Nieuws

09 april 2014 door Rik Bokelman

Met je baby naar de kerk?

In mijn recent verschenen boek 'Mama's eerste stapjes' schrijf ik een hoofdstuk over de ontwikkeling van mijn geloofsleven tijdens het jaar waarin ik moeder werd. De meeste kersverse ouders willen graag met hun pasgeboren baby naar de kerk, maar ervaren dit als een grote opgave. Ik ook. De kerktijden sloten niet altijd aan op de slaapjes en voedingen van mijn baby. Bovendien zijn kerkdiensten niet zo babyproof. Om mijn kleintje meteen naar de crèche te brengen, voelde niet goed. Ouders maken tijdens dat eerste jaar verschillende keuzes. Herken je de jouwe?

1. de bikkels
2. de 'wij gaan voor de middenweg' ouders 
3. de 'wij blijven liever thuis' ouders. 

De bikkels
Ze nemen hun baby plus overlevingstas elke zondag mee naar de kerk. Moeder voedt haar kindje tijdens de dienst. Gaat de baby huilen, dan rent vader of moeder de kerk uit om vervolgens weer rustig terug te komen. De baby gaat zo snel mogelijk naar de crèche, waar het ook prima gaat. De ouders ervaren nauwelijks verschil met de tijd dat ze nog geen kinderen hadden. Ze blijven aan kerkelijke activiteiten meedoen met de baby op hun arm.

De – wij gaan voor de middenweg – ouders
De ene zondag zit vader in de kerk, de andere zondag moeder. Of de één gaat 's ochtends en de ander 's avonds. Het kan zijn dat gemeenteleden niet meer weten dat ze bij elkaar horen. In de loop van het eerste jaar proberen ze af en toe samen, met baby te komen en worden vervolgens verrast begroet: horen jullie bij elkaar? En hebben jullie zelfs een kindje? 

De baby wordt af en toe naar de crèche gebracht om het toch te 'proberen', maar dat verloopt niet altijd soepel, waardoor de baby een week later met vader of moeder thuis blijft. Deze ouders zitten niet relaxt in de kerk als ze hun baby bij zich hebben, omdat ze zich zorgen maken of alles wel goed gaat. Daarom kiezen ze ervoor om een periode om en om te gaan, zodat ze de dienst met aandacht kunnen bijwonen. Kerkelijke activiteiten worden minder bezocht of alleen de vader laat zich zien. In het begin vinden beide ouders het lastig om niet samen te kunnen gaan, maar na verloop van tijd merken ze dat dit voor hen het beste werkt. Heeft hun baby de peuterleeftijd bereikt, dan zie je ze als gezinnetje weer terugkomen.

De – wij blijven liever thuis – ouders
Voor deze ouders kost het naar de kerk gaan met hun baby meer energie dan dat ze zelf opgeladen worden. De baby heeft misschien een medische achtergrond, waardoor het meer zorg nodig heeft. De moeder heeft misschien een hele zware bevalling gehad en kan het lichamelijk of geestelijk niet aan om naar de kerk te gaan. Deze ouders zitten misschien niet op vragen of belangstelling van gemeenteleden te wachten. Ze trekken zich tijdelijk terug, totdat ze zich weer krachtig genoeg voelen om naar de dienst te gaan. Dat betekent niet dat ze hier altijd blij mee zijn. Een kaartje of bloemetje vanuit de gemeente wordt vast gewaardeerd.  

Gouden tip: de Mama-Meeting
In onze kerk wordt maandelijks een Mama-Meeting georganiseerd. Tijdens de preek zijn moeders met hun kind(eren) tot twee jaar in een andere ruimte welkom voor koffie, thee en iets lekkers. Een moeder bereidt een thema voor dat met elkaar wordt besproken. Ervaringen worden uitgewisseld, de baby's worden tussendoor gevoed en verschoond. Er is ruimte voor een lach en een traan. Een toegankelijke manier om jonge moeders bij de gemeente te blijven betrekken!

Meer informatie over Esther Kaper en Mama's eerste stapjes: www.estherkaper.nl 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher