Nieuws

27 februari 2014 door Jeffrey Schipper

Homo's vermoorden in naam van God

Stel je even voor: je bent homo, je woont in Uganda en je slaat vanochtend de krant open. Dan kon je opeens je naam in een landelijk dagblad zien staan. Waarom? Omdat je homo bent. En dat kan betekenen dat er een heksenjacht op je ontstaat die je met de dood moet bekopen.  

De anti-homowet in Uganda
Onlangs is door het Ugandese parlement een anti-homowet aangenomen. Deze wet is gisteren door president Museveni ondertekend. Deze wet maakt het mogelijk dat mensen die zich ‘herhaaldelijk’ schuldig maken aan ‘homoseksuele activiteiten’ veertien jaar gevangenisstraf krijgen. Bij ‘verzwaarde homoseksualiteit’ kan de straf oplopen tot levenslange opsluiting.

Voorheen was ‘tegennatuurlijke seks’ in Uganda al verboden. De straffen zijn met de nieuwe wet verzwaard en gelden voortaan ook voor vrouwen. Ook is het strafbaar om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te ‘bevorderen’ of te ‘erkennen’.

Aanleiding voor anti-homowet
Hoe heeft het ooit zover kunnen komen in Uganda? Over deze wet is vele jaren gesteggeld. De wet is geschreven door een Oegandese parlementariër. In de eerste versie van deze wet stond dat homo’s, bij herhaaldelijk seksueel gedrag, de doodstraf konden krijgen. Daarnaast kreeg iedere Oegandees een meldplicht. Wist je dat iemand homo was, behoorde je dit te melden bij de politie. Deed je dit niet kon je een gevangenisstraf krijgen van minstens 4 jaar. Deze punten zijn door internationale kritiek afgezwakt.   

Daarnaast liet Museveni wetenschappers uitzoeken of homoseksualiteit is aangeboren. Zij konden daar geen bewijs voor vinden. Museveni concludeert nu dat: ‘Homoseksualiteit is simpelweg het gevolg van een keuze voor slecht gedrag. Dat kan de samenleving niet tolereren. Daarom heb ik de wet ondertekend. Homoseksuelen moeten zich rehabiliteren en de samenleving moet ze daarbij helpen’.   

Dubieuze rol van de kerk
Ook de kerk kan zijn handen niet wassen in onschuld. Onder aanvoering van Amerikaanse evangelisten is deze wet tot stand gekomen. Het is een voortvloeisel uit lessen die evangelische broeders een aantal jaar geleden aan Oegandese parlementariërs, politie- en legermensen hebben gegeven. De redenering is simpel. Wanneer je homo bent, kun je genezen. Niet genezen is je eigen schuld. Daarvoor moet je gestraft worden. Met Amerikaans geld en zendelingen is er een smeercampagne tegen homo’s gestart. Het resultaat is deze anti-homowet, ondertekend door de ‘evangelisch’ bekendstaande president Museveni.

Vol verbazing las ik vanochtend de Volkskrant de reactie van pastoor David Kiganda, leider van het Christianity Foces Centre in Oeganda: ‘Het was een zeer, zeer wijze beslissing van president Museveni. Wij steunen hem volop, net zoals de meeste Oegandezen. Ik ben erg blij met wat gisteren is gebeurd. Homoseksualiteit, het hoort hier niet, het is geen onderdeel van onze cultuur.’

Actuele situatie
Uit een aantal recente tweets van @MoniqueSamuel blijkt dat, na contact met een gay activiste in Uganda, vele homo’s, lesbiennes en transgenders zich verstoppen. Sommige worden vermoord. Anderen plegen uit wanhoop zelfmoord. Huisbazen zetten homo’s uit hun huizen. Homo’s, lesbiennes en transgenders lijken vogelvrij te zijn verklaard.

Beelddragers van God
Ik ben helemaal klaar met de haat die verkocht wordt als christelijk geloof en van het onverantwoordelijke gestrooi met Bijbelteksten in de homo-discussie. Wat ik geloof is dat we geschapen zijn als beelddragers van God. Wanneer ik dat geloof, onteerd racisme, discriminatie en de doodstraf dit beeld van God. De Midrasj, commentaar over de Thora, leert ons immers dat ‘wanneer u een mens vermoordt, u God ‘vermoordt’. De mens is immers naar het evenbeeld van God geschapen’.

Foto: Reuters

Bezoek de weblog van Leenard Kanselaar

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify