Nieuws

04 april 2014 door Rik Bokelman

"Door borstkanker werd mijn boek beter en dieper"

“Ik vond het verrassend toen ik ontdekte dat ook Jezus verzonnen verhalen vertelde. De luisterende mensen gingen helemaal op in Zijn gelijkenissen en dachten dat verhalen echt gebeurd waren. Men herkende het verzonnen verhaal als een onderdeel van  hun eigen wereld. En daarna maakte het dus dubbel indruk op hen omdat ze begrepen dat Jezus hen in de spiegel liet kijken”, aldus Joke Verweerd, schrijfster van het boek Retour Rantepao – dit boek schreef zij in opdracht van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB). Het gaat over een zendingsechtpaar, met een dochter, die vol goede moed naar Indonesië gaan om het Evangelie te brengen. Het loopt anders af dan gepland.

“Het zendingsechtpaar wil met heel hun hart iets betekenen voor de kerk aldaar. De man, Wouter, gaat werken op een theologische school waar inlandse jongeren tot predikant worden opgeleid. In het begin gaat het goed met de familie. Ze zijn enthousiast en bevlogen, maar als er een zoontje met een hartafwijking wordt geboren, wil Ine, de moeder, terug naar Nederland omdat ze denkt dat haar kind daar beter af is voor wat betreft de medische zorg.”

“De vader – een man met veel vertrouwen op God – zegt: ‘God is overal Dezelfde, Hij kan ons kind hier ook helpen. We hebben hier veel werk te doen. God zal helpen. Maar desondanks sterft het kind en het gezin reist noodgedwongen terug en Ine – de vrouw - raakt verstrikt in een psychose. Ze kan de situatie niet verwerken. Wouter  torst bij alles wat hij doet een schuldgevoel en dochter Mirjam heeft door het afscheid nemen te kampen met bindingsangst.”

Realistische arena
Om deze locatie en situatie te kunnen beschrijven is Joke Verweerd zelf een aantal weken in Rantepao geweest en is ze met de huidige GZB-zendingswerker door het gebied gereisd om research te doen. “Het verhaal in Retour Rantepao is fictie, maar geschreven tegen een realistische arena.”

“Het is een heftig verhaal, de harde realiteit. Maar zeer herkenbaar, want het zijn de vragen waar we allemaal mee rondlopen. Het innerlijke conflict, dat je niet kunt plaatsen waarom bepaalde dingen je overkomen.  Je vraagt je af: ‘Waarom gebeurt dit, Here God?’."

"Ik heb dat zelf ook mee gemaakt. Ik kreeg borstkanker en in de periode van bestralingen en zware medicijnen kon ik niet meer schrijven, terwijl ik de GZB beloofd had dat de zendingsroman in 2013 klaar zou zijn. Het moest écht af zijn, want in dat jaar bestond de band tussen GZB en Tana Toraja (de locatie van het boek) 100 jaar. Ik dacht, net als de hoofdpersoon: ‘God, ik doe toch mijn best? Ik heb zo’n mooie opdracht. Waarom lukt het me niet?’"

Joke heeft de schrijverij tijdig weer kunnen oppakken en ze is ervan overtuigd dat het boek door de omstandigheden beter en dieper is geworden. “Je leert nu eenmaal meer van de moeilijke dingen, dan van de dingen die vanzelf gaan.”

Hoopvol
Het schrijven is Jokes levensdoel en opdracht. Zij moet er niet aan denken dat haar schrijfwerk weg zou vallen. “Het vraagt veel van mij, maar ik word echt heel gelukkig van een goede bladzij!” Ze heeft een idealistische insteek in haar werk. “Ik ben een mens met een groot inlevingsvermogen, veel fantasie en daarbij ook nog eens ontzettend nieuwsgierig. Als ik in de bus tegenover iemand zit met verdrietige ogen, dan vraag ik me al af ‘Wat zou je hebben als je zo kijkt?’ En dan geef ik zelf antwoord op die vraag. Zo ontstaat een verhaal.”

“Ik leg als het ware een vergrootglas op een klein stukje samenleving en ik laat de lezer over mijn schouder meekijken. Ik wil in mijn werk graag laten zien dat mensen God nodig hebben om overeind te blijven. Of personen nu gelukkig worden, of dat ze hun situatie moeten leren accepteren, is daarin van ondergeschikt belang. Mijn criterium is dat een verhaal altijd hoopvol moet zijn.  Het liefst houd ik het einde open, maar hoop.. dat moet er in zitten. Hoop is ook voor mijzelf een houvast.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher