Nieuws

11 maart 2014 door Jeffrey Schipper

"Gods Geest past niet in ons theologische hokje"

"Gods Geest past niet in onze eigen gemaakte hokjes. Niet in het hokje van een kerkelijke vergadering of het hokje van de charismatische beweging. Gods Geest is soeverein." Philip Nunn sprak onlangs op een bijbelstudie-avond in Nunspeet over 'De Heilige Geest in het Oude Testament'. "De Geest van God is niet iets moderns, maar is zo oud als God Zelf," legt de Engelse Bijbelleraar uit.

"Onderwerpen als 'God de Vader' en 'de Heere Jezus' vinden we vaak fantastisch. Maar de Geest van God krijgt al gauw iets engs over zich. Men denkt dan bijvoorbeeld aan genezingen. De Geest van God is veel breder dan dat alleen," vertelt Philip. Onlangs ging hij men zijn toehoorders in Nunspeet op reis door het Oude Testament, "zoals sommige Amerikanen soms een pakket 'Europa in vijf dagen' kopen. Op dezelfde manier wil ik een reis maken door het Oude Testament. Te beginnen met de tijd van Mozes in Exodus 31. Daar zien we de Geest van God aan het werk. Hij helpt Mozes om creatieve dingen te bedenken voor de tabernakel. De Geest van God zorgt ook voor creativiteit. Denk aan Johannes de Heer die de gave had gekregen om mooie liederen te schrijven."

Mirjam de profetes

Philip citeert Exodus 15:20, 'Mirjam, de profetes, de zuster van Aäron, nam een tamboerijn in haar hand en al de vrouwen gingen achter haar aan met tamboerijnen en in reidans.' "Hier wordt Mirjam beschreven als een profetes. Een profetes heeft contact met de Geest van God. Dit houdt tegelijkertijd in dat de Geest van God al in de tijd van Mozes bezig was met vrouwen. Natuurlijk zijn er verschillen tussen man en vrouw, maar de Geest van God heeft geen voorkeur. Hij gebruikt zowel mannen als vrouwen." Ook wijst hij op de soevereiniteit van Gods Geest in Numeri 11:25, waar staat 'En het gebeurde, toen de Geest op hen rustte, dat zij profeteerden, maar daarna niet meer.' "Als je vraagt om gaven van Gods Geest, weet dan dat Gods Geest niet van ons afhankelijk is."

"In Richteren 3 lezen we hoe de Geest van God Othniël onderwijst, zodat hij een goede leider kan zijn met moed om de strijd aan te gaan. Heeft u kracht en moed nodig voor een bepaalde taak? Daar kunnen we Gods Geest om vragen. Even verderop in Richteren 6 lezen we dat Gideon werd bekleed met de Geest van God. Terwijl Othniël strijdbaar werd, werd Gideon twijfelachtig. Mensen kunnen verschillend reageren op Gods Geest. Dit is voor ons een bemoediging. We hoeven niet op andere mensen te lijken. Gods Geest gebruikt iedereen op een andere manier. Probeer dus niet op iemand anders te lijken – denk aan Billy Graham of Wilkin van der Kamp. Wees jezelf."

Simson
Vervolgens citeert Philip Richteren 13:24, 'Daarna baarde deze vrouw een zoon en zij gaf hem de naam Simson. Het jongetje werd groot en de HEERE zegende hem. En de Geest van de HEERE begon hem aan te vuren.' "Deze man wordt van jongs af aan aangevuurd door Gods Geest. Maar hij doet rare dingen. Zo bezoekt hij een prostitué. Hier hebben we te maken met een man die niet zo geestelijk was, maar toch was Gods Geest met hem. Dit past niet in ons theologische denkkader. Wat leer ik hiervan? Als Gods Geest in ons werkt, wil dat niet zeggen dat alles wat we doen goed is. We hebben de neiging te geloven dat wanneer iemand tot bekering komt, die persoon alles goed zal doen. Dat is dus niet het geval. Kijk maar naar Simson."

"Sommige mensen denken: je moet zeker 40 jaar oud zijn voordat je een bediening op je neemt. Maar in 1 Samuel 16:13 wordt Gods Geest vaardig over David, als tiener. Dit is een bemoediging voor onze jonge mensen in Gods gemeente. Zijn Geest wil ook in jongeren werken. Daarom is dit vers voor hen een extra stimulans." Wat leren we van deze teksten uit het Oude Testament? Philip: "We hoeven Gods Geest niet te vrezen. Hij blijft soeverein. We kunnen geen trucjes gebruiken. Gods Geest doet wat Hij wil. We kunnen Hem niet in ons eigen hokje stoppen. Niet in het hokje van onze kerkelijke vergadering of het hokje van de charismatische beweging. Hij werkt zoals Hij wil."

"Sta ervoor open en zeg: 'Heer, gebruik mij en werk door Uw Geest.' Dan kunnen we anderen tot een zegen zijn," aldus Philip.

Met dank aan: Stichting Evangelisatie en Bijbelstudie Nunspeet

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify