde is namelijk doorgedrongen in de omgang met elkaar. Zelfs in de beste huwelijken en vriendschappen gaan er dingen niet goed. We kunnen elkaar niet altijd de liefde geven zoals God het bedoeld heeft. Wat dan belangrijk is, is dat je je in je gedrag wilt laten corrigeren; dat je als de ander kritisch de vinger legt bij het een of ander, je daar voor open staat. Zelfverloochening is daarin ook belangrijk. Dat is niet slap, maar sterk. Niets is zo krachtig dan wanneer je jezelf overwint. Je doet dan iets tegen je eigen gevoel in, enkel omdat Hij het zegt, Jezus daarin voorgaat. Dat is heel belangrijk in vriendschappen en huwelijken." 

Echtscheiding 
In het boek schrijft Visser over diverse onderwerpen zoals 'single-zijn' en 'gebroken relaties'. Als relaties stranden, zoals huwelijken, dan hoef je je daar niet blijvend schuldig over te voelen, vertelt hij. "Echtscheiding is geen zonde waar je een leven lang op moet worden afgerekend. Alsof God Zijn zegen niet kan verbinden aan een nieuw huwelijk. Veel christenen geloven dat hertrouwen alleen mogelijk is wanneer er sprake is van overspel. Dat is niet juist. In mijn boek leg ik uit dat er Bijbels gezien ruimte is voor een nieuw begin wanneer een huwelijk gestrand is. In het licht van Gods genade mogen we het oude, de zonde, achter ons laten en vanuit Zijn vergevende liefde opnieuw liefde ontvangen en geven. Let wel, God keurt een echtscheiding scherp af - het staat als trouwbreuk haaks op Zijn wezen - maar vanuit schuldbelijdenis en vergeving kun je onder Zijn zegen wel een nieuwe relatie beginnen."

Het hebben van een relatie met God kan vaak moeilijk zijn. "We kunnen soms het gevoel krijgen dat zolang je God niet ziet, het moeilijk is om met Hem contact te krijgen. Maar als je bedenkt dan dat mensen elkaar ontdekken via een datingwebsite of Facebook, en lief krijgen zonder dat ze elkaar gezien hebben,mis het minder vreemd dan het lijkt. Door het nodige van elkaar te horen en te lezen kun je een goed beeld krijgen van de ander. Zo is dat met God ook. Petrus schreef: hoewel u Hem niet ziet, kreeg u Hem onuitsprekelijk lief. Zolang we maar door gebed en via de Bijbel 'online' en 'ingelogd' zijn." 

Blinde vlek 
De relatie met God en de relatie met andere mensen is ook bedoeld om van te genieten. "Het is werkelijk zonde als dat er bij inschiet. Daartoe werden we geschapen, zo zal het uiteindelijk in Gods toekomst weer zijn. Dat wordt veel te weinig gezegd in kerken, het is een blinde vlek. Het kan vroom lijken om te zeggen dat we vooral ernstig moeten zijn, in plaats van te genieten. Alsof genieten iets oppervlakkig zou zijn. Als je niet geniet van God en van elkaar, van wat je ontvangt in Hem en de ander, leef je onder de maat. Prediker zegt: 'Niets is zo armoedig als iemand gezwoegd en gezweet heeft, maar niet heeft genoten van het leven.' We zijn als mensen vaak zo druk dat we vergeten te genieten van de relaties die God ons geeft. Juist het langs elkaar heen leven is oppervlakkig. Zonde. Een man en een vrouw zijn toch niet gemaakt om aan elkaar voorbij te gaan en alleen maar iets tussen neus en lippen door tegen elkaar te zeggen? Niet het genieten is oppervlakkig, wij zijn te oppervlakkig om dat dankbaar te doen. Daarom worden we ertoe aangespoord. Het heilige kunst om blijvend voor Gods aangezicht samen te genieten wat Hij ons geeft, ook in elkaar." 
 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher