Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 april 2014 door Dick van den Bos

"God wacht tot ware christenen zichtbaar worden"

“God is wereldwijd met een grote revival bezig, Hij openbaart zich met kracht en liefde. Als filmmaker heb ik vastgelegd hoe een Heidi Baker met een bootje door de rimboe gaat om Afrikaanse dorpjes te bereiken. Ik wilde zo de liefdevolle en vrijwel tastbare God aan christenen en niet-christenen laten zien in mijn film.” Dat zegt Manuel Hazeleger, maker van de film ‘Sons of God’. Ondanks financiële krapte volgde hij zijn hart en merkte dat God hem hielp om de film tot stand te brengen. Bekende namen als Bill Johnson, Heidi Baker en Randy Clark komen voor in zijn film. "De film heet Sons of God. De Bijbel spreekt over dat de schepping reikhalzend uitkijkt naar het openbaar worden van de zonen van God. God wacht tot de ware christenen zichtbaar worden, die laten zien waar het Evangelie voor staat. Dat verlangen zie je terug in de film. Mensen die uitstappen. Er is nog veel te doen, maar christenen moeten zelf uitstappen."


Bekijk hier de trailer. Druk op CC voor ondertiteling. 

Zolderkamer
Nadat Manuel werd afgewezen bij de Nederlandse Filmacademie, ging hij de zending in. “Ik belandde in Kenia om mee te helpen aan bouwprojecten. Dat was goed werk, maar mijn visie lag eigenlijk bij filmen. Dit inzicht en het verlangen naar film groeide en ik verliet het zendingsveld weer.” Een financiële buffer ontbrak bij Manuel, dus moet hij ‘een stap zetten in geloof’. “Ik bad: ‘Heer, ik heb geen geld en ik weet niet hoe ik moet starten met mijn film.’ Ik zocht het bij God en de volgende dag kreeg ik al een mailtje van iemand, die mij via via kende: ‘Hé, zoek je nog werk? We hebben een mooi project voor je!’ Het was verbonden aan mijn vroegere werk als tekenaar. Zo wonderlijk, want ik verdiende daar ook meer dan ooit tevoren.”

Om kosten te besparen, ging hij met zijn vrouw op een zolderkamer bij iemand anders wonen. “Ik minimaliseerde zo de kosten, zodat ik liefst 75 procent van mijn loon in het filmproject kon steken.” Na een half jaar begon het avontuur. “Ik boekte een ticket naar Amerika – ondanks dat ik nog maar twee interviews had gepland.” Hij wilde mensen vinden die God als realiteit ervaren. “Mensen die handelen uit liefde en geloven in een toegankelijke God die zich kenbaar wil maken op uitzonderlijke manieren. Daar aangekomen vond ik acht mensen die niet alleen God belijden, maar ook echt op weg gáán.”


Kerkhof
Amy Lancaster is een van de hoofdpersonen in de documentaire. “Ze heeft een groot hart voor God. Amy verhuisde van Jackson Mississippi naar Zuid-Afrika om weeskinderen te helpen. Maar plotseling zei God: ‘Waarom ga je hier heen als je eigen stad in Amerika in brand staat?’ Ze gaf haar Zuid-Afrikaanse droom op en ging terug om als enige blanke in een zwarte getto te wonen. Tussen criminelen en moordenaars deelde ze Gods liefde uit. Amy werd uitgescholden en kreeg stenen door de ramen, maar dat belette haar niet van haar missie: alleen maar liefhebben. Als ik filmde, mocht er niets van promotie bij zitten. Ze benadrukte dat ik alleen God moest laten zien.” De vastberadenheid van Amy kwam extra naar voren door een man, genaamd Kevin. “Hij had een rot jeugd gehad en belandde als vanzelf in de criminaliteit. Hij voelde zich waardeloos en wilde alleen op het kerkhof wonen. Dat was zijn thuis, dicht bij de doden. Amy zocht hem elke dag op en zei: ‘God houdt van jou. Hij heeft een plan met je leven.’”

“Maar jarenlang bood Kevin weerstand. Hij zat zwaar aan de drugs, schold, kwijlde en hij was zwaar demonisch belast. Na jaren vroeg Amy: ‘Heer, mag ik Kevin eindelijk opgeven?’. Toen zei God: ‘Ik heb voor jou ook alles opgegeven, dus moet jij dat ook doen.’ Even daarna kwam Kevin tot bekering door de aanhoudende liefde die Amy kon blijven geven.” Manuel: "Dat overtuigt me zó van het feit dat niet discussies, maar liefde mensen overtuigt. De combinatie van daden en liefde: dat verandert mensenlevens!"
 

Outreach in Afrika
De bekende Heidi Baker zit ook in de film van Manuel. Alleen op andere wijze dan hoe ze bekend is van haar podiumoptreden. “Ik leerde haar kennen wie ze echt is tijdens een outreach in Afrika. Baker is niet een soort ‘ster’, maar een mens onder de mensen. Waar we ook waren met de camera, je kwam er moeilijk tussen. Haar motto is: ‘Ik ben er om mensen lief te hebben’ en dat bleek daaruit. Ondertussen bidt ze voor zieken en veel mensen genezen. Een mooie scene is dat we ’s middags met de boot naar een Afrikaans dorpje gingen – waar nooit eerder het evangelie gepreekt is. Je kon alleen varend, want er liepen geen wegen naar die plek. Maar we kregen pech terwijl de zon onder aan het gaan was. We moesten midden in de nacht urenlang door een heel stuk ondiep water lopen – midden in de jungle, op weg naar de onbereikte mensen. Uiteindelijk bereikten we het dorp en kon het Evangelie gedeeld worden. Prachtig!”

Engel
Met terrabites aan bestanden op zijn computer, wilde Manuel gaan monteren. Maar hij liep vast en ook qua geld kwam hij krap te zitten. Hij ervoer dat God hem de opdracht gaf om zijn baan op te zeggen en hij ‘op het water moest lopen in vertrouwen.’ “Mijn vrouw en ik geloofden dat God zou helpen. Ik gaf m’n baan op en weer hielp God wonderlijk: een gerespecteerd editor – Robert Wilts– kwam langs omdat hij beeldmateriaal van mij nodig had. Hij zag mijn project en viel bijna van zijn stoel. Hij snapte niet dat ik zonder ervaring zó een project had opgezet. Hij werd enthousiast en zei: ‘Ik ga je helpen’. Robbert was de engel waar ik voor gebeden had!” Nu is de film af. Op 10 mei aanstaande is de première van ‘Sons of God’ in het Tuschinski theater te Amsterdam. “Ik hoop dat de boodschap van Jezus, invloed heeft op de kijkers. Het is mooi als mensen door de film aangemoedigd worden om op het water te lopen. Ook de personen in de film deden dat: ze gingen wandelen en stelden God op de proef. Het is bijzonder hoe wonderlijk God daar op reageert!”

De première op zaterdag 10 mei (09.30 uur) is voor iedereen toegankelijk. Bestel hier tickets.

Check ook de Facebookpagina van Sons of God.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen