Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 maart 2014 door Jeffrey Schipper

"De kerk is het karretje van de Heilige Geest"

"Laten we ervoor waken dat het kerkgebouw slechts anderhalf uur per week open is. Want de kerk leeft, omdat Christus leeft." Hoogleraar Jan Hoek schreef onlangs met anderen het boek ‘De kerk leeft’. De auteur legt uit hoe de kerk een antwoord heeft op de huidige context van postmodernisme en secularisatie. "We hebben nogal de neiging om in onze schulp te kruipen. Laten we dat vooral niet doen. Jezus leeft en daarom leeft de kerk, ook in onze tijd." Vanaf vandaag is het boek leverbaar.

"Ja, we zien jongeren afhaken en leeglopende kerken. Maar de Heere Jezus bouwt aan Zijn kerk. Daarom zie ik geen redenen om bij de pakken neer te gaan zitten. De vraag of we kerkgebouwen moeten verruilen voor huiskamers vind ik verder niet relevant. In mijn optiek kan dit samengaan. Ook onze grote, monumentale kerken kunnen we een nieuwe invulling geven. Kerkgebouwen hoeven we niet alleen op zondagochtend open te stellen, maar ook doordeweeks, waardoor duidelijk wordt dat de gemeente van Christus actief en levendig is. Laten we ervoor waken dat onze kerken slechts anderhalf uur per week open zijn. Laat er een breed aanbod zijn, waardoor mensen de weg naar de kerk weer weten te vinden."

Terug naar Handelingen 2
Volgens Hoek is het nodig dat kerkenraden en gemeenten zich bezinnen op actuele ontwikkelingen in de maatschappij en daar vervolgens op inspelen. "In Nederland kennen we de verzorgingsstaat. Daardoor was veel kerkelijk werk op gebied van diaconie overbodig geworden. Maar door de terugtrekkende beweging van de overheid, krijgen kerkelijke gemeenten weer nieuwe mogelijkheden om van betekenis te kunnen zijn. Dat is positief, want in Handelingen 2 lezen we terug hoe gemeenschap praktisch werd ingevuld. Dit kunnen wij nu ook invullen door middel van bijvoorbeeld een voedselbank of opvangplek voor werklozen. Kerken in grote steden lopen in dit opzicht voorop. Het is belangrijk dat ook kerken op het platteland deze behoefte gaan inzien."

De hoogleraar benadrukt dat anno 2014 traditionele kerken nog steeds een levendige kerk kunnen zijn. "In Ede leiden we jonge mensen op voor godsdienstleraar en kerkelijk werk. Er was een periode waarbij bijna iedereen het gehad had met de traditionele kerken. Nu zien we ook veel jonge mensen die zeggen: ‘We zoeken binnen de oude structuren naar nieuwe mogelijkheden’." Een voorbeeld is de Adventkerk in Amersfoort. "In de kelder van de kerk komen mensen doordeweeks bijeen om te klaverjassen. Zo worden kerk en buurt verenigd. Trek je als kerk dus niet terug uit je eigen omgeving, maar probeer de verbinding te leggen met je eigen dorp of stad. Bovendien mogen we als we zelf weinig menskracht hebben een beroep doen op andere kerken. We hebben elkaar nodig."

Kerk als middel
"God reikt uit naar de wereld en intussen is de kerk in dat proces een instrument. We kunnen de kerk beschouwen als het karretje van de Heilige Geest. God gebruikt ons als kerk om het Evangelie naar de wereld te brengen. We zijn te veel een gesloten gemeenschap geworden: 'We hebben het goed met elkaar'. Dat is mooi, maar als het daar bij blijft, wordt het remmend en nadelig. We zijn er niet voor onszelf, maar om de mensen te bereiken die Jezus niet kennen. Buitenstaanders komen niet vanzelf naar ons toe. Daar doen we soms te weinig aan. Ook ikzelf ben vaak te eenzijdig bezig met het geven van theologie-colleges. Soms vind ik het beschamend, dat ik zo weinig contacten met ‘buitenkerkelijken’ heb. Vandaar mijn pleidooi: Maak van kerkgebouwen ontmoetingsplekken in je wijk."

Onlangs waarschuwde Hoek in Ede voor bloedarme prediking. Hij merkte op dat steeds minder een klemmende oproep tot geloof en bekering gedaan wordt (zie dit bericht, red.). "We mogen onze boodschap eigentijds brengen en ontmoetingsplekken mogelijk maken. Maar dit doet niets af aan de radicaliteit van het Evangelie. Het is duidelijk dat Jezus de enige Weg van behoud is. Als de kerk een middenstandsvereniging is, heft de kerk zichzelf op. Daarom is stevige bezinning nodig. Laagdrempelige initiatieven zijn niet het wezen van de kerk, maar een middel om mensen weer bij die kern te laten uitkomen."

Klik hier om het boek te bestellen.

Steun het werk van CIP.nl - Als dank krijgt u een dvd of boek cadeau!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen